 |
Borovička, 22.9.2011 Myslím, že průtahová borovička se tak složitě nedělá. Kuličky jalovce se naloží do směsi lihu a vody a vzniklý macerát se předestiluje. Alespoň Jelínek to tvrdí na svých stránkách:
Průtahový destilát z plodů černého a červeného jalovce patří již... celý příspěvek > |
 |
Houbová choroba na plodech jabloně, 22.9.2011 Mohla by to být tzv. jonathanová skvrnitost. |
 |
|
 |
Odruda?, 21.9.2011 Je-li to fotka z července, pak jde velmi pravděpodobně o Astrachán. V tuto dobu bych si tipnul spíš na Fantazii - červené tečkování plodu na snímku vpravo nahoře |
 |
Odruda?, 21.9.2011 Není na Astrachány trochu pozdě? |
 |
Kam se poděl Šampion?, 21.9.2011 Nejde o hanobení něčeho, co bylo oblíbené, ale objektivní srovnání. Ostatně i Wartburgy byly oblíbené. Kdyby dnes někdo nabízel Šampion jako novou odrůdu, jen stěží by prošel do sortimentu. Růst neuspořádaný, vybarvení plodů mdlé,... celý příspěvek > |
 |
Jakou letní jabloň?, 21.9.2011 Hana je poměrně známá a rozšířená odrůda, dokonce snad rezistentní. Chuťově je dobrá, vydrží poměrně dlouho, hezky žíhaně zbarvená, ve zralosti trochu mastná. Není teda úplně nejranější. Porovnat s Dimou neumím, Dimu nemám. |
 |
Jak naložit maso na uzení, 21.9.2011 Jistě, solící směs s dusičnanem byla klasika, když jiné soli nebyly. Ale dusičnan se v láku za určité teploty beztak mění v dusitan (jako je v Pragandě).
Je to taky o tom, co komu chutná. Někdo preferuje měkké maso, které lze namazat na... celý příspěvek > |
 |
Letní - červené, 20.9.2011 Jablka zrající kolem 20.9. už obvykle nejsou nazývána letními.
Odrůd takových je mnoho, i tak by prospěla fotka kalichu a rozkrojeného plodu. |
 |
Kam se poděl Šampion?, 20.9.2011 Dnešní popularita Šampionu souvisí s dobou, kdy byl spolu se Spartanem asi nejvysazoanější odůdou. Něco jako Helenka Vondráčková s Hankou Zagorovou.. Bylo jich málo, tak byly všude a všichni si je dodnes... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 20.9.2011 Máte pravdu, že skladováním se štěpí škrob v ovoci na jednodušší cukry. Ale vliv na celkový obsah cukrů v jablkách sklizených v plné zralosti tímto je malý. Část cukrů v ovoci se navíc při skladování "vydýchá". Sládnutí jablek ležením je hlavně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co právě sklízíte?, 19.9.2011 Gdaňský hranáč má jakoby pětihrané plody, ale nejsou tak pravidelně žebernaté jako třeba Ontario a taky nejsou pří.iš velké. Chuť je nepatrně nahořklá a plody příliš dlouho nevydržely (u nás tak do Vánoc). Už je nemám.
Chuť jableik a... celý příspěvek > |
 |
Stará okna, 19.9.2011 Kdysi jsem postavil z kastlových oken z bouračky malý skleník. Dnes už bych to nedělal.. Vypadalo to nehezky, navíc dřevěné rámy - které toho měly i tak hodně za sebou - vlivem vlhkého tepla ve skleníku vzdor pečlivé impregnaci dlouho... celý příspěvek > |
 |
Jaký je to druh?, 19.9.2011 Boscoa na snímku sedí, Charneuská to určitě není. Ta by měla být typicky seseknutá ke kalichu (viz Databáze).
Hrušky na snímku vlevo, je-li to starší odrůda, tak nejspíš Merodova. Z novějších vypadají podbně Nela, Jizera, možná i... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 19.9.2011 Jablka na moštování by neměla být příliš náchylná k hnilobě. Předpokládá se, že spadané (či otřepané) plody nějaký den leží pod stromem či v bednách, než je zmoštujeme. To je probém odrůd jako Gascoigneho, stejně tak James Grieve nebo Rubín. Proto... celý příspěvek > |
 |
Nepropíchnutelné kolečko, 19.9.2011 Lze přece koupit kolečko vylisované - žebrované - nepropíchnutelné. |
 |