|
Opylení, 14.3.2012 Někteří autoři používají termíny opylovač (rostlina) x opylovatel (živočich přenášející pyl). Angličtina také používá oba pojmy pollinator x pollinizer. Je to pak jasnější. |
 |
Opylení, 14.3.2012 Pane Vinšálku, jak je možné, že obec která je známá kvalitním včelařským kroužkem má tak málo včelařů? U nás v obci nevčelaří nikdo. Ovocné stromy přesto plodí.
Měli bychom se sjednotit na termínech. Myslíte opylovače ve smyslu opylující odrůdy,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Opylení, 14.3.2012 Má literatura udává, že včely v sadu létají do vzdálenosti 700m. Spolehlivý účinný dolet je o poloměru 100-150m. Krajní vzdálenost, kdy je opylení ještě dostatečné je 400m od stanoviště. Když je chladné a deštivé jaro, létají včely jen na krátkou... celý příspěvek > |
 |
Opylení, 14.3.2012 Že jsou včely narozdíl od čmeláků florokonstantní nezpochybňuji. Jen těch 500m mi přijde ve spojení se slovem rentabilní moc. Má literatura zas považuje sedmdesátimetrovou vzdálenost opylovače ve výsadbě za dostačující, ale nedoporučuje překračovat... celý příspěvek > |
 |
Opylení, 14.3.2012 Včely doletí i dál. V květnu, kdy je relativní dostatek, není solitérní třešeň žádné terno. Navíc musí nejdřív navštívit jinou kompatibilní třešeň.
Těch 500m uvádí jaká lieratura? Moc se mi to nezdá. |
 |
Novinky jabloní 2012, 14.3.2012 Golidy jsem ai před pěti lety koupil bedýnku. Plody byly velké a žluté. Dlouho vydržely ve sklepě. Chuťově mě to moc nezaujalo. Patrně G.D. x Idared.
Náš učitel tvrdil, že při ulo skladování trpí spálou slupky. |
 |
Opylení, 13.3.2012 Tu knihu mám a nic takového se tam nepíše. |
 |
Jak hluboko přesazovat (pikýrovat) papriky?, 12.3.2012 Máte velmi šikovné, mohu se zeptat od čeho jsou nebo kde se koupí? Ladislav |
 |
Prořezat švestku teď?, 6.3.2012 Palo, to je logické. Pokud strom plodí na periferii koruny, je holý vnitřek koruny nevyužitý. Koule má velký obsah, ale malý povrch. Je to jako srovnávat vysokokmen a vřeteno. Pokud by v našich podmínkách rostly odrůdy s laterální plodností, bylo by... celý příspěvek > |
 |
Okus stromu - ořešáku, 5.3.2012 Stromek se jistě zazelená. Míza do koruny jde dřevem. Lýkem by ale měly téct asimiláty zpět ke kořenům. Tento efekt se využívá při kroužkování např. jabloňí...
I staré pařezy ořešáků spolehlivě obrážejí. |
 |
|
 |
Okus stromu - ořešáku, 5.3.2012 Pokud je ohlodán dokola až na dřevo, je jediná možnost. Seřízněte ho u země. Obrazí. Jestli je ale roubovaný, přijdete o ušlechtilou část. |
 |
Prořezat švestku teď?, 5.3.2012 Zpět k třešni. Zaříznul bych jí na rozvětvení v požadované výšce. Sesazoval bych jí postupně, aby nevznikl "lízanec" (zatrhnutí kůry). Provádí se tzv. trojitý řez. Žabkou bych začistil ránu a zamazal bych to stromovým balzámem (třeba Tervanol) s... celý příspěvek > |
 |
Prořezat švestku teď?, 4.3.2012 Samozřejmě, že to v tomto případě půjde těžko použít. Záhnův řez je použitelný v případě, že je boční větev silnější než polovina terminálu. Boční větev se oslabí na aktivní čípek, který se odřízne v době, kdy se poměr síly změní. Pokud by se měl v... celý příspěvek > |
 |
Kalendář ovocného trhu 1909 Hrušky, 28.2.2012 Myslím, že chyba je v tabulce. Možná jsem jí špatně přepsal. Možná udělal chybu autor... Bohužel momentálně nemám k dispozici originální literární zdroj.
Mimo vlakové měla velký význam i lodní doprava. Třeba Solanky z Litoměřic se takto... celý příspěvek > |
 |
Jak se jmenuje?, 28.2.2012 Jsou krátkodenní. Pokud je budete mít v místnosti, kde večer nesvítíte, může v průběhu zimy přirozeně založit květy a vykvést. Nesmí vám ale svítit do okna pouliční osvětlení. Rostliny z obchodu jsou kompaktní díky aplikaci Alaru. Jsou dobře hnojeny... celý příspěvek > |
 |