|
Čerešňa - plody nerastú, opadávajú, 6.6.2012 Tahle kombinace jílu a vysoké hladiny spodní vody je opravdu pro peckoviny pohromou, zejména pro čerešně a marhule.
|
 |
Mulčování pod stromy, 5.6.2012 Ono je to, Petře, s tou spotřebou dusíku na rozložení mulče trošinku jinak. Tu publikaci od pana Blažka mám také, ale nechce se mi to hledat.
Na rozložení každé organické hmoty v půdě je zapotřebí určitého množství půdního dusíku. Čím ho je tam... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak obstály jednotlivé odrůdy 18.5.?, 3.6.2012 Já jenom doplním, že kromě mnou už zmiňovaných odrůd slušně obstály i velmi raná Julie, letní Hana (odhadem zůstalo 6O% plůdků), Rubinola kolem 5O%. K mrazovým propadákům se zařadily i sourozenci Andera a Benet, podobně jako loni, bez jediného... celý příspěvek > |
 |
Černání a vadnutí listů, 1.6.2012 Nevím. Choroba to nebude, spíš nějaká porucha v příjmu živin. Nelíbí se mi ty světlé okraje listů. Ale momentálně mě nenapadá nic konkrétního. |
 |
Plody pod útokem obaleče, 1.6.2012 Na obou snímcích jsou plody poškozené pilatkou. |
 |
Lze ještě teď bojovat proti strupovitosti?, 31.5.2012 Pokud už tam infekce je, jde o to zamezit jejímu šíření. Vhodné by lo použití Baycoru ve vyšší dávce, tedy jako proti monilioze, Diskus působí především preventivně a už by příliš nepomohl. Delan je také slabší.
Po 5-7 dnech by bylo dobré... celý příspěvek > |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 31.5.2012 Listová aplikace bóru k polním plodinám jako je např. řepka, cukrovka, některá kořenová zelenina a pod. řeší především zamezení vzniku srdéčkových hnilob v důsledku jeho nedostatku v půdě či antagonistického působení jiného mikroprvku v možnosti jeho... celý příspěvek > |
 |
Jak obstály jednotlivé odrůdy 18.5.?, 31.5.2012 Nemám všechny odrůdy z důvodů nedostatku času přesněji zmapovány. Dnešní plánovanou inventuru mi překazil podvečerní déšť.
Předběžně mohu říci, že nejlépe obstál Angold, po něm Goldstar. Nejhůře dopadl Topaz, špatný je i Melroze, který loni po... celý příspěvek > |
 |
Plody pod útokem obaleče, 31.5.2012 O Reldanu 40 EC i novém Reldanu 22 EC zde bylo již několikrát v minulosti diskutováno. Reldan 22 EC obsahuje účinnou látku chlorpyrifos- methyl, což je jemnější izomer v SISPO už zakázané účinné látky chlorpyrifos obsažené v přípravku Nurelle D a... celý příspěvek > |
 |
Plody pod útokem obaleče, 30.5.2012 Mospilan i Calypso mají larvicidní účinky, působí totiž jako kontaktní a požerový jed a jsou systemické. Larvicidní účinnost má i Reldan, který sice není systémový, ale svými fumigačními vlastnostmi působí i jako dýchací jed a samosřejmě dotykový a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Plody pod útokem obaleče, 30.5.2012 Pokud jsou ty otvůrky na plůdcích tmavé, případně s hnědým až černým trusem, tak to je bezpečně od pilatky. Housenky jsou dávno vylíhlé a jedna housenka může napadnou až 4 plody. Otvory po obaleči jsou světlé a často z nich vytéká čirá tekutina. To... celý příspěvek > |
 |
Hnědnutí listů ořešáku, 26.5.2012 Ano, je to začínající antraknóza, způsobená houbou Gnomonia.
Ochrana spočívá především v prevenci. Udržovat vzdušné a nezastíněné koruny, včas uklízet spadané nemocné listy. Na podzim spadané listí včas shrabat, raději nekompostovat a odvézt... celý příspěvek > |
 |
Opadání plodů meruňky, 25.5.2012 Jestli opadají všechny plody nevím. Pokud vadnou větévky v důsledku napadení moniliózou, tak v současné době už se proti ní bojovat nedá. To lze pouze v období kvetení. Pouze můžete zmírnit její šíření a omezit tak následky této choroby. To je včas... celý příspěvek > |
 |
Opadání plodů meruňky, 24.5.2012 U 4 leté meruňky je nějaký propad plodů přirozený. Své mohl také udělat mráz. Pár těch větších spadlých plůdků rozřízněte, jestli nejsou uvnitř černé v důsledku toho mrazu. |
 |
Bilance 18.5 - mráz, 24.5.2012 Tak lońský rok se v podstatě u mě opakuje. Peckoviny, sice plody ještě drží a nezčernaly, ale slupky jsou zhrbolatělé s šedými skvrnkami, časem to spadne. Broskve, protože jsou částečně chráněné, to vydržely.
U jabloní to není jednoznačné. Plůdky... celý příspěvek > |
 |