|
Cibule šafránu - Crocus sativus, 1.2.2010 Pravý šafrán Crocus sativus u nás kvete jen ve studeném alpínkovém skleníku, vysazený venku jsem jej kvést nikdy neviděl. |
 |
Marťanská kytka - co to je?, 22.1.2010 Žádný Mars, je to v tropech rostoucí kytka Dorstenia elata - je jich spousta druhů, dost se jich prodává i u nás na burzách sukulentů. |
 |
|
 |
Podivné nemoci kaktusu, 23.12.2009 Na kaktusu máte červce vlnatku, jednoho z nejčastějších škůdců kaktusů.
Zkuste opakovaný postřik a zálivku Applaudem, škůdce je i na kořenech. |
 |
Kytky v demižonu, 23.12.2009 Před mnoha lety jsem demižon s kytkami měl. Byly v něm akvarijní rostliny rodu Cryptocoryne, kterým se v té stoprocentní vzdušné vhhkosti dobře dařílo, rychle porostly celé dno, kde byla rašelina a výhonky se táhly i po stěnách demižonu.
Zásadním... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat Poncirus trifoliata, 17.12.2009 Mají ho v každé botanické zahradě, v té brněnské je pod ním na podzim spousta opadaných plodů. |
 |
Co to je za květinu, 17.12.2009 Kalokvět Agapanthus. |
 |
Rašící cibule, 9.12.2009 Tulipány, narcisy a krokusy je lépe sázet v říjnu než koncem léta, důležitá je také dostatečná hloubka výsadby - trojnásobek výšky cibule nebo hlízy - u krokusů. Vliv má určitě i letošní teplá zima, pokud koukají ze země jen rašící špičky listů, ani... celý příspěvek > |
 |
Co to je, 26.11.2009 Panenka sedí na vranečku rodu Selaginella, vedle ní stojí Pachypodium lamerei. |
 |
Množení orchideí, 19.11.2009 Mladé orchideje v láhvi na agaru vhodné k vylahvování se prodávají na každé větší výstavě orchidejí. Nejbližší bude v zimě ve Vídni. |
 |
Pivoňka - záchrana, 11.11.2009 Bylinné pivoňky vydrží na jednom místě bez přesezení desítky let - sám mám na zahradě trsy přes 60 let staré.
Bude to chtít pohnojit, vyplet event. konkurující plevele a trs neprosypávat např. kompostem - pokud se očka pivoňky utopí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Neznámá rostlina?, 5.11.2009 Vypadá to na nějakou zázvorovitou kytku - Alpinia nebo Hedychium. Vyčnívaly z květů před jejich zvadnutím dlouhé tyčinky ? |
 |
Co je to za rostlinu?, 20.10.2009 Nějaka gesneridka, Achimenes nebo Kohleria. |
 |
Mini-orchidea - roste mi na konci odkvetlého stonku nová rostlinka?, 14.10.2009 Přesně tak, nechat co nejdéle na stonku mateřské rostliny. Čím bude nová rostlinka větší a bude mít víc kořenů, tím větší je šance na další růst po oddělení a zasazení. |
 |
Strom od řeky Zambezi, 14.10.2009 Jsou to vskutku květy toho stromu, takový amatér zase nejsem... |
 |
Nemoc růže - pozná někdo jaká?, 16.9.2009 V polovině září již nemá smysl stříkat Baycorem. Otrhejte a spalte napadené listy, příští rok stříkejte Baycorem preventívně.
Jiří Janča |
 |