|
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 27.5.2013 Z návrhů, které se tady objevily, se mi nejvíc líbí nápad od pana PP, nastřihat lamely z hliníkových okenních žaluzií na kratší pásky, do nich udělat otvor pro úvazek děrovačem (mezikruhový průbojník) a štítek ručně popsat... celý příspěvek > |
 |
Kanadská borůvka - neprospívá, 24.5.2013 Nechci být zlým prorokem, ale myslím si, že bude dost velký problém tuhle zasychající borůvku znovu rozdýchat. Pokoušel jsem se o něco podobného už dvakrát a ani jednou se mi to nepodařilo. Poprvé, když mi kdysi dvouletý keřík koncem léta z neznámého... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Chory vinič?, 23.5.2013 "..., kde na vykopanie 2-ročného kríka na Vašej snímke potrebujete krumpáč..."
Pokud máte nekamenitou půdu, je k vyrytí kořenového balu nejvhodnější plochý rýč, kterým to půjde hravě a bez problému. Bohatě postačí, když na vyrytém... celý příspěvek > |
 |
Chory vinič?, 23.5.2013 Musíte se rozhodnout sám, co budete dělat. Jestli budete se založenýma rukama pozorovat, jak se situace sama vyvíjí (což nyní prakticky děláte) anebo se odhodláte převzít iniciativu a pokusíte se pro záchranu keře něco sám udělat. Pokud se však... celý příspěvek > |
 |
Švestka - škůdce - (ale jaký?), 22.5.2013 Vyzkoušej přípravek Sanmite 20WP. Na hálčivce zabíral bezvadně Magus, ale ten už se neprodává. Mimo vegetační sezonu lze použít sirnaté přípravky.
|
 |
Chory vinič?, 22.5.2013 Ano, samozřejmě může. Vhodný bude například substrát určený pro zakořenění řízků či pro výsadbu sazenic. Ten by teoreticky měl mít neutrální Ph a neměl by obsahovat nadbytek hnojivých přísad. Ale vyskytly se občasné případy, že komerční substráty... celý příspěvek > |
 |
Mazací tuk do převodovky půdního vrtáku, 22.5.2013 Zdar Vladimíre, TADY je český návod na vrták Zipper ZI-EBO 100. Píše se tam, že náplň do převodovky je standardní převodový olej:
" Pri nízkém stavu oleje doplnte vhodný olej po spodní hranu nalévacího otvoru (SAE 80-90 olej do... celý příspěvek > |
 |
Chory vinič?, 22.5.2013 Přemýšlím, co bych asi dělal, kdyby se něco takového přihodilo mně a neznal bych příčinu. Prostě by najednou začaly rychle vadnout listy na celém keři a nebyl bych si vědom žádného předešlého postřiku ani hnojení. V takovém případě bych si myslel, že... celý příspěvek > |
 |
Čerstvě sázeno mám chemicky ošetřit?, 21.5.2013 Když se révové sazenice vytáhnou z místnosti na přímé venkovní světlo, dojde často k popálení a zničení původních listů, které nejsou přizpůsobeny přímému slunečnímu záření. Tyhle listy jsou ale brzy nahrazeny novými, plně vyvinutými listy.... celý příspěvek > |
 |
Je to nějaká nemoc nebo škůdce?, 21.5.2013 Taaké se kloním k názoru, že došlo k popálení nevhodnou koncentací postřiku. Například u listového hnojiva SAMPPI jsem našel toto riziko:
"Jedinou nevýhodou SAMPPI je, že s koncentrátem je třeba zacházet jako s látkou, která může při delší... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Levne tycky k reve, 18.5.2013 Pane jenamatere, máte pravdu, že jsem se ve své teplotní úvaze zabýval pouze nadzemní částí rostlin a v dané souvislosti myslet na kořeny mě vůbec nanapadlo. Při zapíchnutí kovové tyčky do země za mrazivého počasí máme opravdu trochu jiné... celý příspěvek > |
 |
Levne tycky k reve, 17.5.2013 "...a že drevo nie je dobrý vodič chladu, čo je pre ovocné dreviny v kontakte s oporou cez zimu výhodné".
Malé odbočení od původního tématu a trocha termomechaniky:
Tepelná vodivost a přenos tepla z jednoho tělesa do druhého při jejich... celý příspěvek > |
 |
Vinná réva na západní stranu, 15.5.2013 Východní stěna má oproti západní jednu výhodu. Totiž když je jasno, bývá v létě hodně vysoká vzdušná vlhkost a padá rosa, takže ideální podmínky pro plíseň. Východní stěna je hned při východu slunce plně osluněna, vytvoří se u ní příznivé... celý příspěvek > |
 |
Levne tycky k reve, 15.5.2013 Zrovna včera jsem na ně koukal v jednom obchodě. Taky se mi moc líbily, bytelné s kovovým zapichovacím hrotem, ale chtěli za ně 52,-Kč / 1 ks. Já bych jich potřeboval cca 30 ks a tak zatím váhám, zdá se mi to dost. Pokusím se je někde sehnat... celý příspěvek > |
 |
Réva - draslík x hořčík, 15.5.2013 Jojo, a já bl.ec sázím borůvky do rašeliny a ještě jim do toho přidávám prosátý mulč, aby to měly jó ideální. A přitom můžu zakládat borůvkové plantáže naostro. No nic, naštěstí v nové viničce je to lepší, tam mám pro změnu zase mírně alkalickou... celý příspěvek > |
 |