|
Matčino, 14.10.2012 Musím opravit svůj příspěvek ze včereška, kde jsem psal, že většina plodů Matčina byla strupatá. Nejméně z poloviny to byla sazovitost, ale i tak je těch strupatých dost. |
 |
Výkupna/výkup jablek (padáku) - kde a jak, 14.10.2012 V současné době u nás platí 1,80Kč, ještě začátkem října to bylo 1,50kč. |
 |
|
 |
Topaz, 13.10.2012 Topaz mi vždy po pár letech odejde, nevím proč. První stromek na M1 odešel za 3 roky, další na MM106 také za 3 roky. Sedmileté vřeteno na J-TE-E po květnovém mrazu nějaké plody udrželo, ale od srpna se listy začaly barvit jakoby už byl listopad a v... celý příspěvek > |
 |
Matčino, 13.10.2012 Protože letošní sklizeň mám díky mrazu opět dost redukovanou, dcera natrhala a částečně i posbírala u příbuzných v sousedství Jaroměře (teplejší poloha) 2 přepravky Matčina, aby bylo více jablek na moštování.
Byl jsem zklamán. Většina plodů už... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte v r. 2012?, 13.10.2012  Předevčírem jsem sklidil první košíček odrůdy Starkresa. Barvou připomíná Starkrimson. Uvidíme jaká bude chuť(třeba v listopadu) a zejména skladovatelnost. Především mne bude zajímat, jestli plody vydrží do dubna a jak budou v té době chutnat.
|
 |
Výsadba hrušní, 11.10.2012 Vřetena hrušní mám na kdouli MA, kůl ponechávám 4-5 let. Vyvazování výhonů dělám kolíčkováním i použitím závažíček.
Drátěnku jsem nemohl použít ze stejných důvodů jako u jabloní, protože původní zákrsky jsem nahrazoval možná déle než 8 let a... celý příspěvek > |
 |
Třešňový týden, 11.10.2012 Ono by neškodilo, kdyby šlechtitel, příp. školkař, o pomologiích ani nemluvě, udával i u jabloní dobu zrání dle nějaké všeobecně rozšířené odrůdy.
Údaj, že odrůda zraje začátkem října je nic neříkající. V poslední době šlechtitelé udávají dobu... celý příspěvek > |
 |
Kyselá a trpká jablka, 11.10.2012 Velmi kyselé jablko ja stará odrůda Lohák. Možná někde v zapomenuté zahradě či áleji by se našel. Byly to velmi vzrůstné a plodné stromy.
Stará odrůda Strýmka je téměř nejedlá, jak je trpká. Novější odrůda Zuzana, než dosáhne konzumní zralosti,... celý příspěvek > |
 |
Jakou podzimní jabloň?, 11.10.2012 Pro vaše podmínky mohu doporučit Desert na nějaké středně rostoucí podnoži MM106 nebo M7. Mohla by to být ale i vzrůstnější A 2.
U mne zraje Desert od 5. září, záleží na podmínkách roku. U Vás by to mohlo být asi o pět dnů později. Plod je spíš... celý příspěvek > |
 |
Třešňový týden, 10.10.2012 Každý studentík by propadl u zkoušky z pěstování čehokoliv, pokud by agrotechnické údaje opíral o kalendářní datum.
Samozřejmě, že tzv. třešňové týdny jsou závislé na průběhu počasí v daném roce, především na teplotních podmínkách v dané... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rubin - Bohemia, 8.10.2012 Rozdíl je ve vybarvení plodů a trošičku v chuti. Bohemia je většinou celočervená s tmavší barvou. Vše ostatní je shodné. |
 |
Češete nebo ještě čekáte, 8.10.2012 Já ještě čekám s Melrose, Siriusem, Fragrancí, Starkresou a Sir Prize, Jonalordem.Ponechal jsem také pár plodů ve spodních partiích Angoldu a Jonagoredu. Zítra začnu probírat Goldstar. |
 |
Jabloň - opylování, 8.10.2012 Pokud ta jabloň pokvete přibližně ve stejnou dobu jako další jabloně v oné vzdálenosti, neměl by to být problém. |
 |
Díra v jabloni, 8.10.2012 To já jsem také netušil. Viz můj příspěvek ve vlákně líska. Vykradač oříšků to je znamenitý. |
 |
Strom u zdi, 8.10.2012 Zhruba platí, že rozsah kořenů je přibližně stejný jako je koruna.To se udává.
Ale nelze srovnávat bujný růst třešně na ptáčníci s jabloní naočkovanou na vegetativně množenou typovou podnož. I když kořeny této podnože základu stavby dosáhnou, tak... celý příspěvek > |
 |