|
Lis na ovoce, 9.12.2012 S textilií uvnitř nebude žádný problém. Naopak při širších mezerách bude lepší výlisnost. Měl jsem u svého lisu malé mezery, musel jsem šprušle přehoblovat. Navíc namočením dubové dřevo nabude a spáry se zúží. |
 |
Hrušeň neroste, 9.12.2012 Před lety jsem udělal chybu, že jsem vysadil pár hrušní na kdouli na místo, kde bylo jen cca 30cm ornice na kamenocihelné navážce. Předpokládal jsem, že mělcekořenícím kdoulovým podnožím to bude stačit. Stromky rostly ještě hůř než zadavateli... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Suchý kvas, 8.12.2012 Suchý jablečný kvas bývá obvykle způsoben tím, že použitá jablka byla možná méně šťavnatá, ale hlavně málo sladká. Například přezrálé scvrklé švestky mají nepochybně méně šťávy než jablka, přesto kvas z nich je tekutý jedna báseň. V málo sladkých... celý příspěvek > |
 |
Bohemia nepřekonaná, 8.12.2012 Přiznám se, že jsem rozdíly v chuti ani aromatu mezi Rubínem, Bohemií a Gold Bohemií nezaznamenal. Tipoval bych, že zjištěné rozdíly budou spíš padat na vrub výživy či mikroklimatu daného stromu. |
 |
Čím preštepiť Spartan, 8.12.2012 Citované odrůdy Kralické, Prasecké či Libinské neznám ale mohl bych se zeptat známých z Libiny.
Z Beforestem nebude problém, doporučil bych i další, např chuťově skvělou Biesterfeldskou renetu. |
 |
Produkta a Karmína, 1.12.2012 Hmm, Produkta na jaderničce...
Řekl bych, že je to dobrá kombinace, chcete-li mít větší strom v horší poloze. Produkta roste dost bujně a podobně jako jadernička - možná ještě víc - dřevem připomíná planou jabloň. Obrost nasazuje v pravém úhlu,... celý příspěvek > |
 |
Produkta a Karmína, 1.12.2012 To já nevím.
Plody mi tvarem a barvou připomínají právě Karmínu, jsou ale větší a odrůda roste bujněji. Z prvních 2 nevelkých úrod nemohu dělat definitivní závěry, ale vypadá nadějně. |
 |
Produkta a Karmína, 1.12.2012 Je dobře, že se názory na jednotlivé odrůdy tak liší. Znamená to, že mají v sortimentu své místo. Liší se nejen požadavky a preference jednotlivých konzumentů, ale i podnební a miroklimatické vlivy, které se dokáží na kvalitě plodů... celý příspěvek > |
 |
Popel na zahradu?, 1.12.2012 To lze naštěstí snadno dodržet. Popelník se vybírá z kamen či z kotle průběžně celou zimu.
Druhou možností je ukládat popel na hromadu a promísit ho s kompostem najednou během jeho přehazování. |
 |
Řez třešně, 1.12.2012 Zakracovat kořeny nepovažuji za nutné. Stačí pouze začistit roztřepané, zaschlé či vyoráním porušené konce kořenů. |
 |
|
 |
Nahořklá slivovice, 1.12.2012 Je to běžná praxe. Přecedit kvas, pár pecek roztlouct a vrátit do kvasu pár dní před vypálením. Zejména páleníci, mající menší kotle, nechtějí zbytečně zahřívat pecky tvořící nezanedbatelné procento objemu kvasu Při tomto postupu je navíc možno... celý příspěvek > |
 |
Ulomená větev - roub na jaro?, 24.11.2012 Kdysi dávno jsem získával rouby tak, že jsem si je vyptal od prodejce stromků, který zákaznikovi ostříhal stromek při podzimním prodeji. Pouze jsem je zapíchl do země na stinném místě. Zimu přežily v pohodě a ujímaly se bez problémů |
 |
Pálenka z moštu, 24.11.2012 Pěna na hladině moštu se mi nevytvořila. Jedině snad na začátku při bouřlivém kvašení. Někdy se na hladině vytvoří púo skončení kvašení bílá vrstvička křísu, tu je lepší odstranit. |
 |