|
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko, 12.1.2010 Máte pravdu, že jsem napsal neradí přidávat. On Sch. skutečně neradí nic. Jenom to ovoce s kvasinkami. Proto nemá důvod říkat PROČ.
Kdyby radil - nepřidávejte to a to! - pak by bylo možná na místě něco... celý příspěvek > |
 |
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko, 10.1.2010 Ušlechtilé kvasinky používám, ale rozdíl v kvalitě pálenky půjde asi poznat těžko. Rozdíly v jednotlivých odrůdách švestek, ovocnářských lokalitách, i v jednotlivých ročnících jsou, myslím, větší, |
 |
|
 |
Merunka Radka, 10.1.2010 Podle pomologie je Radka ještě o 2 dny ranější než Leskora. Má ale o něco vyšší nároky na prostředí a občas vymrzají květní pupeny. Plody má údajně větší a chutnější než Ledana a Leskora - zhruba současně zrající odrůdy. Vlastní zkušenosti ale s... celý příspěvek > |
 |
Ovocne stromky na dobirku, 5.1.2010 Ano, zkušenost s tím taky mám.
Obvykle bývá v elektronickém formuláři uvedeno: povoluji záměnu tvaru za jiný, příp. povoluji záměnu odrůdy za podobnou (není-li žádaná již na skladě). Problém je, že někdy bývá povolení záměny... celý příspěvek > |
 |
Recepty, 22.12.2009 Asi tak.
Je-li slanina solená namokro - v láku, což bývá méně obvyklé, je po vyuzení měkší, někdy se dá snadno naškabat až roztírat. Takovou je před špikováním třeba zmrazit i čerstvou. |
 |
Jakou jabloň?, 15.12.2009 Není to rezistent. |
 |
Nahořklá slivovice, 15.12.2009 Kyanovodík se z amygdalinu uvolňuje teprve enzymem beta-glucosidázou, a ten určitě ve slivovici není. Na rozdíl od trávicího traktu. Takže odvětrání asi nepomůže. Nakolik je glykosid amygdalin těkavý a jestli vůbec a při jakých... celý příspěvek > |
 |
Kvas s durancii, 15.12.2009 Přenést kvas do tepla, když to nepomůže, doředit vodou. |
 |
Jak uchovávat klobásy?, 15.12.2009 Pár připomínek pro pana Martina.
1. Úchovnost potravin v mrazáku je přímo úměrná množství vody v nich. Tedy mrazením se déle uchovávají potraviny s vyšším obsahem vody. Předsušením na půdě se obsah vody naopak sníží
2. Vkládáte-li do sklenic... celý příspěvek > |
 |
Nahořklá slivovice, 15.12.2009 ...Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše...
Přestaňte plašit lidi. Jsou popsány tisíce případů smrtelné otravy alkoholem, ale ani jeden z otravy kyanovodíkem v nevypeckované slivovici. |
 |
|
 |
Nahořklá slivovice, 15.12.2009 Pochybuji, že by si někdo dal práci s vypeckováním durancií. Přitom jsem neslyšel, že by duranciový kvas nebyl dobrý. Dokonce je považován za jeden z nejlepších.
Nicméně souhlasím, že vypeckování ovoce kvasu jistě neublíží, možná... celý příspěvek > |
 |
Pracovni obuv, 9.12.2009 Otat.ázkou je, na jakou práci chcete pracovní obuv použít. Do lesa si goretexky vezmu, na stavbu nebo rytí zahrady je jich škoda. |
 |
Roubovat nebo očkovat?, 9.12.2009 Mrazů po výsadbě bych se až tak nebál, nečekají se nijak děsivé. Jestli si chcete s podnožemi pohrát, vysaďte na záhon jen některé, jiné můžete zaškolkovat a vysadit na jaře. Pár podnoží můžete zasadit do květináčů s pískem a rašelinou (stačí... celý příspěvek > |
 |
Uzený kapr, 7.12.2009 O víkendu jsem vyudil kapra naloženého vláku podle pana Martina.
já půlky kapra naložím na 48 hodin do spešl láku (2l vody, 6 lžic soli, pár stroužků českého česneku - rozdrtit, bobkový list - 10ks, nové koření, pepř, na kostičky jeden celer a... celý příspěvek > |
 |
Uskladnění slivovice v dub. sudu, 24.11.2009 Slivovice přiměřeně silná, dobře odvětraná, ze správně ošetřeného nedoslazovaného kvasu je hladká, voňavá po ovoci, hřeje, ráno čistá hlava. Příchuť dubového dřeva mi celkový dojem nevylepší.
Rád si pochutnám na dobré Tulamorce,... celý příspěvek > |
 |