|
Co je to za strom?, 7.12.2016 Magnólie to, dle mě, není. Ale listy jsou hodně podobné... |
 |
Rhododendron - škůdce?, 5.12.2016  To doporučené množství hlístic by mě docela zajímalo. Mám tím zasaženou celou plochu cca 2000m2 zahrady. Ano, některé rostliny v kontejnerech trpí hodně (jedna Kamélie mě skoro uhynula). Ale i požer rostlin v zemi není zanedbatelný. Viz... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rhododendron - škůdce?, 4.12.2016 Už se mě rozlezl po celé zahradě. Doufal jsem, že se časem jeho rozvoj zredukuje, ale je to naopak čím dál horší a chutná mu stále více rostlin. Už se mě pustil i do Kamélií... Se zásahem neváhejte. |
 |
Fíkovník, 3.12.2016 Je to fíkovník (dotyčný zřejmě ještě neviděl mladé listy). Jen je otázkou, jaký je to typ fíkovníku (aby u nás plodil - tedy aby to byla adriatická skupina). |
 |
Rhododendron - škůdce?, 3.12.2016 No jo, typický lalokonosec. V poslední době je to čím dál častější škůdce. Doporučuji jen parazitické hlístice. Postřiky se mě neosvětčili a dokonce jsem si tím zlikvidoval jednu rostlinu. |
 |
Proti zamrzání jezírka, 1.12.2016 Polystyrénový "plovák" není jen nějaký kus polystyrenu. Má to poměrně specifický tvar, aby to fungovalo, jak má. Originál stojí, tuším, do 200,-Kč... |
 |
Proti zamrzání jezírka, 30.11.2016 Vyzkoušel jsem všechno možné (kromě kuliček). V současné době již několik zim používám hlavně slabý vzduchovací kompresor (asi za 200,-Kč), kdy na hraně mělčiny a hloubky nechávám probublávat vzduch z dvou malých kamenů. Zapojeno přes spínací hodiny... celý příspěvek > |
 |
Co na střechu?, 27.11.2016 Zimolezy obecně potřebují přes sezónu hodně vody a vlhčí vzduch (v suchých podmínkách jsou masově napadány mšicemi). Zmiňovaný Lonicera henryi je vhodný maximálně do polostínu a není úplně mrazuvzdorný (chráněné stanoviště).
Největší nezmar je... celý příspěvek > |
 |
Buxus - je to škůdce či choroba?, 23.11.2016 Dík za upozornění, Pořád to hlídám a trochu se utěšuji, že v Čechách je tomu moc zima. Ale vzhledem k průběhu posledních zim, by mohl mít i u nás tento škůdce nějakou naději... |
 |
Fleky na listech oleandru, 22.11.2016 Uvedené úvahy o přelití ale platí jen při letnění. Na zimovišti je vhodné zalévat oleandr jen minimálně, zejména v chladu.
Co je konkrétní příčinou vzniku flíčků nevím.
Po přesunu na zimoviště je částečný opad listů normální. Je to i reakce... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Postup pri prohloubeni jimky, 22.11.2016 Jestli se skruže pohybují i po 40 letech, tak je něco uděláno špatně. Na hornině tolik nezáleží, skruže drží výborně i v suchém písku (můžete přes ně jezdit buldozerem a neklesnou ani o centimetr). Jediné, v čem se mohou rozpohybovat je zvodnělý... celý příspěvek > |
 |
Postup pri prohloubeni jimky, 22.11.2016 Skruže si v žádném případě sedat při podkopání nebudou. To by stávající jímka musela být stará tak max dva dny, pak by snad naděje byla.
Prohloubení probíhá tak, že se dovnitř vloží skruže o menším průměru (po vykopání příslušného prohloubení).... celý příspěvek > |
 |
Jílovitá voda ze studny, 19.11.2016 Pokud je špatně zhotovený vrt (např. perforování v celé hloubce pažnic) nebo je použito na čerpání vody vibrující čerpadlo (vibrační nebo šnekové), řešení neexistuje. Může pomoci vyměnit čerpadlo a nebo nový, pořádně udělaný, vrt.
Není to nic... celý příspěvek > |
 |
Kdo poradí co je to za květinu, 18.11.2016 Pokud je v tom umělecká nadsázka (málokterý umělec ví co vlastně kreslí), mohl by to být klidně i tamaryšek... |
 |
Tomel pro republiku, 18.11.2016  Pěkná úroda. Při mém květníkovém pěstování si mohu dovolit jen pár plodů na rostlině. A pořádně se vybarvují na zimovišti až kolem Vánoc. Letos jsem je musel uklízet ještě s minimálním opadem listů, takže mám teď na zimovišti svinčík...
|
 |