|
Hnojení česneku, 21.10.2011 Verte mi, že hádiatka na cesnaku nemáte preto, že na jar striekate Sulkou či Sulikolom, ale preto, že ste ich tam nemal už pri prvom sadení. Paľo |
 |
Hnojení česneku, 21.10.2011 Mohol byste Vášho čerta na rušenie škralúpu odfotiť a poslať do fóra? Ďakujem. Paľo |
 |
|
 |
Dusíkaté vápno a jiné herbicidy ve vinici, 20.10.2011  Takýmto spôsobom si v minulosti spomínaný vinohradník v mojej blízkosti odpísal 300 hlavový vinohrad po "odbornom" ošetrení pôdy herbicídom. Aj keď postrek nezasiahol vinič, výpary herbicídu zrejme prenikli cez listovú plochu do rastlím. Vľavo na... celý příspěvek > |
 |
Narašený česnek, 20.10.2011 Síru dodajte cesnaku radšej prostredníctvom síranu draselného či amonného. V Sulke je síra viazaná na vápnik a ten cesnak až toľko nepotrebuje. Pri máčaní strúčikov v roztoke Sulky tiež používam rukavice a dýcham pri tom nepríjemný sirovodík. Po... celý příspěvek > |
 |
Narašený česnek, 19.10.2011 Ja sadím strúčky až tesne pred príchodom mrazov (november/december)- do hĺbky cca 5 cm. Žiadny rok som nič nezmeškal a palice sú v júli obrovské. Najpekneji vyzerá Záhorský a Dukát. Účinok Sulky na hádiatko je iba hypotetický. Sulka nie je... celý příspěvek > |
 |
Rakytník, roubování - už to někdo zkoušel?, 19.10.2011 V tomto máte pravdu. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujem, že korene rakytníka dokážu podrastnúť aj 80 cm hlboký betónový základ. Preto odporúčam na hranicu pozemku so susedom zakopať do pôdy do hĺbky 1 m kúsok hrubšej PVC fólie, napr. nopovej. Paľo |
 |
Pěstování švestky i přes zimu?, 19.10.2011 Dobrý deň! Dovolím si na chvíľu obrátiť pozornosť na úvahu p.Martina ohľadne prezimovania mladej slivečky v bytových podmienkach. Potreba dormancie (zimného spánku) nie je vlastná každému ovocnému druhu, ktorý poznáme z našich záhrad. Napr. niektoré... celý příspěvek > |
 |
Rakytník, roubování - už to někdo zkoušel?, 19.10.2011 Plody môžu zmrznúť na kosť, chuť ani ich hodnota sa neznížia. Mäkké plody sa ťažko oberajú a rozmáčknu sa Vám medzi prstami. Konáre rastnú pod dosť ostrým uhlom, trocha sa potrápite s tvarovaním, ale výsledok bude stáť za námahu. Paľo |
 |
Rakytník, roubování - už to někdo zkoušel?, 19.10.2011 Rátajte s tým, že sa rakytník časom rozrastie a má nepríjemne pichlavé tŕňovité bočné výrastky. V porovnaní s okrasnou hlohyňou je to ale znesiteľné. Obidve rastliny sú výborné ako bariéra namiesto plotu z pletiva. U rakytníka robte vždy letný rez,... celý příspěvek > |
 |
Preočkovanie starého vinohradu, 19.10.2011  Myslím, ža obrazová dokumentácia z tohtoročného očkovania dostatočne jasne ukazuje prednosti pred vrúbľovaním. Kvalitné vyzreté ťažne sú prepokladom solídnej úrody v budúcom roku. Paľo |
 |
|
 |
Preočkovanie starého vinohradu, 19.10.2011  Niečo pre vyznavačov výhradne vrúbľovania viniča: zimné či letné vrúble štepené v júni iba máloktoré stihli vyzrieť. Handycap dvojmesačného oneskorenia cielenej zmeny odrody nevylepšilo ani tohtoročné výnimočne veľmi teplé počasie v závere leta: |
 |
Preočkovanie starého vinohradu, 19.10.2011  Na nasledujúcej snímke sú vidieť sprava a zľava oidiom napadnuté listy Veltlínu zeleného (striekané vinohradníkmi 6x) nachystaného na budúcoročné preštepenie, zatiaľčo naočkovaná PIWI odroda má zdravé listy iba spálené mrazom: |
 |
Preočkovanie starého vinohradu, 19.10.2011  Na niektorých kmeňoch sa ujalo všetko, takže na jar sa budem rozhodovať, čo ohnem a čo odstrihnem: |
 |
Preočkovanie starého vinohradu, 19.10.2011  Ani som nečakal, že sa v mieste očkovania vytvoria tak pekné kalusy: |
 |
Preočkovanie starého vinohradu, 19.10.2011  Inde zasa z 1 očka na 1 kmeni vyrástli 2 ťažne: |
 |