|
Co právě sklízíte?, 9.10.2011  Pro p. Víítka.
Prosím, dokázal by někdo identifikovat odrůdy na obrázku? Stromy byly vysazovány asi před 40 lety jako krajové odrůdy.
Obr. č.1 - Na této fotce jsou plody z jednoho stromu po levé straně aleje.
Obr. č.2 - Foto z pravé strany... celý příspěvek > |
 |
Nové jabloně do starého sadu, 9.10.2011 Pro Goldstar i příp. Angold bych volil podnož A2 nebo M11. Plodnost bude bez problémů. |
 |
|
 |
Řez po výsadbě u ovocných stromků, 8.10.2011 Stromky jsem dosud sháněl po celé republice. Pokud si pro ně jedu autem, mám vždy sebou nůžky na případné zakrácení letorostů, aby se mi do auta vešli. Jak uvádějí p. Rony a Vysloužil, stejně je čekají na jaře zakrácení, a tak i kdyby řezná rána... celý příspěvek > |
 |
Prý je to jabloň, 8.10.2011 A k těm detailnějším foto by chtělo i uvést, jak je asi stromek starý.
Takhle ten kmínek mi také připomíná jívu. |
 |
Nové jabloně do starého sadu, 8.10.2011 Golden Del. do této nadmořské výšky opravdu nepatří, jak upozorńují přispěvatelé přede mnou. Málokterý rok by Vám uspokojivě dozrál. Dejte na radu paní Lídy a vsaďte raději Goldstar, i když v mládí roste bujně, ale dobře se tvaruje.
Právě špatné... celý příspěvek > |
 |
Jak je to s pupenovými mutacemi?, 5.10.2011 Jonagored pěstuji a do loňského roku i Jonagold. Rozdíl mezi nimi je pouze v tom, že Jonagored je převážně celý červený. Ale zčervenat dokáže i Jonagold, pokud je vysazen na sluníčku a koruna je řádně prosvětlena - chce to pozdní letní řez. Chuťové... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 4.10.2011 Ani jednu odrůdu, kterou uvádíte neznám. Do 7O. let jsem žil jinde a tam se tyto odrůdy nepěstovaly. A zde jsem se o staré odrůdy přestal zajímat.
Nicméně jsem se dnes byl na tu álej podívat a máte pravdu, že pravá strana áleje tvoří jednu... celý příspěvek > |
 |
Rez x jalovec, 3.10.2011 Několikrát už opakuji, že v lokalitách, kde je silný infekční tlak, jsou už nutná 3 ošetření (těsně před rozkvětem, uprostřed květu a na jeho konci, či těsně po něm)
A je třeba střídat přípravky s různým mechanizmem účinku nebo jejich kombinace.... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 3.10.2011 Bohužel, pokud si vzpomínám, tak v aleji od Vilantic k Hustířanům je více odrůd. Musel byste upřesnit, v kterých přibližně místech jste dotazovanou odrůdu viděl. Bohužel, já jsem letos po uvedené silnici nejel, protože jezdím na Velichovky přes... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 3.10.2011 ad host 153.9.
Nemám všechna vřetena na stejných podnožích. Nejvíce jich mám na J-TE-E. Následuje M9, MM1O6, M26 a 1 ks na J-OH-A. Sir Prize je na J-TE-E podobně jako zmiňovaný Melroze. Relativně úspěšněji odolávající Delor je na M 26.
Pokud... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co právě sklízíte?, 2.10.2011 Na panenské si vzpomínám co malý kluk, a to už bude bezmála 6O let. Bývaly to nijak príliš košaté, ale velmi vysoké stromy. Nechyběly v žádném stromořadí podél silnic v okolí vsi, kde jsem se narodil. Jeden strom jsme měli v aleji na mezi u... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 1.10.2011  Dnes jsem už sklidil většinu plodů z 2 letého vřetene odrůdy Sir Prize. Zároveň zasílám jeho obrázek s mojí 4 letou vnučkou.
Mám na zahradě asi 3O odrůd jabloní (ale některé ještě nezaplodily). Na stromku na obrázku přežily květnové... celý příspěvek > |
 |
Kam se poděl Šampion?, 25.9.2011 Souhlasím se vším, co uvádí ve svém příspěvku p. Vítek. U Šampionu jsem si cenil především snadnosti s tvarováním, jako štíhlé vřeteno jsem ho měl i na MM106. Vadil mi především sklon ke gumovitosti větví a citlivost ke strupovitosti. Rodina ho měla... celý příspěvek > |
 |
Letošní choroba jablek, 22.9.2011 Protože poškození vidím v části plodů blíže ke kalichu, mohlo by jít o nedostatek bóru, pokud to poškození je jakoby zkorkovatělé. |
 |
Jablone k plotu, 22.9.2011 Ovocná stěna je vlastně zploštělé štíhlé vřeteno. Potřeba řezu u obou typů tvarování je přibližně shodná. Důležitá je vhodně zvolená podnož + odrůda. Některé odrůdy se tvarují dost obtížně, ať to bude ve stěně nebo vřeteno a naopak, některým do... celý příspěvek > |
 |