 |
Pleseň na demižónoch, 17.10.2011 Lze použít jakýkoliv vosk, od obyčejné svíčky až po pečetní (ten je ale dražší). |
 |
Jablkovice - jak na ni?, 15.10.2011 Pro domácí praxi to postačí,... nezapomeňte to vynásobit dvěma. Hezký víkend. |
 |
|
 |
Jablkovice - jak na ni?, 14.10.2011 To záleží na "účinnosti" lisu, šroubové mají tak 50%, hydraulické až 75-80%. podle toho co máte k dispozici budete potřebovat 200 - 125 kg. |
 |
Jablkovice - jak na ni?, 14.10.2011 ... hořká jablka, to jsou většinou "pláňata... respektive "okrasné odrůdy" do parků. |
 |
Jablkovice - jak na ni?, 13.10.2011 ... částečně s vámi souhlasím... chce to ovšem věnovat alespoň "minimální" péči při přípravě kvasu a jeho "zabezpečení"... a o "ošetření" po destilaci je již na delší povídání. |
 |
Jablkovice - jak na ni?, 12.10.2011 Ano na český jabčák, honosně nazývaný kalvados, lze použít jakákoliv jablka... ale s Calvadosem to nemá nic společného. |
 |
Medovice, 6.10.2011 Při kvašení na "medovinu" dokváší až jeden rok. Záleží v jakém poměru jste to namíchal. Mě by bylo líto dávat samotný med na medovici k pálení. |
 |
Domácí ořechovice, 6.10.2011 Dobrý den,... co vám brání dávat cukr až do konečného produktu po zfiltrování... při maceraci namá žádný význam, naopak zalepí vám "filtr". Při konečné úpravě likéru, si mohu přidat cukr dle mé chuti a uvážení. Dávka v recepisu je jen... celý příspěvek > |
 |
Slivovice - kvas, 5.10.2011 Nemohu posoudit, zda jsem zkušený, ale tu literaturu Vám mohu dát dohromady.
Průmyslová výroba lihovin, Grégr V., Uher J., SNTL Praha, 1964, 1974
Výroba nápojů z ovoce,Uher J. a kol., SNTL Praha, 1977
Výroba slivovice a jiných pálenek, J.... celý příspěvek > |
 |
Švestkové víno, 4.10.2011 Recepty - Valenta (objem 5 litrů) volně převyprávěný zde, a knížka na ukázku:
I.postup : 80 dkg přebraných sušených švestek, nejlépe rozkrájených, nebo natržených, 1/2balíčku živné soli, 5g kyseliny citronové a 10 dkg cukru spaříme 3,5 l vařící... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Švestkové víno, 4.10.2011 Musím Vás vyvést z omylu, to švestkové víno již popisoval B. Valenta ve svém spisku "Příprava domácích vín" v roce 1966 (používal sušené švestky) a jiný návod jsem četl někdy v 80 letech. Naposledy jsem tuto problematiku "řešil"... celý příspěvek > |
 |
Palírny (oficiální) a jejich kvalita, 1.10.2011  Pokusím se odpovědět na Váš dotaz. Většinou ty tzv. dvoukotlové aparatury (garnitury) jsou bez rektifikační kolony. Naopak jednokotlové pálenice jsou vždy vybaveny rektifikační kolonou. Zkusím vložit obr. aparatury s rektifikační kolonou pro... celý příspěvek > |
 |
Palírny (oficiální) a jejich kvalita, 28.9.2011 Zpitelnit se dá téměř všechno, chce to jen najít "palírnu v Domatíně" která je ve vaší blízkosti. Dávat státu další poplatek za "ekologizaci" mi připadá přemrštěné. |
 |
Palírny (oficiální) a jejich kvalita, 28.9.2011 Děkuji za odpověď, ale ty stránky stojí za to si přečíst! |
 |
Palírny (oficiální) a jejich kvalita, 28.9.2011 Já bych se rád zase optal na "reference" o pálenici v Ostravě - Krásném Poli, již podle web.stránek to musí být "špičková palírna". Děkuji. |
 |