|
Záhadná chloróza, 30.8.2011 V tomto případě asi příliš neporadím. To, že nepomohlo hnojení Fe do půdy příliš nepřekvapuje, ale že nepomohly opakované postřiky specielními železnatými hnojivy na list už trochu ano.
Bylo by asi potřeba se zaměřit na příčiny vzniku chlorozy. Mezi... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Desert, 30.8.2011 Už zde bylo v minulosti několikráte konstatováno, že Desert patří chuťově a vzhledově k Top jablkům. Já bych se ho tedy jen velmi těžko zbavoval. K podzimním favoritům podle mne patří i Rozela či Blaník. |
 |
|
 |
Tecky na listech - co to muze byt?, 29.8.2011 Jestli je většina listů zdravých, tak bych to už teď fungicidem neřešil. Pokud myslíte, že je listová plocha neúnosně redukována, je možné postřik Horizonem, který má u slivoní OL 7 dní.
Baycor i Horizon patří do stejné skupiny fungicidů, tedy mezi... celý příspěvek > |
 |
Doplnění vápníku proti hořké pihovatosti, 25.8.2011 To je mi líto. |
 |
Doplnění vápníku proti hořké pihovatosti, 25.8.2011 Už jsem se jednou zmiňoval, že chlorové vápno může mít při nesprávné aplikaci i herbicidní účinky. Obchodní organizace ho nakupují v zimním období, kdy je nižší cena a velkopěstitelé ho pak aplikují od konce července do sklizně. V pytlích vydrží bez... celý příspěvek > |
 |
Nemoc nebo nedostatek nejakeho prvku?, 24.8.2011 Buď se jedná o dírkovitost listů peckovin způsobenou houbou Stigmina carpophila, nebo o drobnou skvrnitost listů peckovin, kterou způsobuje houba Phoma pomorum. Obě choroby rozliší pouze odborník pod mikroskopem. Mám to v současné době trochu na... celý příspěvek > |
 |
Doplnění vápníku proti hořké pihovatosti, 24.8.2011 Krystalický chlorid vápenatý je totéž jako známé chlorové vápno. Pro velkopěstitele se prodává, nyní nevím jestli po 15 kg nebo 25 kg v PE pytlích. Kupují ho po celých paletách. Je to totiž pro ně cenově velmi zajímavé. |
 |
Doplnění vápníku proti hořké pihovatosti, 23.8.2011 Během července používám u náchylných odrůd Wuxal Calcium, od srpna pak Wuxal Aminocal (což je tekutý chlorid vápenatý + Zn v chelátu). Bohužel od loňského roku už není na trhu. Proto jsem pro období od srpna začal používat granulovaný chlorid... celý příspěvek > |
 |
Kde nakupovat ovocné stromky v severních čechách, 22.8.2011 Sempra Litoměřice. Hned nad výstavištěm |
 |
Granny Smith, 17.8.2011 Díky za ten příběh. A také poklonu panu Polehlovi.
Pro mne jsou však všechny odrůdy z jižní polokoule předem ztracené. |
 |
|
 |
Co to je?, 16.8.2011 Chtělo by to foto, nebo blíže popsat průběh nemoci. Buď se jedná o houbu Stigmina carpophila, která způsobuje dírkovitost listů peckovin a napadá peckoviny již před květem i když viditelné projevy se často objevují mnohem později (ovlivnˇuje to i... celý příspěvek > |
 |
MM 106, 14.8.2011 Moje zkušenost je taková, že jabloně na MM 1O6 má většinou každá ovocná školka. Jsem z východ. Čech. |
 |
Co to je?, 13.8.2011 Myslím si, že problém Vašeho stromku nebyl v žádném hnojivu, ale v loňském i letošním pilném zalévání. Je sice hezké, když dáte do připravené jámy pro třešeň odlehčenou zeminu, či nějaký substrát, ale pokud je okolní zem jílovitá a přeženete to se... celý příspěvek > |
 |
Hniloba plodů, 13.8.2011 Na prvních dvou obrázcích je zřetelně vidět, že Vaše jabloň trpí hořkou skvrnitostí plodů z důvodu silného deficitu přijatelného vápníku.
Nejčastějšími důvody jsou tyto. Buď vápník chybí v půdě, ale pravděpodobnější je blokace jeho transportu v... celý příspěvek > |
 |
Podnože a skladovatelnost, 12.8.2011 Porovnání přímo zimních odrůd na slabě rostoucí a silně rostoucí podnoži jsem neměl možnost na své zahradě uskutečnit. Ale měl jsem kdysi Rubín na M9 a M1. Na obou stromech byla veliká jablka převážně prvotřídní kvality. Ze stromu na M9 se Rubín... celý příspěvek > |
 |