|
Určení odrůdy, 8.3.2012 Red Delicious byl objeven v Americe již kolem r.1895, takže co se týče data, mohl by to být on. Ale toto jablko nemá kyselavou chuť (snad jen v době nezralosti). Chuť Red Delicious je obvykle výrazně sladká až mírně hořká a zároveň silně aromatická... celý příspěvek > |
 |
Jakou benzínovou rotační sekačku?, 6.3.2012 Děkuji všem za příspěvky. Když jsem tak sesumaríroval požadavky, vybral jsem tři kandidáty k nákupu: Partner P40-450 C, Hecht 546 a Hecht 541 B. Nevím jak kvalitní jsou motory Hecht (v případě Hecht 546 + vyšší hmotnost) nebo jestli je mínusem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou benzínovou rotační sekačku?, 6.3.2012 Tak byla koupena ještě za totáče v Rakousku, kdy si člověk nemohl vybírat a byl rád, že má benzínovou sekačku. Jen se ke mně dostávají sem tam informace, že Al-ko není 100%ní, že jsou lepší výrobci...
P.S. S tím Hundaiem si srandu nedělejte,... celý příspěvek > |
 |
Rubín zimní - čas roubovaní, 5.3.2012 Ta knížka Štěpování od Bílka a Hanuše je dobrá a pro začátečníka naprosto dostačující. Je jedno, které máte vydání této knihy, já mám její 6. vydání a není tam uvedeno, že jde o přepracovanou verzi původní knihy.
Hlavně si pečlivě několikrát... celý příspěvek > |
 |
Švestka 250 metrů n.m, 29.2.2012 V loňském roce na výstavě ovoce ve Vyškově (260 m n.m.) mně místní odborníci radili vyzkoušet švestku Elenu, prý je chuťově vynikající, sladká, pozdně zrající, samosprašná, jde od pecky, na šarku je tolerantní a taktéž na moniliozu je vysoce odolná.... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Pinova, 26.2.2012  Ve svých fotkách z výstav ovoce jsem našel snímek Evelíny |
 |
Množení vinné révy, 26.2.2012 Podrobný článek o množení révy z řízků i s fotkami je v časopisu Zahrádkář č.3/2012 (právě vyšel, včera jsem ho kupoval) |
 |
Odrůda Pinova, 26.2.2012 Tak dnes jsem donesl z chladírny poslední kousky jablka Rozela. Její chuť je v této době opravdu lahůdková. Letos se také těším na voňavou Pinovu i její mutaci Evelínu, jejichž rouby snad již zaplodí. |
 |
Prefabrikovaný sklípek na víno, 24.2.2012 Ještě jsem našel prefabrikovaný klenbový sklípek PREFABET.
Karel
|
 |
Odrůdy meruněk, 22.2.2012 Já jsem meruňku Tsunami koupil vloni na podzim v zahradnictví Vrčeň a ještě tuto novinku mají v nabídce pro jaro 2012.
|
 |
|
 |
Pomologie starých odrůd, 22.2.2012 Na webu jsem objevil rozsáhlou databázi velmi starých odrůd ovoce. Stránky jsou sice v němčině, ale pro orientační překlad lze použít webový prohlížeč Google Chrome.
Vlevo ve sloupci hlavní stránky je možnost vyhledat odrůdy podle databáze nebo si... celý příspěvek > |
 |
Ruská zima, 19.2.2012 Sumy efektivních teplot má pro mnoho míst ČR na svých stránkách Státní rostlinolékařská správa.
|
 |
Staré odrůdy jabloní - Slovácko, 18.2.2012  Osobně nepěstuji, naskenované údaje jsou z Pomologie (Boček 1954) |
 |
Kniha, 17.2.2012 Třeba starší knihu Škola ovocnáře od Urbana r.1981.
Z nově vydaných knih lze koupit například pomologii „ Jádroviny „ (od Dušana Nesrsty) a pomologii „ Peckoviny „ (od Tomáše Jana). Na choroby, škůdce a ochranu plodin vyšla přehledná kniha „ Účinná... celý příspěvek > |
 |
Renety, 17.2.2012 Pane Ondro nebo i jiní ovocnáři, poraďte prosím, které nové běžně prodávané odrůdy jablek mají alespoň trochu podobnou renetovitou chuť, ať si můžeme udělat představu o této zvláštní chuti. Mladší zahrádkáři obvykle nemají na zahradě staré odrůdy... celý příspěvek > |
 |