|
Black Magic, 4.4.2011 Pro VJK : Když jsem si nechal přeložit italský popis odrůdy Black Magic (viz. můj poslední příspěvek v tomto vláknu), objevil se v českém textu mně dosud neznámý pojem "millerandage". Ten jsem zadal do vyhledávače a v prvém odkazu,... celý příspěvek > |
 |
Kdy řezat, 1.4.2011 Ačkoli ten příspěvek, na který jste pane VJK reagoval, pochází již z roku 2005, ze zvědavosti jsem si vyhledal tu rázračnou metodu pod nadpisem "Aby réva neplakala". Tady je, autor praví :
"Stává se někdy, že i při ranném... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ploštice - jak se jich zbavit, 31.3.2011 Buďte ráda, že doma nemáte ploštice druhu Cimex lectularius a máte (jenom asi na zahradě) takové ty hezké neškodné ploštičky. Ta výše jmenovaná totiž saje krev, zrovna když spíte. Jauvajs! |
 |
V. vinifera a bezsemenné odrůdy, 31.3.2011 Trochu bych ještě doplnil Bred_ika. Evropská réva (Vitis vinifera) nemá geneticky zakódovanou obranyschopnost odolávat těm plísňovým chorobám, které k nám byly ve druhé polovině 19. století zavlečeny z amerického kontinentu. Dvěma hlavními a... celý příspěvek > |
 |
Živý plot z révy, 30.3.2011  Tak zde je několik možností pro tvarování plotu. Je možno samozřejmě zvolit i jiné tvary a nebo je vzájemně účelně zkombinovat. Mně by se docela líbil pro váš "živý plot" ten šikmý kordón. V případě stolních odrůd bych ho ale namísto krátkých čípků... celý příspěvek > |
 |
Ořešáky versus smrčkový plot a jabloně, 30.3.2011 Nechci hodnotit smysl té "zalesňovací a ořešákové akce". Jenom drobnou poznámečku si dovolím. Že ořešáky jsou dominantní a rozložité, všichni ví. Ale všiml jsem si, že se i špatně snášejí s okolními stromy. Resp. okolní... celý příspěvek > |
 |
Živý plot z révy, 30.3.2011 A nevadí vám, že réva, jako opadavá rostlina bude plnit funkci neprůhledného plotu pouze v období přibližně červen - 1/2 října? |
 |
Black Magic, 30.3.2011 V tomto případě se pravděpodobně bude jednat o odrůdu původem z Itálie. Odrůda Black Magic se tam běžně prodává v distribuční síti (ovoce) je bezsemenná, velké hrozny, velké bobule, bujná, vhodná na pergolová vedení. V Itálii dozrává v červnu až... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat 2-leté jabloně? viz foto, 29.3.2011  Jak to střihl Rony, je naprosto správně. To je nekompromisní postup s cílem zapěstovat novou korunku.. Možná ale ještě existuje mírnější možnost, jak postupovat, kterou uvádím jako méně radikální alternativu. Tímto způsobem by byla ponechána základní... celý příspěvek > |
 |
Stromy a mravenci, 28.3.2011 Škoda, že jste se pána prodavače rovnou nezeptal, z jakého zdroje tato informace pochází, odkud to má. Pokud by platilo, co jste napsal, tedy že "něco" vyžere kůru pod lepovým pásem, tak se stromek nezlomí, ale nejprve celý uschne. Aby se... celý příspěvek > |
 |
|
 |
1. rez tejto čerešne, 27.3.2011 Souhlasím s názory pana Josefa, zejména s názorem, uvedeným v odstavci č. 1 a č. 3. U odstavce č. 2 osobně tak podstatný rozdíl v hloubce řezu mezi podzimní a jarní výsadbou necítím, ale to je subjektivní a nedůležitá nuance. Cennou radu z odstavce... celý příspěvek > |
 |
Réva do 620 mnm. u Jihlavy, Vysočina, 20.3.2011 "Takisto je dôležité, aby zvolená sorta mala veľmi bujný alebo aspoň bujný rast. Odroda so stredným či slabým rastom Vám toľko dreva nevytvorí a keď ju budete viac hnojiť dusíkom, drevo bude "riedke" a málo odolné k mrazom." Tolik... celý příspěvek > |
 |
Co jsou to za stromy a co s nima?, 20.3.2011 Co s nima? Minimálně odstraňte ty výmladky co u prvého stromku (asi hrušeň) vyrůstají z podnože. Zvažte potřebu kůlové opory podle síly kmínků, letos se korunky na stromcích výrazněji rozvinou. Pěkná černozem, tam porostou samy i zapíchnuté hrábě. |
 |
Réva do 620 mnm. u Jihlavy, Vysočina, 20.3.2011 Protože jsme na Vysočině, určitě mrazuodolnou odrůdu. Ale proto že se jedná o skleníkovou výsadbu, určitě bych nevolil bujnou, či velmi bujnou odrůdu(-y). Automatické spojení bujný, velmi bujný = mrazuodolný považuji za zavádějící, neobjektivní.... celý příspěvek > |
 |
Co Vaše réva? (rok 2011), 18.3.2011 Jasně, tak to jo. Uvedeným způsobem uchovávám řízky. Podmínkou uchování je zachování nízké teploty poblíž 0°C. |
 |