|
Dvojité a trojité plody broskve, 21.5.2011  Foto švestek JOJO z 12.6.2010. Rok průměrně mimořádně chladný a deštivý. |
 |
Švestka - žloutnutí listů, 21.5.2011 Ač je to k nevíře, tak jedenu nažloutlou švestku se mne podařilo zachránit. Použil jsem nějakou železnatou rozpustnou sůl (nevím už značku) nadělal asi 4 konve a zalil po obvodu koruny a výsledek byl překvapující. |
 |
|
 |
Neznámý zvuk na zeleninovém záhone, 19.5.2011 Děkuji za nápovědu, budu se pídit někde na webu. Když jsem to uslyšel jdouce kolem, tak jsem nevěřil svým uším. Jako kdyby se velmi zrychlilo kvákání žáby, takže je to takové jak rychlost cvrčka ale silný a "hrubší" zvuk. Místo se dalo poměrně přesně... celý příspěvek > |
 |
Neznámý zvuk na zeleninovém záhone, 18.5.2011 Dnes jsem byl překvapen silným hrčivým zvukem na zeleninovém záhone, kde teprve raší mrkev. Evidentně to šlo zpod země. I když jsem jej přesně lokalizoval, tak jsem motykou (něchtěl jsem moc pokazit místo) nic neobjevil ale zvuk ustal. Setkal se... celý příspěvek > |
 |
Čerešňa bez listov, 13.5.2011 Bylo by dobré foto jak byla zastřižena a zda vůbec. Kolik bylo ponecháno pupenů na hlavních větvích? Na kořenový sytém se dá podívat skutečně jenom po vytažení ze země. |
 |
Rubinola nerastie - zakrpatene listy, 10.5.2011 Když řádí hryzek, tak se pouze zastaví vývoj a postupně strom uschne. Zkuste se zaměřit ve vyhledávaní na příznaky nedostaku jednotlivých prvků. Naříklad na půdách lehkých až písečných podobné kroucení listů způsobuje nedostatek draslíku. |
 |
Maliny - zasychání listů, 9.5.2011 A nemají těsně u země takové vybouleniny na stonku? |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 9.5.2011 Kdyby bylo foto, tak by se dalo to posoudit lépe. Když jsem použil slovo "tragédie", tak mne věřte, že jsem nepřeháněl. Svým způsobem je to zákeřná nemoc, kdy nepřicházíte o úrodu v daném roce ale o strom. |
 |
Výsadba švestky, 6.5.2011  Pro začátek je důležitý správný řez a závlaha, hnojivo až později. Ukázka letošní jarní sadby Toptaste. |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 4.5.2011 Šarka je známa na Balkáně od roku asi 1915. Jinak slovo šarka pochází z Bulharska a znamená neštovice. Jelikož na Balkáně zjistili, že už pravé švestky se nedaří pěstovat, tak vyselektovali pološvestky známé jako Čačanská. Pak ještě Rumuni... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kůra odpadla merunka uschla, 3.5.2011 Co to máte tam za půdu, Podle obrázku, tedy ta barva to nevypadá moc dobře, leda, že by byla chyba v barevném podání. |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 2.5.2011 Se šarkou bojuji od roku 1984 a chtěl jsem "zvítězit" sadbou jiných kultivarů švestek. Ze začátku se dařilo všem 3 druhům odrůdy Čačanská ale po takových 15 letech nastal zvrat a začal náhle odumírat obrost a důvod jsem neznal a tak jsem se vrhnul na... celý příspěvek > |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 29.4.2011 Když už teď vím, že i Toptaste bude možná napadena, tak jsem schopen do určité velikosti a času to ošetřit i postřikem ale musím mít nějakou pravděpodobnost, že to bude účinkovat a hlavně vědět kdy a kolikrát a čím. Na této situaci je vidět, jak u... celý příspěvek > |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 28.4.2011 Když se vrátite v oddíle slivoně o 2 roky zpátky, tak tam už jsem problém popsal pod názvem "Konec šlechtěných švestek na Valašsku" aniž bych přesně věděl o co se jedná. Později jsem pochopil, že se jedná o kalamitu a pozval si... celý příspěvek > |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 28.4.2011  V zahradě mám asi od roku 1984 šarku a stromy spolehlivě přinášejí úrodu. Nechám spadnout ty poškozené plody, vyhrabu a zbytek nechám přezrát a výtěžnost je vynikající co se týká slivovice. Od stejného data vysazuji jiné odrůdy jako náhradu a zatím... celý příspěvek > |
 |