|
Zapěstování kmínku z výhonu, 8.7.2010 S odkazem na dva předešlé příspěvky bych rád bych podiskutoval na téma "vylamování zálistků". Mám takový pocit, že se tato procedura značně démonizuje a mnozí pěstitelé systematicky a pečlivě vylamují veškeré zálistky, aniž by si uvědomovali, proč to... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 7.7.2010 Dosud jsem si myslel, že sirnaté přípravky (např. i Sulikol K) se používají výhradně před rašením nebo max. při začátku rašení...? |
 |
|
 |
Mšice, 6.7.2010 Mezi mravenci a mšicemi to funguje tak, že když se někde objeví nová kolonie mšic, mravenci to rychle zjistí, roznesou mšice na všechny mladé výhony napadeného stromu, či keře a současně poskytují mšicím trvalou ochranu tím, že hubí jejich přirozené... celý příspěvek > |
 |
Jak to vypadá s úrodou broskvoní?, 6.7.2010 Myslím si, že zásadní vliv na letošní neúrodu broskví měly hlavně jarní dubnové mrazíky okolo -3°C, které postihly valnou většinu naší republiky a vyskytovaly se s přestávkami téměř 3 týdny. |
 |
Co vaše réva?, 6.7.2010 Tak přátelé, moje réva právě úspěšně odkvetla. Dnes máme 6. července, zpoždění oproti předešlým letům činí cca 3 týdny. Zatím to vypadá, že hrozny budu sklízet v beranici a s lyžema na nohách... Lokalita : pošumaví, 420 mnm. |
 |
Réva ve skleníku, 21.6.2010 Doteď jsem si myslel, že plíseň révová = peronospora, a tudíž shodné prostředky proti této houbové chorobě. |
 |
Žádné hrozny, 19.6.2010 Řezal jste na dvojoký čípek, ale vaše odrůda asi potřebuje delší řez (viz. tip od VJK), aby plodila z vyvinutějších oček. Začněte řezat na víceočkové tažně, buď na jeden nebo na dva. Letorosty nechte zatím růst, na sklonku léta je můžete osečkovat... celý příspěvek > |
 |
Pěstební tvar Vertiko, 14.6.2010 Nevěděl jsem, že existije ještě jiné vertiko, než to Krausovo. |
 |
Perenospora - 7. června, 8.6.2010 Dalo se čekat, že to letos přijde hodně brzy |
 |
Svoz sena, 8.6.2010 A ještě jste pánové zapomněli zmínit žížaly. Při mulčování totiž vzniká bohatá hostina pro půdní červy, kteří svou činností půdu dále obohacují a zušlechťují. |
 |
|
 |
Skudce vinne revy, 8.6.2010 Řekl bych :
Obr. 1 a 2 : hálčivec révový
Obr. č. 3 : pravděpodobně vlnovník révový (málo zřetelné)
Obr. 4 : červená spála |
 |
Svoz sena, 7.6.2010 Dovolím si drobnou námitku vůči příspěvku pana Roxteedyho ze 16.24 hod :
1) nikdo nedával do kontrastu účinek "zničujícího" mulčování vůči učinku sekání trávy se zadním výhozem, u těchto dvou způsobů sečení byla porovnávána pouze spotřeba... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 6.6.2010 Máte to pane Mirku jako v hydroponii! |
 |
Skudce vinne revy, 27.5.2010 A toto "ementálové" napadení je způsobeno nějakým (živočišným) škůdcem? |
 |
Co vaše réva?, 5.5.2010 Zvláštní, našel jsem několik odkazů na druh Vitis riparia, a všude se hovoří o tom, že bobule jsou trpké, takže například při výrobě džemů, na které se mohou používat je nezbytně nutné přidávat cukr... tak nevím .
Jinak Vitis riparia = réva... celý příspěvek > |
 |