|
Výsev meruněk, 7.8.2010 Čisté, vyzrálé pecky nebo jádra se na několik dní namočí a vysejí. Nebo se stratifikují a vysejí se na jaře. Menší množství pecek se dá stratifikovat v ledničce ve dvojitém kelímku (vnitřní je perforovaný) -zasypat vlhkým pískem. Větší množství... celý příspěvek > |
 |
Hnijící plody, 7.8.2010 Mohla by to být moniliózová hniloba na poškozeném (napíchnutém) plodu. U ranných meruněk jsem ji silně potlačil Horizonem. Co je však příčinou poškození, není z obrázků poznat. Není uvnitř housenka? Mimmo |
 |
|
 |
Kompostér, 1.8.2010 Na zahradu 1000m2 skutečně nestačí jeden plastový kompostér. Potřebujete asi 2m3. Plastový kompostér přesto na stejně velké zahradě využívám. Zbytek kompostuji jinde. Plast je výborný, ale při přetížení se může trhat. Včas ho proto vyprazdňujte.... celý příspěvek > |
 |
Feromonový lapák na obaleče jablečného, 11.7.2010 Já mívám na švestkách hlavně obaleče švestkové. Jsou menší, hojnější a létají mnohem dříve než jableční. Mimmo |
 |
Roháč nebo roháček kozlík, 26.6.2010 Nedávno mi letěl přes zahradu velký roháč. To je fakt úplná helikoptéra a navíc dost vzácná. Na druhou stranu uvedený tesařík není úplně černý a má tykadla, podle kterých se lehce od roháčka kozlíka pozná. Takže bych taky typoval spíš na malého... celý příspěvek > |
 |
Jak vypěstovat citrusovník, 26.6.2010 Roubování za zelena do rozštěpu a očkování do Téčka je nejlepší v plné míze a s tuhými rouby. Je to asi 2x ročně, když raší nové výhony a přírůstky. Čipování (Forkertovo očkování - chip budding) se dá dělat s vyzrálými očky skoro kdykoliv. Občas se... celý příspěvek > |
 |
Rybíz - množení, 20.6.2010 Ve vašem případě bych na podzim vykopal starý keř, ostříhal a rozsekl na několik menších, které budou v příštím roce už plodit. Množení zelenými řízky je možné nyní. Množení dřevitými řízky koncem srpna nebo i později (zakrýt na zimu sklenicí).... celý příspěvek > |
 |
Kopr - prosím o radu, 19.6.2010 Ostříhejte žluté listy nebo i celou nadzemní část a za slunečného počasí obrazí zdravé listy. Myslím, že je to nějaká houbová choroba, která má ráda vlhko a chlad. Kopr je plevel, takže stříkat kuprikolem je asi zbytečný luxus. Na nový výsev... celý příspěvek > |
 |
Sázení semena (pecky) mandlovníku, 29.5.2010 Pokud není stratifikovaná, tak ji nechte aspoň 3 měsíce stratifikovat v ledničce ve vlhkém písku. Pak na týden namočit a zasadit. Snad ještě letos něco vyroste. Jinak až na jaře nebo třeba skutečně už nikdy. Mimmo |
 |
Množení Meruzalky, 16.5.2010 Taky je možno seříznout na podzim starý stromek (angrešt, rybíz) a on do srpna obrazí několika rovnými výhony. Pokud je v zimě šikovně oddělíte, na jaře vyrostou z této matečnice nové. Dlouhé rovné pruty bez kořínků mohou přes zimu zakořenit v zimní... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pěstování magnolie, 1.5.2010 Ať je to semenáček nebo nepovedený řízek, můžete ji zkusit přeočkovat. Není to tak těžké. Očkuje se prý běžně Forkertovým způsobem skoro kdykoliv. |
 |
Obaleč jablečný, 1.5.2010 Taky nevím, co jste našla. Obaleči jsou teď v zámotku nebo kukle a vylétnou až za několik dní až týdnů. Mám jednu zahradu ve velmi teplé oblasti a imága obaleče jablečného jsem tam viděl nejdříve 5.5. (poslední 3.9.) Housenky, které se po spáření... celý příspěvek > |
 |
Poradí někdo, kde se dají sehnat kvalitní rouby?, 17.4.2010 ad) rouby meruněk
Mnoho odolných odrůd seženete u p. Kostihy z Valtic (zimní i letní rouby meruněk). |
 |
Růst meruněk, 17.4.2010 ad) chlorid draselný:
Meruňky nemají chloridy v oblibě. Pokud nemáte jiný zdroj draslíku, může se draselná sůl (chlorid draselný) použít jen v malé míře v zimě. Většina chloridů se do jara odplaví a draslík se chytne na jiné anionty (např. huminové... celý příspěvek > |
 |
Merunka - jak ji mam zastrihnout?, 17.4.2010 Nerozumím. Chcete říct, že jste ji zasadili v říjnu 2009, nezastřihli jste ji ani v dubnu 2010 větve a současně vykvetla a má už tolik listů? |
 |