|
Meruňka - co je to za chorobu, 24.7.2013 Jak píše p. Lída, chtělo by to foto. Pokud jsou z počátku ty flíčky šedozelené a později černají, může to být strupovitost. |
 |
Nemoc listů, 24.7.2013 Je to houba Blumeriella jaapii. |
 |
|
 |
Choroba hrušiek, 24.7.2013 U p. Mičurince to je rez hrušňová.
To černání listů mi začalo asi před třemi týdny na tříleté Dicolor. Zastavil jsem to fungicidem, není registrován pro ovocné stromy, tak obchodní název neuvádím. |
 |
Padá listí, 22.7.2013 U toho opadu listů ořešáku by bylo dobré uvést, zda jsou listy zdravé, nebo případně s hnědými skvrnami (antraknóza). |
 |
Marhula hnojenie ci choroba?, 22.7.2013 Typoval bych to spíš na škůdce, hálčivec. |
 |
Blumeriella jaapii - mohou se plody zpracovat?, 22.7.2013 Jestli má Blumeriella karcinogenní účinky nevím. Ale přesto bych se snažil více napadené ¨plody vyřadit, aby případně neovlivnily chuť marmelády. |
 |
Slivoň - praskání kmene, 22.7.2013 Latexová barva se použít může. Na velké rány ji používám také. Měl by to být, pokud možno, venkovní latex. |
 |
Slivoň - praskání kmene, 21.7.2013 Ty posmrkané plody jsou napadeny housenkami obaleče švestkového. Kmínek švestičky postříkejte měďnatým fungicidem, obzvláště tu prasklinu a potom ji zatřete stromovým balzámem.
|
 |
Žloutenka nebo klejotok - monilioza či rakovina?, 19.7.2013 Listová hnojiva nemají žádnou ochrannou lhůtu a tudíž lze sklízet hned. Že je dobré to ovoce či zeleninu opláchnout vodou snad je zbytečné připomínat. |
 |
Meruňka hniloba, 19.7.2013 Diskuse k moniliové hnilobě peckovin už zde bylo hodně a v různých vláknech. Nepamatuji v kterých. Tak zadejte do vyhledavače. |
 |
|
 |
Šarka švestek, 19.7.2013 Ano, ano. Takhle vypadají listy na mé Valjevce. Ale letos, zaplaťpánbůh, jsem na plodech postižení zatím nezaznamenal. |
 |
Co je s Hagantou, 19.7.2013 Pro tazatele z úvodu vlákna. Neřešte příčinu napadení konců letorostů, není to podstatné. Důležité nyní je zakrátit všechny letošní letorosty o 1/3 až 1/2 letošního přírůstku. Dojde tím k lepšímu vyzrání zbývajícího dřeva před zimou. A zabijete tím... celý příspěvek > |
 |
Nemoc višně, 18.7.2013 Ta Blumeriella na višni tazatele zatím není kalamitního rozsahu. A také na letošní úrodu nemohla mít vliv.
Pokud se však nemoc rozšíří tak, že většina listů na konci léta je opadlých, má to zásadní vliv na úrodu v příštím roce (pupeny nejsou... celý příspěvek > |
 |
Usychání zakrslého jehličnanu, 18.7.2013 Stále jsem přesvědčen, že ten smrček se dá trpělivostí zachránit. Mám takových případů za sebou spousty a nejen na své zahradě.
To zasychání většinou začíná na neosluněné či zastíněné straně jehličnanu. U cypříšku nootkajského pak na převislých... celý příspěvek > |
 |
Hnojení hořkou solí - jak brzy lze hnojit nové přírůstky?, 18.7.2013 Postřikem 2,5% roztokem hořké soli můžete na jaře při plném obnovení vegetace a potom v červenci.
Neošetřovat za ostrého slunečního svitu a vysokých teplot! |
 |