 |
Ako uchovať vrúble, 16.12.2010 Jádroviny bez problémů kdykoli, peckoviny asi taky, ale neměly by být ani trochu narašené a roubovat by se mělo brzy. Pro roubování peckovin za kůru se mi rouby, nařezané v době jarníého roubování neosvědčily. Většinou nevydrží do mízy - naraší. |
 |
Javor na uzení?, 16.12.2010 Jestli se Vám uzení nepovede, což se může stát, nebude to javorem.
Podle mě se vliv jednotlivých druhů dřeva na kavlitu masa trochu přeceňuje. Zkuste si vzít maso dobře naložené v láku a uvařte ho v páře nebo upečte v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou třešeň, 16.12.2010 Takový gurmán zase červík není. Ale ve skorých odrůdách by larva vrtule nestačila dospět. |
 |
Jak pěstovat Kumoi?, 16.12.2010 Udělal jsem podobnou zkušenost. Nejsou úplně špatné, ale brzy se přejí. Nicméně jedna větvička pro zpestření chuti přiroubovaná na hrušni se hodí. |
 |
Ako uchovať vrúble, 16.12.2010 Nu, do března Vám vydrží rouby bez jakéhokoli uskladnění. Třeba, když je ostříhané necháte ležet pod stromem. Problém je právě v tom květnovém narašení (či uschnutí).
Je-li půda zamrzlá trochu, vykopnu menší jámu a rouby zasypu pískem.... celý příspěvek > |
 |
Uzení ve vodním grilu, 15.12.2010 Asi není nutné, aby voda viditelně vařila - i tak z grilu odcházel bílý kouř s párou.
První udírna, kterou jsem před 25 lety postavil podle vzoru místního řezníka, měla ohniště pod masem. Klobásy v ní trvaly méně než 2 hodiny,... celý příspěvek > |
 |
Ako uchovať vrúble, 14.12.2010 Můžete použít Forkertovo očkování (chip budding) |
 |
Dřevo na uzení, 14.12.2010 Švestky kdysi rostly všude v zahradách i kolem cest a nebyl problém získat jejich dřevo. Dnes je situace jiná. Stromů je málo a nízkokmeny příliš jádrového dřeva nenabízí. Buk se dnes dá koupit jako palivo snadněji. |
 |
Uzení ve vodním grilu, 14.12.2010 Poslyšte, co se mi stalo před 2 týdny. Nechal jsem na jaře postavit nová kachlová kamna. Napojená jsou na starý průlezný sběrný komín s dvířky na půdě, v němž se podle řeči pamětníků, kdysi udilo. To mě inspirovalo - nač roztápět udírnu v... celý příspěvek > |
 |
Jak udit?, 14.12.2010 Zkušenosti nemám ale jestli vím, co si opravdu nepořídím, tak je to digitální udírna.
Informace, že briketa z dřevěných třísek dá 4x čistější kouř než dřevo samo, zavání hodně čistým kouřem... |
 |
|
 |
Vadí zelí teplota kolem 0 stupnu celsia?, 14.12.2010 Mléčné kvašení je bezkyslíkové - anaerobní. Nesmíme si plést zelí s kompostem - tam je k dobrému tlení kyslík potřeba, bez něj kompost hnije. U zelí, vína či kvasu je tomu naopak, kyslík vadí. Ale jestli vzniknul sliz v zelí vlivem... celý příspěvek > |
 |
Fiskars vs. Gardena, 14.12.2010 Hrábě od Gradeny jsem nezkoušel, ty Fiskarsové jsou skvělé.
Jak dlouho vydrží? Když budou viset v kůlně, tak navěky. |
 |
Dřevo na uzení, 14.12.2010 Podle mě je to cekem jedno. Dřevo musí být tvrdé, listnaté, suché. Švestka, třešeň javor, buk, habr, jasan... Buk je zlatý standart - kouř má voňavý a není to nijak vzácné dřevo. Spory se vedou o dřevo dubové, ti co s ním udí, říkají, že je to... celý příspěvek > |
 |
Praglanda do masa nebo ne?, 14.12.2010 Bakterie jsou všude kolem nás. Zdaleka ne všechny bakterie se ničí při 72 stupních. Třeba spory botulinu (klobásový jed) v pohodě přežijí var. Jiné naopak hynou při pokojové teplotě. |
 |
Zbytkový cukr v trnkovém kvasu, 13.12.2010 Nesnažil bgych se vykvasit mač do nuly. Těch pár litrů nestojí za případné pokažení. Možná, jak píše Ing Šlosar, ani nulu nelze naměřit. |
 |