|
Čačanská slivoň, 7.4.2011 Čačanské všech odrůd jsem sázel od roku asi 1986 a s Najbolicí jsem byl spojkojen ale jen do určitého času, kdy se nějak u nás projevila agresivní forma "monília laxa", která decimovla všechny Čačanské ale jak se ukazuje i jiné ušlechtilé... celý příspěvek > |
 |
Švestka Jojo, 6.4.2011 Když zítra někde v zahradnictví koupíte JOJO nebo TOTASTE s korunkou a hnedka zasadíte (a říznete), uděláte lépe a o několik let předběhnete tuto "hokejku". Kolikátá je je to asi třída? |
 |
|
 |
Višeň, 6.4.2011 Nevím, zda stříkat je k něčemu, když zjistím, že květy a lístky visí "hlavou dolů". Navíc jsem proti moníliovému úžehu nikdy nestříkal a ani jsem jej neviděl a když uviděl, tak ještě nevěřil, že dřevo je "hyn". To málo... celý příspěvek > |
 |
Višeň, 6.4.2011 Už to tady bylo diskutováno. Višeň máte napadenou moníliovým úžehem a pomoc není. Tak jsem přišel o Erdi Batarmo. Ona sice během léta obrazí nějaké zelené větvičky na koncích ale je po stromě. Dokonce jsem dělal pokusy s naroubováním jěště něčeho... celý příspěvek > |
 |
Zmlazení broskvoně, 5.4.2011  Broskev na obrázku má pouze jediné možné řešení a to radikálně zřezat a ona v té oblasti označené elipsou určitě probudí adventivní pupeny a vyraší bohatě. V tomto stavu ji těžko vyprovokujeme k obrostu na těch tenkých a vytáhlých větvích, protože... celý příspěvek > |
 |
EPDM folie, 5.4.2011 Pokud jsem se v praxi setkal s pryží EPDM, tak lepení přímo, tedy plát přes plát lepidlem je velký problém (doslova zuby jsme si vylámali) a mám to diskutované i s výrobcem GUMOTEX. Proto se to lepí, spíše přelepuje samolepícími páskami ale ty... celý příspěvek > |
 |
Zmlazení broskvoně, 5.4.2011 Díky za video. Tak to dělá "kapitalista" aby měl dlouhodobě strom v kondici a kvalitní ovoce. Lítost jde stranou. Škoda, že nelze ukázat, jak by takový strom vypadal bez řezu za 2-3 roky a jaké podřadné by bylo ovoce. |
 |
Může se nechat zamrznout voda v hadici?, 3.4.2011 S hadicí zkušenost nemám ale s potrubím pozinkovaným položeným na zemi ano. Trubka asi 3/4 palce měla vždy po 2 metrech takový náustek směrem nahoru, jako kdyby někdo s kolíkem zevnitř směrem ven ji propíchnul. Síla trubky asi 3 mm. Podobně, mám... celý příspěvek > |
 |
Ideální velikost jámy a množství hnoje pro sázení ovocných stromků a rybízů, 1.4.2011 Mám ještě jinou zkušenost, která napovídá, že jak se hne se zemí, tak nastává doslova "jakási jiná činnost". Teď už bych to mohl i zdokumentovat fotografií. Když odstraním větší strom a vykopu i pařez (někdy jáma i metr hluboká a 1,5 m... celý příspěvek > |
 |
Prvý rez, 31.3.2011 Neprve mám skromný dotaz. Takto jste koupil ten stromek ve školce? Není už rok posazen a takto reagoval? |
 |
|
 |
Prvý rez, 31.3.2011 Ten řez je v podstatě správný a jedná se o radikální řez za účelem snížení koruny a založení nové, protože stromek už předčasně založil výše. Ovšem, pokud by jste chtěl z nějakých důvodů mít koruny založené vysoko, dá se postupovat i opačně. To dole... celý příspěvek > |
 |
Ideální velikost jámy a množství hnoje pro sázení ovocných stromků a rybízů, 31.3.2011 Když to chcete objektivně porovnat, tak musíte sázet stejnou odrůdu, na stejné podnoži a jednu jámu velkou, další malou a několikrát zopakovat a samozřejmě na stejném pozemku. Jinak se výsledku nedoberete. Každá odrůda nebo podnož má jinou... celý příspěvek > |
 |
Ideální velikost jámy a množství hnoje pro sázení ovocných stromků a rybízů, 31.3.2011 Posadil jsem a vykopal už více jak 100 jam a dokonce si dovolil experiment a to jak reagují stromky na malou jámu a velkou. Velkou myslím 1x1 m a hloubky tak 60 nebo 70 cm. Jednoznačně a prokazatelně stromky z menší jámy "šly pomaleji". Mám... celý příspěvek > |
 |
1. rez tejto čerešne, 28.3.2011  Tak nějak to vidím podobně. Postraní 4 větve, konce na stejné úrovni (velmi odkloněná může být i trochu výše), terminál silně zakrátit jinak bude v dalších letech problém, založí předčasně druhé patro. |
 |
Jak ostříhat 2-leté jabloně? viz foto, 28.3.2011 Sice na napřimování pravé strany jsem také myslel ale je to dosti silná větev ale troufnul bych si na "jinou fintu". Nahoře pravé strany zakrátit do rovnováhy a dolů asi 1 až 2 cm od kolena bych do té tusté větvě udělal ostrým nožem V-zářez s úhlem... celý příspěvek > |
 |