|
Odvětrání studny, 15.10.2012 Zdravím, prosím o radu ohledně odvětrání studny. Při úpravě vrchní části studny jsem si umístil do boku studny, asi 15 cm od vrchu trubku o průměru 70 mm a v zemí pod budoucím chodníkem vyústil asi o 5 metrů dál. Pracovníci firmy co mi čistila studnu... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Fenix, 15.10.2012 Ïnformace o Fénixu má jeho šlechtilel pan Kumšta na webových stránkách Města Votice. V menu hledejte dole vlevo záložku Šlechtění jabloní.
|
 |
|
 |
Karola, 15.10.2012 Těch 5 stran ze starší pomologie o jabloni Karola je úžasně podrobných, takový popis bych si představoval ke každé odrůdě. |
 |
Vysočina, 15.10.2012 Podle nové pomologie Jádroviny (ing.Nesrsta) je Vysočina kříženec odrůd Britemac / Prima x hybrid HL. Ovšem na stránkách Holovous (kde byla vyšlechtěna) píše p. Blažek o Vysočině jako o křížení HL 75-26-8 x mutant Mc Intosh, což... celý příspěvek > |
 |
Karola, 14.10.2012  Pogáč červený jsem v Malé pomologii od Dvořáka ani v Lidové pomologii Vaňka nenašel. Pouze se o něm krátce zmiňuje Pomologie Bočka z r.1954 |
 |
Magdalenka, 13.10.2012 Tak pak vám zbývá možnost pokusit se domluvit s nejbližší ovocnářskou školkou, aby vám naroubovali 5 ks jejich hrušňových podnoží vašimi dodanými rouby, třeba to rádi udělají za flašku dobré slivovice …. |
 |
Matčino, 13.10.2012  Já mám Matčino na starém stromě vysokokmenu na západním svahu, který je plně osluněný. Fotka je z loňského roku. |
 |
Karola, 13.10.2012  V Malé pomologii jablka 1 (r.1969) jsem našel jabloň Carola |
 |
Magdalenka, 12.10.2012 Pokud nikde neseženete stromky, tak si kupte teď na podzim 5 jednoletých špičáků nějaké hrušně (roubované na podnoži semenáč) a ty potom na jaře přeroubujete vašimi rouby pravé Magdalénky. |
 |
Kyselá a trpká jablka, 11.10.2012  Mám tip pro milovníky velmi kyselých jablek. Dnes jsem degustoval plody sloupovité jabloně Pomfital, neboť začaly ve sklepě měknout a něco tak výrazně kyselého jsem už dlouho nejedl. To i moje nepříliš oblíbené kyselé Ontário je v porovnání s tím „... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou podzimní jabloň?, 11.10.2012  Jablko Akane by mohlo být pro vás dobrou volbou, neboť se dají jíst hned po sklizni a při skladování nesesychají ani nemoučnatí. U nás na jižní Moravě sklízím již koncem srpna nebo v prvních dnech září a nějaké plody Akane nechávám uskladněné v... celý příspěvek > |
 |
Matčino, 10.10.2012  Mám na zahradě starý strom vysokokmen Matčino, který plodí každý 2. rok velké množství jablek. Postřiky nepoužívám a za 30 let co mám zahradu, tak jsem strupovitost na plodech prakticky neviděl. A mohu též potvrdit, že chuť Matčina je příjemně... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Pinova, 10.10.2012  Dnes jsem v zahradě u rodičů sklidil první 2 plody pozdní jabloně Pinova, kterou jsem sázel přesně před rokem na podzim 2011. Kdysi kupované plody Pinovy z Kauflandu mi docela chutnaly, takže se těším, až ochutnám vlastní sklizeň. |
 |
Češete nebo ještě čekáte, 10.10.2012  Dnes jsem sklidil asijskou hrušku Nutiika a jabloně Karmína, Goldstar a několik prvních plodů Red Cap, který se zbarvil nádherně temně fialově. Na zahradě tak už zbývají jen jabloně Luna a Ontário. |
 |
Třešňový týden, 10.10.2012 Kdesi na webu jsem našel zajímavé informace o termínech třešňových týdnů a tam uvádí, že období třešňových týdnů kolísá v závislosti na poloze a počasí :
První třešňový týden (14 dnů) 24.květen - 6. červen
Druhý třešňový týden (11 dní) 8.... celý příspěvek > |
 |