|
Rajče Stupické polní rané, 1.9.2014 Přiznám se, že mi chutnají více jiné odrůdy, než zrovna Stupické. Je na můj vkus i příliš měkké. Zbyla mi letos jedna rostlina, tak jsem jí dal do skleníku a zpočátku bylo vidět, že se tam asi moc nehodí. Ale od poloviny července se "rozjela", kvete... celý příspěvek > |
 |
Červenání listů broskvoně, 29.8.2014 Chomutovsko je široký pojem - je to oblast s nadmořskou výškou od cca 200 m.n.m. až po více než 1100 m.n.m. a ten obsah Ca v půdách se podle toho liší. Ale obecně máte pravdu - obsah přístupného Ca je v okrese z 95 % v kategorii dobrý a výše... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Praskají švestky, 29.8.2014 Poprvé jsem viděl trochu prasklé švestky vloni (Elena, místní šv.), do té doby nikdy. Letos zatím nic, málo tu prší, je docela sucho. |
 |
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 14.8.2014 "... a mohly být sklizeny později"
Nemohly, protože už padaly a za týden by bylo po nich. |
 |
Chrudimská, 14.8.2014 To by odpovídalo. Pozoroval jsem to jenom u této odrůdy a pak u mladého stromku ZR.
|
 |
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 13.8.2014 Zjišťuju, že monilie má Hanitu docela ráda. A to i v jiném, než letošním "moniliovém" roce. Letošní úroda bude určitě menší, než ta loňská, ale první plody chutnají tradičně skvěle. U některých plodů jsem si všiml efektní sytě tmavé oranžové dužniny,... celý příspěvek > |
 |
Čačanská lepotica, 7.8.2014 "Zabalená Čačanská lepotica ovšem přijde také velmi k chuti a škoda, že jich zde nemám více".
Musíte se podívat po nějakých místních zdrojích (jestli tam tedy vůbec vědí, co modré peckoviny jsou). |
 |
Čačanská lepotica, 28.7.2014 Č. lepotici testuju z různých hyper a supermarketů (většinou původem z Maďarska) a tak z 80% je stav plodů jaký uvádíte - tvrdší, podtržené - čemuž odpovídá i chuť. Ale narazil jsem ve dvou případech na nějakou opožděnou sklizňovou šarži a plody mě... celý příspěvek > |
 |
Opál, 28.7.2014 Jak je to s chutí Opálu v porovnání s nyní už končící (sklizenou) Malvazinkou v nižších polohách? Malvazinka zatím každý rok ve standardní kvalitě a i přes některé nectnosti je dobrou výplní mezi končícími meruňkami a začínajícími modrými peckovinami... celý příspěvek > |
 |
Bergeron je nejlepší, 21.7.2014  Koukám, že není Bergeron jako Bergeron. Sice je více klonů, ale u mne je tvar plodů dost odlišný - kulatý - jako menší broskev (viz fotky z let 2010 a 2013). Doufám, že nejde opět o nějakou záměnu.
|
 |
|
 |
Usychání slivoní, 21.7.2014 Podle mne dost možná Pseudomonas syringae. |
 |
A co vaše višně?, 16.7.2014 Je to tak, chyběla tam ta osvěžující kyselost, kterou Morellenfeuer má. |
 |
První broskvoně dozrávají, 15.7.2014 Letos ve starém sadu již dozrála velmi aromatická a voňavá bělomasá Luna. Bohužel po letošních jarních mrazech vychází jeden plod tak na 20 stromů. Takže úroda prakticky nulová. |
 |
Co je to za švestku?, 15.7.2014 Občas se ve starých pomologiích vyskytuje název Bosenská jako synonymum k odrůdě Vlaška.
|
 |
Lejuna, Lerosa, Lemeda, Lenova, Kompakta, 15.7.2014 Strupovitost ve větší míře se mi tu zatím vyhýbá. Čekal jsem, že Lenovu už budete mít zralou - podmínky jsou u Vás podobné. Nechal jsem na stromě Lenovy ještě nějaký ten plod - chci vědět, jak dlouho a do jakého stavu plody vydrží na stromě. Chuťově... celý příspěvek > |
 |