|
Libernáče, 20.2.2012 K renetám už nikdo nic nepíše, tak načínám nové téma.
Libernáče - jablka obřích rozměrů. |
 |
Vretenovité zákrsky, 20.2.2012 Zákrsky na středně bujných podnožích se sázely na 2-3 m v řádku a 4-5 metrů meziřadí. A to se počítalo s průjezdností pro traktor.
Musíte vzít v úvahu používanou mechanizaci, odrůdu, půdu, závlahu...
Třeba spurtypy (Redcap) by na MM106 na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vretenovité zákrsky, 17.2.2012 Ano, napsal jsem to příliš obecně. Tvarů se nabízí několik. Každý má své výhody i nevýhody.
Pokud budu chápat vřetenovitý zákrsek tak jak ho interpretuje zahrádkář Jerome : (širší vřeteno na středně bujné podnoži s výškou kmínku cca 50cm a... celý příspěvek > |
 |
Renety, 17.2.2012  O velikosti to není. Zrovna mé oblíbené renety (Kanadská a Boscoopské) jsou celkem velké. Přikládám fotky z knihy Pomologie od L.F. Naumanna. Jedná se o část Diel-Lucasovy soustavy týkající se renet. Pokud máte zájem, mohu přidat i ukázky z... celý příspěvek > |
 |
Renety, 16.2.2012 Moje nejoblíbenější reneta je Boscoopské.
|
 |
Vretenovité zákrsky, 15.2.2012 Samozřejmě že záleží především na podnoži a velikosti koruny. Štíhlé vřeteno na M9 dá při dobré agrotechnice okolo 20kg. Proti tomu vysokokmen na semenáči může dát i 300kg. U vřeten nejde o výnos ze stromu, ale z hektaru.
Zákrsek na... celý příspěvek > |
 |
Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud, 14.2.2012 V USA se plody běžně ošetřují 1-MCP. Blokuje to tvorbu ethylenu v plodech. Mělo by to být neškodné. |
 |
Ruská zima, 13.2.2012 Dostupná meteodata jsou i na stránkách " AMET ". |
 |
Červený mech nebo lišejník na jabloních, 12.2.2012 Trentepohlia umbrina
|
 |
Aké sú plody podnožových odrôd?, 10.2.2012 Jedl jsem plody z duzénu, který podrostl odumřelý strom. Žluté ploché sladké jablíčko bez kyselin. Název duzén (dulcin, sládě) tomu odpovídá.
Chutnal jsem i Jánče (M9). Chuť byla podobná duzénu. Bylo to při sklizni, takže ne na sv. Jana, ale v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vretenovité zákrsky, 10.2.2012 Mám spis Vřetenovité zákrsky od J. Součka z roku 1947. Vřetenovité zákrsky byly nižší a širší než štíhlé vřeteno. Jako základní podnož pro slabě rostoucí odrůdy doporučuje M9. Doporučený spon byl 3*3m - 3,5*3,5. Výška nepřesáhla 2m. Strom je... celý příspěvek > |
 |
Založení sadu - prosba o radu, 9.2.2012 Jarní výsadba není optimální řešení. Lepší ale na jaře, než nikdy. |
 |
Jaká podnož?, 9.2.2012 Polnička (Pyrus pyraster) je v ČR vzácná. Kříží se s kulturními odrůdami, proto je obtížné jí sehnat jako čistý druh. Mohli ale nakoupit semena, nebo hotové podnože jinde. Z pěstitelského hlediska je ale celkem jedno, jestli je to polnička nebo... celý příspěvek > |
 |
Dokonalé uskladnenie jabĺk, 8.2.2012 Zajímavou alternativou skladování jsou boxy Janny MT. Stačilo by k tomu dodělat chlazení... |
 |
Jak tvarovat korunu?, 3.2.2012 Špičáky mívají často nevyzrálé špičky. Po přesazení můžou díky chybějícím kořenům celý příští rok "sedět".
|
 |