|
Konifery mix z Lidlu - prosim o rozpoznani, 15.9.2011 Jalovec to podle mého názoru (na 99%) není. Ale nejsem si jist, jestli je to tůje anebo cypřišek. Jedná se asi o odrůdu s tzv. mladistvými jehlicemi namísto šupin a tyto odrůdy tedy moc nepřipomínají ani klasickou tůji, ani klasický cypřišek.
Z... celý příspěvek > |
 |
Poradí mi prosím někdo, co je toto za kytičku?, 15.9.2011 Těžko říci, kde se u Vás taj zčistajasna vzal. Možná bylo semínko mezi slunečnicovými semeny... krmíte ptáčky? Jistě to není náš domácí durman obecný(?) - Datura stramolinum. Možná to bude durman metelový - Datura metel anebo durman neškodný - Datura... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je sachovák?, 14.9.2011 Výborně, paní Marie.
Josef. |
 |
Neznám jméno květiny, kterou jsem dostala, 13.9.2011 Česky tedy pryšec běložilný. Setkal jsem se o s označením pryšec tygrovaný. Již vícekrát tu padl dotaz na tuto květinu, takže si jistě můžete vyhledat více podrobností, které by Vás zajímaly.(Zajímavost: střílí semena po mísnosti.) Je to nyní módní... celý příspěvek > |
 |
Co je sachovák?, 13.9.2011 U nás se pro důlouhý úzký rýč pro hloubení jam (pro kůly apod.) používá pojem sakovák (nikoli sachovák). Předpokládám, že to bude převzato nejspíše z němčiny.
Josef. |
 |
Co to je za květinu?, 12.9.2011 I nadále jsem přesvědčen, že se na prvních dvou obrázcích jedná o rozrazil. S hebe jsou ovšem blízce příbuzné, obě kytky jsou z čeledi krtičníkovitých. Hebe je "šťavnatější", má tlustší, "voskovité" listy.
Josef. |
 |
Krásně modré zvonky, 9.9.2011 Většinou se kupují hotové rostliny v květináčích. Pozor: je strašně velké množství různých odrůd z nichž některé jsou jen nízké, okolo 0,,5 m, jiné zase vysoké i přes 2 m. Zkuste nějakou trvalkovou školku - pereny.
Josef. |
 |
Prosím i identifikaci plevele a radu, jak se ho zbavit z trávníku, 9.9.2011 Když je to takhle menší, mohl by to být některý z rozrazilů, snad rozrazil lékařský (Veronica officinalis). Ten kvete bíle, resp. slaboučce nafialověle.
Josef. |
 |
Jakpak se jmenuje?, 7.9.2011 To nebyla trpělivost, ale umanutost! :-) (tvrdohlavost)
Josef. |
 |
Neznámá trvalka, 1.9.2011 Petře, máte pravdu: Vy máte PODOBNOU rostlinu: rozchodnice, která je na úvodní dvojici obrázku a alespoň jeden druh klejichy (Asclepias) jsou si na pohled podobné, hlavně tou oranžovou barvou květů, jednoduchými listy, vzrůstem apod.
Pilát modrý je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Olivovník, 31.8.2011 Na jasmín - rod Jasminum (tedy pravý jasmín - nikoli nepravý "jasmín" - pustoryl - Philadelphus) jsem si nevzpomněl vůbec (a musel jsem si ověřit pravdivost tohoto tvrzení).
Na bělas jsem si sice vzpomněl, ale pro jeho vzácnost jsem ho... celý příspěvek > |
 |
Neznámá trvalka, 31.8.2011 Dobrý den.
Na základě Vašeho příspěvku jsem si ještě jednou ověřil, že to pilát lékařský není, o pomněnce bahenní už vůbec nemluvím.
Ale přece jenom jsem se znovu více podíval na rod pilát - Anchusa. Tento rod jsem sice už dříve v obrázcích prošel.... celý příspěvek > |
 |
Ako správne zobrať odrezky na množenie Tuje?, 24.8.2011 Stanislawe, to jsem rád, že jsme se shodli! :-)
Josef. |
 |
Neznámá květina, 24.8.2011 No vidíte, že jste si to během dne vyříkali i beze mne. ;-)
Oni v zahradnictví taky nemusí mít vždycky pravdu. Všechno nemusí být správně určené, i když třeba u rostlinky je pěkná barevná jmenovka. Se Saturninem mohu říci: "Nikdo není... celý příspěvek > |
 |
Ako správne zobrať odrezky na množenie Tuje?, 24.8.2011 Doplním pH jen o informaci, že je vhodnější brát řízky z mladších rostlin nebo z vrcholové části rostliny: jsou "fylogeneticky" mladší a lépe rostou. Ta větvička, která je na fotce mi připadá jako už starší, boční větévka a není na tak... celý příspěvek > |
 |