|
Opadávanie opelených plôdikov, 20.6.2011 Dobrý deň! Toto mi v minulosti robil veľmi bujne rastnúci Rubín. Na jar bol samý kvet a cez leto ostalo v korune iba zopár jabĺček. Keďže máte jabloní viac, tipoval by som na nedostatok niektorého zo stopových prvkov (kobalt, mangán, bór apod.).... celý příspěvek > |
 |
Kordia je nepřekonaná, 20.6.2011  Ahoj Petře! Pestujem Leskoru v okrajovej vinohradníckej oblasti južne od Skalicko-Radošovského rajónu. Takže žiadny Žitný ostrov alebo Hustopeče či Kobylí. Pred chvíľou som nafotil na mobil jeden z plodov na strome. Všetky sú vyfarbené rovnako a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nová vinička, 20.6.2011 Mal som vinohrad na pomerne strmom svahu v záhradkovej osade, kde na spevnenie všetkým bohate postačilo zatrávnenie svahu. Koreňový systém trávy udržal pôdu aj pri letných búrkach bez nutnosti stavby kamenných tarasov. Rad viniča bližšie k svahu som... celý příspěvek > |
 |
Co je révě?, 20.6.2011 Občasným postrekom listového hnojiva s obsahom horčíka a bóru človek nič nepokazí. Železo v organickej väzbe som skúšal, ale výsledok slabý. Vlani to bolo s chlorózou horšie, veľa pršávalo a v pôde bolo málo vzduchu. Tento rok prší menej, nekrózy na... celý příspěvek > |
 |
Slivoně v mrazové kotlině, 19.6.2011 Petře, neskúšal si pestovať odrodu Požegača, ak sa dá vôbec niekde zohnať? Nie som až tak presvedčený o jej netolerantnosti. Pri odrodách Čačanská lepotica a Čačanská najbolja literatúra uvádza výskyt šarky iba na listoch, na plodoch nie. Gény... celý příspěvek > |
 |
Kordia je nepřekonaná, 19.6.2011 Petře Kordiu som včera dooberal (posledný košík), lebo vrabci so mnou v oberačke súperili. Plody by kľudne vydržali v korune ešte týždeň, práve teraz dostávali tú správnu tmavú farbu a nadbytok cukrov v ústach priam štípe. Po červíkoch (larvách... celý příspěvek > |
 |
Kordia je nepřekonaná, 19.6.2011 Ahoj Petře! Možno sis nevšimol druhého príspevku, ktorý som písal vzápätí za prvým. Kolega mi tvrdil, že je to Karešova, ale asi sám nevie, čo pestuje. Spomenul som si, že čerešne mali krátke stopky a chuť bola priemerná, čo je v rozpore s popisom... celý příspěvek > |
 |
Nová vinička, 19.6.2011 Navlas rovnaký dotaz ohľadne vedenia radov viniča sa tu pred pár mesiacmi riešil. Dovolím si zopakovať svoj názor. Obidva spôsoby majú svoje plus aj mínus. Ak Vám záleží na pohodlí, zvolte V-Z, ale napr. jesenné rýľovanie okolo hláv smerom dole... celý příspěvek > |
 |
Co je révě?, 19.6.2011 Poškodenie listu na Vašej poslednej snímke pripomína vírusovú škvrnitosť, ktorá často sprevádza roncet a vyskytuje sa na amerických krížencoch, ale podľa perfotácií priesvitných škvŕn ide istotne o poškodenie spôsobené roztočami. Ak Vám roztoče... celý příspěvek > |
 |
Odstranenie kmienkov, 19.6.2011 Dobrý deň! Správne Vám radí p.Zyjan. Neviem, či plánujete jedno- alebo 2-kmienikový tvar. Ja osobne preferujem dvojkmienikový. Nechajte rásť ako budúce kmieniky tie najsilnejšie smerom od zemi. Zo slabších si nechajte ako zálohu 1 až 2, ktoré... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak zlikvidovat mravence na vinné révě, 19.6.2011 Ak ste zemných mravcov pristihol pri okusovaní listov aj kmienkov, potom mi neostáva ako Vám uveriť. Bola by to rarita. Skôr si myslím, že Vám to okusuje daaký iný žravý hmyz alebo jeho larvy. Neviem, ako máte vinič vedený. Ak je málo prístupových... celý příspěvek > |
 |