|
Sadíte už ven rajčata a papriky?, 1.5.2011  Já jsem sázel rajčata 27.4., když vylétli první hrušňáci. Tam, kde už létají tito obrovití teplomilní martináči, tam už mrznout nebude. Letos je to o týden dříve než obvykle (týká se jen nížin, jižně od Brna). |
 |
Co zasadit po uschlé meruňce, 1.5.2011 Nevíme jistě, jaká byla zemina, spodní voda a podnož. Pokud byla podnož meruňková, pak by to skutečně mohlo být udušení nebo přemokřování kořenů nebo monilia. Půdní únavou jsem nemyslel jen vyčerpání živin, ale v širším slova smyslu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co zasadit po uschlé meruňce, 30.4.2011 Výměna zeminy v jámě pomůže. Zvlášť, když se přidá hnůj. Můžete také zkusit štěpovanec na broskvomandloni nebo mandloni, které lépe odolávají půdní únavě. |
 |
Josta ako podnož, 30.4.2011 Narouboval jsem si a naočkoval na jostu několik stromků a rybízy i angrešty se chytají slušně. Např. na přelomu února a března nebo i v srpnu. Chci je hlavně do sušší půdy, kde se meruzalce nedaří. Stromky už plodí, ale jsou mladé na hodnocení... celý příspěvek > |
 |
Štepenie broskýň na jar, 24.4.2011 Měl jsem je asi v 5 litrech zeminy v kyblících na chodbě při nízké teplotě 7-12 st. Rouby jsem odebral v únoru a v březnu 11.3. a vždy hned použil. Na roubech jsem nechal 3-5 trojoček. Nad horním trojočkem maličký čípek. Nemyslím, že by se to... celý příspěvek > |
 |
Štepenie broskýň na jar, 23.4.2011  Zkoušel jsem nedávno naštěpovat v interiéru několik broskvoní na rašící podnož BSB 2. Na silnějších (cca 15 mm v místě štěpování) se mi dobře chytaly a rašily rouby při plátkování. Doufám, že se to tak jmenuje. U trochu tenčích bych volil normální... celý příspěvek > |
 |
Existuje broskvoň s tmavě červenými listy?, 23.4.2011  Mohl to být semenáček vzniklý z pylu balkónové broskve. Je tmavě červená, ale zakrslá. A je teď samý květ. |
 |
Plesen na vrubloch, 16.4.2011 Vyhodit se dají vždycky. Pokud jiné nejsou, tak bych je omyl roztokem Sava, slabým hypermanganem nebo nějakým zahradnickým fungicidem a nechal přes noc venku. Třeba to nebude tak zlé, ráno budou vypadat jinak-snad lépe. |
 |
Štepy egreša, 26.3.2011 Škrábněte žiletkou do roubu. Pokud je živý, vyraší. Místo škrábnutí ošetřete latexem a vylamte skoro všechny plané pupeny. Snad něco vyraší. Mimmo |
 |
Vzrůst na podnoži BVA a do podmínek?, 26.3.2011 Poroste skutečně o něco méně než na meruňkovém semenáči, ale spíše "středně". Mám na ní broskvoň a roste dost rychle. Mimmo |
 |
|
 |
Roubování meruňky na ryngli, 26.3.2011 Kopulace je asi u meruněk na ryngli nejlepší. Stejně úspěšná jako Forkertovo očkování. U rozštěpu úplně zdřevnatělé podnože dochází často k roztržení dřeva i kambia, které nemá tak hladké plochy jako řez. Pokud chcete skutečně za každou cenu... celý příspěvek > |
 |
Co pod ořešák?, 26.3.2011 Pod ořešákem mám angrešty a rybízy a rostou dobře. Mimmo |
 |
Rubín, 26.3.2011 Závaží přivázané na větvi. Mimmo |
 |
Roubování citronů, 13.3.2011 Teď z jara se to dobře chytá. Je lepší mít podnož aspoň týden v teple, aby měla mízu. Zkuste roubování do rozštěpu nebo Forkertovo očkování. Nevadí, když míza bude jen slabá. Roub nesmí být měkký. |
 |
Roubování třešně, 27.2.2011 Nic se nestane. Každou noc mrzne, ale mrazy už nebudou tak silné. Lepší je roubovat na počátku oteplování a dát na roub vlhký sáček. Než se zase ochladí, je roub už částečně spojený s podnoží. Kdo se přesto bojí, že mu roub zmrzne, měl by roubovat v... celý příspěvek > |
 |