|
Jak tvarovat korunu?, 3.2.2012 Pokut chcete polokmen, schází vám 30 cm k místu nasazení nejspodnější větve. Počítejte s tím, že stromek po přesazení má málo růstové energie. Na vytvoření korunky z předčasného obrostu to nedá. Spíš bych rozmyslel, jestli seříznout kmen podle... celý příspěvek > |
 |
Obyčejný rýč vs. Fiskars, 1.2.2012 Nenapsal ji J.B. Lambl? |
 |
|
 |
Český ráj x Krasava x Ametyst x Matčino, 28.1.2012 Mezi letními a podzimními jablky žádnou díru nevidím. Doplnil bych spíš sortiment zimních odrůd. |
 |
Je to pláně?, 27.1.2012 Pláně je ve školkařství zavedený termín pro podnože z nešlechtěných zdrojů. U jabloní se používala M. sylvestris. To co vyroste z jádra kulturní odrůdy je semenáč. |
 |
Biozahrada?, 14.1.2012 ahoj, snažím se hnojit "exkrementy" - kozíma, drůbežíma a odkrálíků. Soused co má plnouchalupu chemie se mi směje. je pravda, že má vždycky krásnou úrodu, ale my máme zdravou. Doufám.
|
 |
Zmlazovací řez starých stromů, 7.1.2012 Co třeba přidat fotky. Kde máte zahradu? |
 |
Nova čierna Merunka z ruska, 3.1.2012 O mirabelce jsem na té ruské stránce nic nenašel. Když jsem zadal do vyhledavače " Black velvet apricot ", vyhodilo mi to aprium, které je zřejmě v USA docela rozšířené. |
 |
Nova čierna Merunka z ruska, 3.1.2012 Prunus dasycarpa? |
 |
Banánové jablko, 2.1.2012 CO2 není vhodný plyn pro skladování ovoce.
|
 |
Banánové jablko?, 28.12.2011 Vlado a Palo,
vrátím se ke Krasokvětu. Jedná se o starou americkou odrůdu z dob osidlování. Je z konce 18. století. Pohádky o J. Appleseedovi znám, takže zhruba tuším v jakém stavu bylo v té době americké ovocnictví. Viděl jsem mnoho semenáčů... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Banánové jablko?, 22.12.2011 S tím Krasokvětem jste vedle. Květy Krasokvětu patří vrámci odrůd jabloní k těm méně zajímavým.
Pěkně kvete třeba Gravštýnské. |
 |
Kořenový systém jabloní, 16.12.2011 Polokmen na M26 není dobré řešení. Těžiště stromku, který špatně kotví v půdě bude dost vysoko...
Kořenová zakončení stromu bývají na okapu koruny. |
 |
Seříznutý špičák, 15.12.2011 Bez řezu lze pěstovat balové a kontejnerované dřeviny. Prostokořené sazenice se seříznout musí. Po výsadbě je lepší, když mají kořeny nadváhu nad korunou. Nevím, jak se dnes zakládají ve školkách koruny třešní. Z více zdrojů jsem slyšel, že... celý příspěvek > |
 |
Seříznutý špičák, 10.12.2011 Loni jsem sázel špičáky třešní (na G 5). Zastřihnul jsem je o 1/3. Letošní přírůstky byly cca 3 cm. Třešně co jsem sestříhl cca 10 cm nad místem štěpování udělaly krásný rovný letorost s velkými listy a silnými pupeny.
Nemyslím, že... celý příspěvek > |
 |
Zkusenosti se zakladanim mensiho sadu, 8.12.2011 Ca, K a Mg se chovají antagonisticky. Nadbytek draslíku zhorší příjem vápníku a hořčíku. Draslíku je často v půdě dostatek... |
 |