|
Blumeriella jaapii - třešně, 13.6.2013 Fungicid Lynx je v podstatě Horizon vyráběný jinou firmou. Oba mají registraci do peckovin, tudíž i třešní. Syllit je taktéž registrován do třešní. Místo něho můžete použít i Delan a v TM s kurativně působícím Lynxem či Horizonem lze použít i... celý příspěvek > |
 |
Poškozené plody - škůdce?, 13.6.2013 Pravděpodobně to budou larvy píďalky zhoubné (v tom případě by měly být dírky i v listech). Ale podobné následky má poškození plodů zobonoskou jablečnou či zobonoskou ovocnou (v listech a plůdcích jsou vykousané dolíčky). |
 |
|
 |
Rubinola - praskanie kôry kmeňa, 12.6.2013 Moje 14 letá Rubinola má z kmínku pouze torzo. Když to kdysi začalo, nejprve jsem se vylekal, jestli to není choroba. Každou ránu jsem stříknul mědí a zatřel balzámem.Stromek vypadá hrozně, ale zatím stále rodí. Aby plody vyživil, dopřávám mu... celý příspěvek > |
 |
Vylamování květů u mladých stromků, 12.6.2013 K používání smáčedel zde proběhla širší diskuse někdy z jara, ale nevím už v jakém vláknu. Konkrétně k Silwetu, Cittowetu a dalším. Takkže by bylo zbytečné to všechno opakovat. Jenom připomenu, že v současné době existuje veliké množství smáčedel na... celý příspěvek > |
 |
Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách, 12.6.2013 Ovilarvicid je např. i Steward. Ošetření by se mělo dělat až na nakladená vajíčka. Housenka se nevylíhne i v případě, pokud bylo vajíčko nakladeno na čerstvě ošetřený strom. |
 |
Vylamování květů u mladých stromků, 11.6.2013 Nečetl jsem všechny předchozí příspěvky celé, protože to je o ničem.
Souhlasím s J. R., že přidávat smáčedlo k listovému hnojivu je naprosto nerozumné. Naopak vhodné listové hnojivo aplikované společně s pesticidem, je efektivnější než smáčedlo. |
 |
Jak zvládají odrůdy strupovitost po deštivém květnu 2013, 11.6.2013 Pane Mittwoch, že by přehnojení cereritem způsobilo výskyt padlí? To se mi nějak nezdá, tolik dusíku v něm není a také se dlouho rozkládá. Ale stejně je to zajímavé. Dosud taková zima a deště a padlí.
Dnes jsem prohlížel své rezistenty, dosud bez... celý příspěvek > |
 |
Hnědnutí listů ořešáku, 10.6.2013 Nemyslím, že strom uhyne. Ořech má velikou regenerační schopnost. Prevencí je, tak jako u každého nemocného stromu, pečlivě shrabat a uklidit ze zahrady opadané listí a řezem udržovat vzdušnou korunu, nenechat ji zahustit. |
 |
Kveten 2013 - kadeřavost broskvoní, 10.6.2013 Tak, abych tady jen nekritizoval druhé, kadeřavost se mi objevila asi na 10 listech Harbrite. A letorosty jsou také z vrcholových pupenů na vršku koruny. |
 |
Je to suchá skvrnitost listů?, 10.6.2013 Každé fungicidní ošetření je nejúčinnější, když se provede preventivně. A ocení to i stromky.
Jabloně tato houba nenapadá. Višeň ano, jsou odrůdové rozdíly a záleží také na ročníku. Letošní počasí Stigmině mimořádně přeje. |
 |
|
 |
Nemoc meruněk, 10.6.2013 Řekl bych, že to bude suchá skvrnitost. Co mám poznatky, tak letos má docela našlápnuto.
K zastavení šíření houby je nejlépe použít postřik Horizonem, nebo Talentem. Pro zývýšení preventivní účinnosti by bylo dobré ke každému z nich přidat Dithane... celý příspěvek > |
 |
Červíky v čerešniach, ako sa tam dostanú?, 10.6.2013 Ano, teprve v těchto dnech nastala vhodná doba ošetřit proti vrtuli. Indikace zapalování nejranějších třešní a začínající kvetení černého bezu tu byly už minulý týden. Ale chyběly odpovídající teploty a sluníčko.
Vrtule, aby se pářila a následně... celý příspěvek > |
 |
Je to suchá skvrnitost listů?, 9.6.2013 Ten opakovaný postřik proveďte asi za 12-14 dní. To napadení houbou se projevuje i v ročnících s normálním počasí.
Mně se teď Stigmina objevila na třešni Burlat, která začíná zrát, tak musím ošetření odložit až po sklizni. Zajímavé je, že se mi... celý příspěvek > |
 |
Listy na hrušních, 8.6.2013 Tak těch škůdců tam máte opravdu požehnaně. Od pilatky hrušňové, přes vlnovníka, píďalku až po mšice. To je teda sestava! A futruje to rez a strupovitost. A možná tam je i mera.
|
 |
Jak zvládají odrůdy strupovitost po deštivém květnu 2013, 8.6.2013 V tom měsíc trvajícím deštivém počasí a hlavně nízkým teplotám až do včerejška, nemělo zde zatím padlí šanci.
Poslední postřik proti strupovitosti u nerezistentů jsem provedl 3.6. včetně Rubinoly. Strupovitost zatím žádná, ale rezistenty jsem... celý příspěvek > |
 |