|
Listnáč do špatné půdy, 23.10.2007 Omlouvám se za nepřesnost: správný název javoru mléče s užší korunou je Acer platanoides 'Columnare'; případně existuje i podobný ale červenolistý (ale asi trochu širší) Acer platanoides Crimson Sentry.
Josef. |
 |
Listnáč do špatné půdy, 23.10.2007 Jestli se Vám tam nyní daří javoru mléči, je vidět, že tam prospívá a mohl by se tam použít. Existuje i sloupovitý kultivar - Fastigiata. Josef. |
 |
|
 |
japonská vrba, 18.10.2007 teď bych ji pokud možno nechal být; vhodnější termín je v předjaří - před rašením (a pak několikrát dle potřeby během vegetace)
Josef. |
 |
květina, 18.10.2007 Myslím, že to bude proskurník lékařský. (Topolovka nemá takové chlupaté listy a obvykle má plošší květ. Sléz maurský bývá tmavší a opět má jiné listy.)
Josef. |
 |
Neznámá, 18.10.2007 Doplnil bych český název: šťavel (tringularis = to by mělo být trojúhelníkovitý).
Josef |
 |
cesmína, 18.10.2007 Ve výjimečně dobrých místech anebo ve výjimečném stáří mohou být ještě podstatně větší: na Zbraslavi znám u prvorepublikové (?) vily cca 6-8 m vysokou; v trojské botanické zahradě jsem nyní v létě viděl několik nejméně stejně vysokých exemplářů - v... celý příspěvek > |
 |
Ginko biloba - jak pěstovat?, 16.10.2007 Možná po zastřižení větviček kmen nezesílí tak rychle jako u nestříhaného jedince, ale určitě se mu zmenší "náklonnost" k náklonu, ohýbání apod. protože na něj tolik nebudou působit větry, sněhy, deště... Jsem pro rozumné sestřižení,... celý příspěvek > |
 |
Poradí mi někdo?, 16.10.2007 Jsem také pro okamžité vysetí travního semene. Třeba bude ještě nějakou dobu teplo a vyklíčí... Pokud ne, vyklíčí na jaře hned jak to půjde.
A k založení trávníku drnováním: myslím, že to není úplně luxus, který si nemůže skoro nikdo dovolit.... celý příspěvek > |
 |
folie jezirka a hrzyec, 16.10.2007 Nesouhlasím s předchozím příspěvkem. Hryzec (a další hlodavci) má opravdu ostré hlodáky a myslím si, že je schopen fólii prokousnout, kde se mu zalíbí. Navíc, pokud se dostane k fólii, bude to zespodu a tlak vody bude fólii tlačit do jím vyhrabané... celý příspěvek > |
 |
Mandlovník, 16.10.2007 Lidičky, buďte trochu Češi: to, na čem rostou mandle není mandlovník, ale MANDLOŇ. Prosím, přejmenujte název tématu.
Dlouholetá (desítky let) alej mandloní je na Mělníce u (nyní už uzavřené) silnice pod vinicí pod zámkem - pod vyhlídkou. Stromy... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kdy ořezat vlašský ořech, 3.10.2007 Z hlediska nejlepšího hojení ran je prý nejlepší květen, v době, kdy je ořešák již olistěný. Má tak nejdelší dobu na hojení ran. (Trochu mne ale mate, že nově vyrostlé výhony budou v této době ještě příliš křehké a snydno se mohou vylámat.)
Jinak... celý příspěvek > |
 |
Sadovnická projekce - modelace terénu, 1.10.2007 "Když selžou všechny pokusy, je na čase si přečíst návod!" |
 |
Ploštice - jak se jich zbavit, 1.10.2007 Vyzkoušejte repelent, co se používá na komáry a další hmyz. Pořádně nastříkat všechny rány dveří, oken apod. kudy by mohly do domu lézt. My jsme se takto zbavili mravenců, co nám lezli do baráku a je klid. Myslím, žei ty ploštice to bude odpuzovat. |
 |
Rákosí jako plot, 25.9.2007 Nejspíše Miscanthus sinensis, česky správně ozdobnice čínská, lidově "čínský rákos". Jsou desítky rlůzných odrůd lišících se výškou trsu (cca od 0,5 m do 2,5 m), šířkou listů (širokolisté, úzkolisté), jejich zbarvením (zelené, bíle lemované, žlutě... celý příspěvek > |
 |
Rákos?, 25.9.2007 Miscanthus giganteus (případně další používané názvy - M.japonicus anebo M.floridulus - ten je myslím botanicky správný) je tresti podobný. Je rovněž dostatečně mohutný - 3 m ale nedorůstá vždy a všude. Má o něco jemnější olistění - užší a... celý příspěvek > |
 |