|
Jinany, 3.7.2011 Když se ještě vrátím k původní otázce.
Zatím jsme všichni odpovídali na postavení jinanu v botanickém systému.
Ale druhé hledisko - stejně důležité anebo ještě důležitější - je sadovnická a školkařská praxe: zde je jinan jednoznačně řazen po... celý příspěvek > |
 |
Jinany, 3.7.2011 Které tak zajímavé změny máte konkrétně na mysli?
Josef. |
 |
|
 |
Existuje smrk ztepilý - Picea Abies Monstrosa, var. Monocaulis, 3.7.2011 V uvedené knize - opravdu obsáhlé a podrobné monografii, kterou sepsal Albert Pilát, je var. monocaulis (NOERDL.) uvedena jako synonymum pro F. Monstrosa (LOUD.). Cituji: "Nemá žádné větve. Tvoří ji silný kmen, který je porostlý silnými a tuhými... celý příspěvek > |
 |
Jak na trvalky?, 3.7.2011 Podle Vašeho popisu si myslím, že to bude spíše jeřábníkovec - Sorbaria (např. jeřábníkovec jeřábolistý - Sorbaria sorbifolia a dalších 6-9 druhů). Tavolníkům je příbuzný. Mezi jedovatými rostlinami uveden není. Myslím, že když kolem něj pravidelně... celý příspěvek > |
 |
Co je to za trvalku, 3.7.2011 Yzop lékařský - Hyssopus officinalis. Pochází ze Středomoří. Kořeninová a léčivá rostlina. Je i bílá a růžová odrůda, odrůda velkokvětá a odrůda zakrslejšího, kompaktního růstu (Sissinghurst nebo Echiniformis?). V rodu yzop je uváděno 10-15 druhů, u... celý příspěvek > |
 |
Jak na trvalky?, 3.7.2011 Myslím, že o ošetřování Vašich trvalek uvažujete docela správně. Hlavní je nemít výsadby (záhony) zaplevelené: tedy plít a okopávat musíte podle potřeby - plevel vždycky roste rychleji, než kytičky, které tam chcete mít :-). Občas - jednou, dvakrát... celý příspěvek > |
 |
Co jsem to vlastně koupila - letnička? Trvalka?, 3.7.2011 P. mičurinec mne se svou odpovědí předběhl. Než já jsem svůj příspěvek sesmolil a než jsem udělal ještě plno dalších věcí, tak už jeho příspěvek byl na světě.
Josef. |
 |
Co jsem to vlastně koupila - letnička? Trvalka?, 3.7.2011 Prozatím odpovím na Vaši otázku v nadpisu: je to trvalka.
(Už jsem si zvykl, že nemusím být vždy první, kdo kytku určí, ale nechávám prostor i dalším diskutujícím, dalším pokusům.).
Josef. |
 |
Znáte někdo název masožravé rostliny?, 3.7.2011 Ke správnému určení p. Jiřího není (jako obvykle) téměř co dodat. Snad jen český název těchto květin: špirlice. (Teď mne napadá: z čeho tento název asi pochází? Co znamená?)
Josef.
Na základě zkušeností s určováním rostlin na tomto fóru jsem dospěl... celý příspěvek > |
 |
Darovaná pokojovka - jak se o ní starat, 3.7.2011 Ke správnému určení a návodu k pěstování není skoro co dodat. Snad jen, že často používaný český název této květiny je lopatkovec: první část vědeckého jména se slovním základem "spathum" znamená lžíce či lopatka, "phyllum" je... celý příspěvek > |
 |
|
 |