|
Stará (ne)známá jablon, 5.8.2011  Stark Earlist (?) po rozkrojení |
 |
Stará (ne)známá jablon, 5.8.2011  V roce 1986 jsem v Brně na Zelném trhu koupil stromek letní jabloně. Název odrůdy si již nepamatuji a tak jsem hledal ve starších pomologiích. Myslím, že by mohlo jít o jabloň Stark Earlist.
Včera 4.8. jsem sklidil poslední plody (hlavní sklizeň... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co právě sklízíte?, 2.8.2011 Právě trhám a konzumuji tyto letní odrůdy :
1. Stark Earlist (plody velké, letos téměř bez strupovitosti, na slunci pěkně vybarvené, chuť sladkokyselá osvěžující)
2. Zita (plody menší, pouze náznaky strupovitosti, slupka nádherně červeně... celý příspěvek > |
 |
Delicious červený, 22.7.2011 V mojí databázi odrůd jabloní jsem našel :
Fuji BC2 – pozdně zimní (= Ralls Janet x Red Delicious)
Melrose – zimní (=Jonathan x Red Delicious)
Red Cap – pozdně zimní (= červená mutace Red Delicious)
Topred – zimní (= červená mutace Red... celý příspěvek > |
 |
Aesculus pavia "Koenhei" jírovec pávia, 17.7.2011 Dobrý den,
moc ráda bych si do své mini předzahrádky zasadila tento stromek. Máte někdo nějaké zkušenosti s jeho pěstováním. Děkuji. |
 |
Malá předzahrádka, 16.7.2011 Dobrý den,
ráda bych vás požádala o radu, jaký stromeček si zasadit do předzahrádky orientované na jižní stranu / na přímé slunce /. Preferovala bych něco s malou kulatou korunou, max. výška 2,5 m.
Mnohokrát děkuji.
MP |
 |
Smrk do nádoby, 14.7.2011 Můžete mi, prosím, poradit nějaký druh smrku, který můžu pěstovat v nádobě na jižní straně (přímo na slunci) a v zimě ho použít jako vánoční stromeček. Byl mi doporučen smrk pichlavý, ale je jich několik druhů, a tak nevím, který by byl nejvhodnější.... celý příspěvek > |
 |
Ještě jednou o roubování, 29.6.2011  Letos na jaře dne 14.dubna jsem rouboval za kůru velkoplodou lísku Hallskou na vypěstovanou podnož z turecké lísky. Na fotce je vidět, že roub do dnešního dne 29. června neuschl, očka jsou relativně svěží a zelená, ale zatím nerostou. |
 |
Uschnutí jabloně, 21.6.2011  Na této starší fotce vidíte stromek čačanské lepotice (podnož byla asi myrobalán, neboť stále u kmene obrůstal) sázený v r.1998. V květnu 2006 tento vzrostlý 8-mi letý stromek větrem při bouřce spadl a já jsem s překvapením zjistil, že velká část... celý příspěvek > |
 |
Aplikovat ještě postřik proti strupovitosti?, 2.6.2011 Dobrý den,
myslíte, že je ještě možné aplikovat postřik proti strupovitosti jabloní? Chci použít přípravek Alginure, kde píší, že při použití po květu mohou zvyšovat rzivost
plodů a snižovat růst listů. Ideální je nejspíš před květem, ale to už... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sytě červené konce listů jabloně, 23.5.2011 Prohlédněte alespoň 10 - 15 načervenalých listů a na jejich rubu v pokrouceném záhybu na některých z nich objevíte většinou šedé mšice a kolem nich často pobíhá mravenec, který je asi přemisťuje na další a další listy. |
 |
Sytě červené konce listů jabloně, 22.5.2011 Může to být mšice jitrocelová. |
 |
Rubinola nerastie - zakrpatene listy, 10.5.2011 České slovo padlí je po slovensky múčnatka |
 |
Kdy použít bofix?, 19.4.2011 Prosím o radu s Bofixem. Trávník místy dosahuje výšky 8-10 cm, jinde mnohem méně, jsou v něm pampelišky-zatím nejsou v květu a dost přesličky-ta je v květu a má výšku 10-15 cm. Mám to napřed postříkat nechat a posekat, nebo posekat nechat dorůst... celý příspěvek > |
 |
Pomologie nových odrůd jabloní, 28.3.2011  třešeň z pomologie |
 |