|
Postřiky, 23.2.2012 V příspěvcích výše jsem žádnou reklamu na knihu V. Krause nerozpoznal. Sám jsem ji myslím viděl v nějakém OBI. Odkazy na knihy rozhodně není nutné odsuzovat, jsou určitě také potřebné. Důležité je umět poradit, kritizovat umí každý. |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 30.1.2012 Pro VJK: Od Fraytaga jsem samozřejmě kupoval přes Molla.
Novošlechtění bezsemenných odrůd pana Glose by měli množit Krausovi v Mělníku. Sám je sice mám vysazené, ale jsem vázán dohodou s panem Glosem, že je nesmím dál šířit. Zatím mě příliš... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Stolové hrozno Nero, 24.1.2012 U odrůdy Ljubimec udává vinograd.info trošku jiné údaje než se dá dočíst u výše zmíněného prodejce. Igor Zaika ve svém katalogu udává odolnost k mrazu -21°C a odolnost hodnotí 4,0, což je známka na úrovni neodolných odrůd V. vinifera, jako například... celý příspěvek > |
 |
Stlpovita jablon s cervenymi plodmi, 21.1.2012 Určitě bych sloupovité jabloně šmahem nezatracoval. Co vím o jejich pěstování, měly by se roubovat na vzrůstné podnože, rozhodně ne na méně vzrůstné, jak se to praktikovalo dříve. Co se týká řezu, slyšel jsem od skutečných odborníků, kterým věřím, že... celý příspěvek > |
 |
Stolové hrozno Nero, 21.1.2012 Nevím jak v Bratislavě, ale v Lednici je Moldova na hranici, co se týká doby dozrávání. V devadesátých letech i tam dozrávala výjimečně. Teď v teplejších letech se jí to daří více. |
 |
Marquette - cervena mustova odroda, 18.1.2012 Jen bych chtěl poznamenat, že Marquette asi není "Markéta" ale Jacques Marquette byl francouzský misionář a také je to město u Hořejšího jezera. Domnívám se, že název odrůda dostala podle prvního jmenovaného, protože i Frontenac byl guvernér kolonie... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 8.11.2011 Bohužel kolega má většinou jen několik keřů od odrůdy, mnohdy jen jeden, takže odrůdového víno z těchto odrůd se asi od něj nedočkám. Navíc jsou keře relativně mladé a letos na jaře je postihl květnový mrazík. Jeho galerie.
Víno se v Pobaltí... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 8.11.2011 Pár stručných informací o odrůdách
Hasansky sladky neboli Baltica odrůda pocházející z Přímořského kraje (Dálný východ). Velmi raná odrůda, vydrží mráz zhruba do -30°C. S chorobami nemívá problémy, jen se může v posledních fázích vegetace, tj.... celý příspěvek > |
 |
Podzimní mráz, 18.10.2011 Pokud je réví na vašem mladém keři vyzráté (dřevnaté), neměl by ho poškodit ani mráz kolem -15°C. Nevyzrálé réví by stejně nepřežilo zimu. Samozřejmě ani listy silnější mráz nevydrží, u mne -5 je úplně spálilo. |
 |
Teréz, Augusteller - fa Starkl, 16.9.2011 Na jedné webové stránce jsem našel, že Augusteller je semenáč Palatiny neboli u nás Primu. Ale maďarský Starkl a rumunský Starkl přímo uvádějí na stránce s nabídkou Augustelleru i synonymum této odrůdy Palatina. Takže nic neměním na svém názoru výše,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 5.9.2011 Cukernatost 30.8.2011
Platovskij 20%
Rondo 14 %
Krystal 16%
Golubok 18%
Osceola Muscat 20%
Marquette 22%
Solaris 26% (po vylisování měl mošt 25%)
Cabernet Cortis 17,5%
Jukka 17,5% |
 |
Sušené Baco Noir, 1.9.2011 Nevím jako Baco Noir, tuto odrůdu nemám a nechci, ale Golubok je sice plodný i slušně odolný k plísni, ale letos na něm bylo dost padlí a to i na bobulích, takže bych ho jako odrůdu pro pěstování bez postřiků neuváděl.
Jinak škodlivost vín z... celý příspěvek > |
 |
Burčák 2011, 18.8.2011 Známý z Branišovic už měl první burčák cca před 10 dny, samozřejmě ze Solarisu! |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 17.8.2011 Podle mého názoru bude Frontenac Gris a Frontenac na Vysočinu asi pozdní.
Co se týká odolnosti k mrazu u amerických moštových odrůd, tak jsou bezesporu na výši, naše zimy by jim neměly ublížit. Otázkou je jejich většinou brzké rašení, podle... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 16.8.2011 Přípojím pár poznámek k výše zmíněným odrůdám.
Krystal - mám ho asi 5 let, pravidelně z něj dělávám víno. Do loňska s ním nebyly problémy, ale loni na jedné části (zastíněná meruňkou) byly i hrozny napadeny perenosporou. Listy byly napadeny plísní... celý příspěvek > |
 |