|
Hniloba plodů broskví, 6.7.2011 Teldor má OL do peckovin 3 dny. Fy Bayer uvádí, že má lokálně-systemickou účinnost, ale spíše počítejte s kontaktním působením. Vzpomínaný Horizon má OL 7 dní a je plně systemický (ale zase bude mít kratší dobu preventivního působení oproti... celý příspěvek > |
 |
Choroba třešní, 28.6.2011 Zde tipuji, že se jedná o zatím slabší napadení houbou Stigma carpophila způsobující dírkovitost listů třešně. Ochrana, viz příspěky výše. |
 |
|
 |
Zasychající nové výhonky na mladé švestce, 27.6.2011 Chtělo by to asi fotografii. |
 |
Nemoc plodů ringle, 27.6.2011 Plůdky pilatka shazuje několik týdnů po odkvětu, většinou nedosáhnou velikosti ani lískového oříšku a otvůrky jsou tmavé a je v nich hnědo černý trus. V současné době mohou být plody napadeny larvami obaleče švestkového z 1.... celý příspěvek > |
 |
Proč se nesmí používat chess na ovocné stromy?, 27.6.2011 Souhlasím s Josefem. To, že Chess není registrován do jabloní neznamená, že by byl pro ně škodlivý. V minulosti jsem ho také zkoušel. Jestliže neškodí v plodové zelenině, včetně reziduí, nemůže škodit ani v jabloních. Tuto zkušenost mám od jednoho... celý příspěvek > |
 |
Nemoc plodů ringle, 26.6.2011 Renglody jsou silně napadány pilatkami. Pokud byste popadané plůdky prohlédl, našel byste téměř v každém malý černý či černohnědý otvůrek případně s hnědým trusem. Uvnitř pak by byla larvička vosičky pilatky švestkové nebo žluté. Pilatky u... celý příspěvek > |
 |
Nemoc plodů ringle, 26.6.2011 Podle mne to je nějaká rzivost. Ta může být způsobena i zasažením plůdku silnější dávkou insekticidu nebo fungicidu. Zejména, pokud to jsou přípravky v EC formulaci. Ale mohou být i další přičiny, např. mechanické poškození plůdku. Snad se ještě... celý příspěvek > |
 |
Poškozené listy, 26.6.2011 Stromek přežije, když včas zasáhnete. Syllit můžete použít, pokud je stromek zasažen opravdu silně, je třeba ošetření cca po 12 dnech jednou nebo dvakrát zopakovat. Kvůli zamezení vzniku rezistentního kmene houby by bylo dobré Syllit prostřídat... celý příspěvek > |
 |
Poškozené listy, 25.6.2011 Skvrnitost listů peckovin způsobují dvě houby. Blumeriella jaapii, způsobující skvrnitost listů a houba Stigmina carpophila způsobující dírkovitost listů. Jejich projevy se často zaměňují a často jsou zaměňovány i jejich české názvy.
Houba Stigmina... celý příspěvek > |
 |
A je po úrodě, 23.6.2011 S tím, že nebudu mít ovoce, jsem se smířil (kromě lískových oříšků, kde očekávám nadúrodu). Horší je, že nebude úroda ani u velkopěstitelů v okolí, kde bych si mohl ovoce nakoupit.
A v supermarketech snad kromě broskví či nektarinek zásadně žádné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Honey Sweet - GM švestka z USA, klon 5, 23.6.2011 GM plodiny mají velké nadnárodní koncerny k dispozici minimálně od konce minulého století (Monsanto, Nowartis,Aventis a některé osivářské koncerny). Většímu rozšíření brání evropská legislativa. U nás byla zkušebně povolena GM kukuřice fy Monsanto,... celý příspěvek > |
 |
Opadávanie opelených plôdikov, 22.6.2011 Laco, propad plůdků Vašich jabloní bych zatím viděl ve dvou možných příčinách(ale mohou být i další).
1.Pilatka. Prohlédl jste opadané plůdky, zda v nich nejsou tmavé, hnědé či černé otvory? A ošetřoval jste na konci kvetení insekticidem proti... celý příspěvek > |
 |
Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách, 22.6.2011 Pro Zdeňka.Prohlédněte pozorně listy v rubové části, třeba i lupou. Jestli tam nejsou mšice nebo ještě menší roztoči(svilušky). Také dbejte na to, aby loni sázené stromky netrpěly suchem.
Kuky bydlím od Vás nedaleko a docela Vám závidím. Já už od... celý příspěvek > |
 |
Uschnutí jabloně, 22.6.2011 Rony, vaši radu s plechem asi využiji. Mám pod plotem nízkou, asi 8 cm širokou podezdívku, aby neprorůstala tráva. Takže vložit vedle ní plech do hloubky 3O cm by neměl být problém. Do trubkové pasti si mi dosud hryzce nepodařilo chytit.
Zdeńkův... celý příspěvek > |
 |
Jak proti pihovitosti jabloní?, 22.6.2011 Do odkvětu používám nejčastěji jako listové hnojivo Hycol Z nebo Altron Silver+hořkou sůl, po odkvětu do poloviny července Wuxal Ca zároveň s hnojením plodové zeleniny, od začátku srpna jsem používal Wuxal Aminocal (hnojivo na bázi chloridu... celý příspěvek > |
 |