|
Tragédie jménem Monília laxa, 28.4.2011  Takto vypadala třešeń, kterou jsem dnes vykopal. |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 28.4.2011 To jste moc nepotěšil s tou odolností Toptaste vůči monílii. Právě zkouším 2 stromky mám už druhým rokem a 3 prvním. Pečlivě to mám nasnímané a už za rok snad podám správu, protže "Jojky" to už ve třetím roce měly. Preventivně jsem ale ve... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Moniliový úžeh, 28.4.2011 Výskyt moniliového vadnutí meruněk na jižní Moravě |
 |
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti, 28.4.2011 Jelikož je to stejné, jak to bylo u mne, tak prosím o sdělení přibližně oblasti a nadmořskou výšku. U mne to bylo v nadmořské výšce 450 m, jižní svah, Valašsko. Stejně ale úplně dopadla Jojo (však mají společného předka). Mám zato, že pomologie... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh, 27.4.2011  Zde je foto a důkaz, že něco není v pořádku. Původně jsem problém odumírání šlechtěných švestek připisoval nové a neznámé chorobě a nabízel i výzkumnému ústavu spoluprácí a dokumenty ale celkem nezájem. Zveřejňuji fotky jak jsem experimentoval. |
 |
Moniliový úžeh, 27.4.2011  Vážím si zde všech názorů ale v tomto případě mne nic nepasuje. Dneska jsem odřezal pár větví z Jojo a prakticky bych je mohl odřezat všechny, viz snímek jak vypadají. Pravděpodobně ještě udělám pokus na jednom malém stromku, že jej vyfotím a budu co... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh, 26.4.2011 Jako pěstovatel "amatér", který má několik dejme tomu 40 stromů švestek odrůdy, která se musí několikrát za vegetaci stříkat a to ještě neví, zda se na jaře vůbec něco zazelená je to chmurná představa. To se mne nevyplatí vůbec pěstovat,... celý příspěvek > |
 |
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti, 26.4.2011 Mne Stanley pošla (a tolik jsem na ni sázel) na monília laxa a už ji následuje i Jojo. Je to podobně jak s višněmi, šly co pamatuji a jednoho jara byl konec a to v celé oblasti. |
 |
Moniliový úžeh, 26.4.2011 Vážený pane, jsem sice sadař amatér ale sleduji jej 44 let a vím a poznám co za choroby zde byly a jsou dnes. Nikdy nebyl problém s višní nebo třešní nebo švestkou a počasí bývalo i horší. Loňského roku jsem stříkal 2x, měl úrodu (uvedl jsem... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh, 25.4.2011 Pocházím z kraje meruněk a vím jak vypadá mrtvice a pokud se nemýlím říká se tomu apoplexie a co mapamatuji (a to už hodně) tak se to obvykle projevilo na už vzrostlém stromě v nejlepší kondici (naoko) a vždy plném ještě malých nebo větších zelených... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Je toto moniliový úžeh?, 25.4.2011  Pokud u monílie začnou vadnout květy a lístky ještě větev žije a podle mne dobrým prostředkem jde na určitý čas zachránit a určtě znovu vyraší. Totální konec je když pupeny vůbec nevyraší, tak tato větev je suchá a nic ji nevzkřísí. Takto to dopadá... celý příspěvek > |
 |
Jak zastříhnout slivoň, 25.4.2011 Je to v pořádku, možná ještě zaštípnout ten rašící obrost dole ale na to jsou různé názory, protože to může pomáhat v tvorbě asimilátů, které jsou nutné i pro další přírustky kořenů. |
 |
Nové výhonky pod roubem, 25.4.2011 Důležité je pro nás vědět, kde byl roubován, zda ve výšce budoucí koruny nebo na kořenový krček (obykle se očkuje). |
 |
Je toto moniliový úžeh?, 25.4.2011 Nejenom květy a listy ale i dřevo je napadnuté monílií. |
 |
Jak zastříhnout slivoň, 25.4.2011 Pokud můžu k tomu něco říci. Nikdy jsem strmou větev ponechanou jako náhradní terminál nikam nepřivazoval ba ani nenarovnal. Jakmile zůstane sama, tak se má snahu srovnat, navíc nahoře se to zařízne těsně nad očkem směrujícím do koruny a to bude... celý příspěvek > |
 |