|
Vhodné podmínky pro podnože, 2.11.2012 Pro Eugenf: 80 cm je slušná hloubka. Pokud jsou půdorysné rozměry 1 m x 1 m, kopáním o moc víc udělat nemůžete. Někdo ještě dělá uprostřed malou šachtičku vyplněnou štěrkem (o průměru 20 cm). Do ní se případná volná voda stáhne. Pokud však jíl... celý příspěvek > |
 |
Mrazuvzdornost jablek pro uskladneni, 28.10.2012 Na stromě nechávám jen Granny Smith. Pokud to nevydrží, stejně by byly zatím nejedlé. |
 |
|
 |
Nedozrálé rajčata, co s nimi?, 28.10.2012 Při teplotě 15 - 18 st. jsem dal v jedné vrstvě na veliký stůl u okna asi 40 kg zelených rajčat různých odrůd. Více než polovina už dozrála, pár jsem jich vyhodil. Tento postup samozřejmě nefunguje, pokud jsou rajčata infikovaná,... celý příspěvek > |
 |
Suncrest (dotaz), 28.10.2012 Suncrest je podle mého názoru ve správných podmínkách nejlepší ze všech odrůd broskvoní. Jak chuťově, tak i vzhledově i z hlediska využitelnosti. Letos se dal sklízet od 10. do 20. srpna. Zralé červivé plody spadly ještě o něco dříve. Jeden zatím... celý příspěvek > |
 |
Kdy odstranit planý výhon u jabloně?, 13.10.2012 Pokud teď výhon odstřihnete a zasadíle do nádoby s pískem nebo jiným vzdušným substrátem, budete mít na jaře novou typovou podnož. Byla by škoda ji vyhodit, když už tak vyrostla. |
 |
Co právě sklízíte v r. 2012?, 6.10.2012  Dneska jsme otrhali sloupovou jabloň RONDO. Protože větší část plodů v září spadla, zbylé plody jsou výstavní (230-303 g, průměr až do 102 mm). Na opravdických stromech na zahradě nechám už jen jablka Granny Smith. Buď zmrznou nebo dozrajou. Pokud se... celý příspěvek > |
 |
Moruše s nejlepšími plody - jaký kultivar?, 21.9.2012 Taky jsem zkoušel řízkovat moruše. Řízky zakořenily, ale málo mi rostou. Dokonce i kupované zakořeněné řízky mi rostly neuspokojivě. Pak jsem zkoušel očkovat a roubovat semenáče. Tenké jednoleté semenáče chytají špatně a venku se mi lámou. Dvou... celý příspěvek > |
 |
Meruňka z pecky, 16.9.2012  Nedávno jsem dovezl z pálenice sud od meruněk. Zůstala mi na dně spousta pecek. Jádra vypadají v pořádku. Nevím, zda jsou pecky živé. Byly pod vodou a alkoholem asi 2 měsíce. Myslíte, že mohou vyjklíčit? Vypálená samozřejmě nejsou. Mimmo |
 |
Housenky na artyčoku, 7.9.2012 Lišaj. Jestli svízelový nebo vrbkový apod. není z tohoto snímku jasné. Pokud si schováte kukly (např. venku v květináči s trochou vlhké rašeliny), z některých se v květnu vylíhnou motýli. Ti se pak dají určit lehce. Jak jsou veliké housenky... celý příspěvek > |
 |
Předčasné vyrašení oček, 2.9.2012  Zkusit to můžete, ale nebývá to úspěšné. Raději je přeočkujte Forkertovým způsobem. Oproti červenci se touto dobou snadněji hledají trojpupeny, které jsou na očkování broskvoní nejlepší. Pupeny nepřevazujte.
|
 |
|
 |
Jahody - přesazení a plození, 1.9.2012 Dneska jsme jedli jahody Elsanta z čerstvé kontejnerované sadby (po 3 týdnech ve volné půdě). Prodejci zvyšují atraktivitu sazenic záměrným chlazením a tím je nutí plodit krátce po prodeji. Na jaře budou snad plodit zase a ještě víc, pokud... celý příspěvek > |
 |
Existuje odolnější meruňka? MS kraj, 30.8.2012  Myslím, že obrovské plody nejsou u meruněk to nejdůležitější. Sousedka někdy brblá, že se jich vejde málo do sklenice. Pokud Vás však zajímá příklad mojí Velkopavlovické s mimořádně velikými a naprosto nejchutnějšími plody (100-120g), mohu ho uvést.... celý příspěvek > |
 |
Prve merunky už dozrievaju, 30.8.2012 Kvalitní rouby meruněk a broskvoní se dají koupit např. u p. Kostihy (Valtice). Slivoní mají málo, zato na podzim prodávají ve velkém i osivo a podnože. Zasílání menšího množství (dobírka) však stojí více než rouby. V létě je lepší osobní odběr.... celý příspěvek > |
 |
Rozlišení květů Redhaven a Fairhaven, 11.8.2012  Myslím, že květy byly vzhledem k mládí stromku nevyvinuté a tedy atypické. Přesto jsem 4 plody nechal nakonec dozrát, abych zjistil, co to mám. Zraje mi to současně s broskvomeruňkami (Cathrin), takže by to mohl být fairhaven?
|
 |
Druh meruňky, 11.8.2012  Je to málo udaných znaků pro přesnou determinaci. Podle zbarvení a doby zrání plodů to vypadá spíš na bergeron. Mladé větve bývají často fialové, květy jsou mrazuvzdorné a vyzrálé plody velmi chutné. Srovnejte s obrázkem mých plodů. |
 |