|
Záhradná lavička z guľatiny (borovica), 21.1.2011 Tak jsem to celé přečetl. Dřevo se chová jako dřevo a praská, protože se z něj odpařuje voda - to je jasné. Já, abych zabránil podélnému praskání dělám toto. Špalky určené na výrobu sedacího doplňku zahrady nejprve podélně rozříznu. Dále je... celý příspěvek > |
 |
Zázraky v zahradě, 20.1.2011  Taky se připojím. Volájí na ní Cibule. Jinak je to absolutně nepromokavá a pohodová kráva.Zdeněk |
 |
|
 |
Zmenšení rostliny, 20.1.2011 Dobrý večer, nepíšete o jakou rostlinku se jedná. Velikost květináče, misky, nádoby atd. je velice důležitý limitující faktor ovlivňující vzrůst rostlinky. Bylo by dobré se podívat jak se pěstují bonsaje. Zdeněk |
 |
Jedlý les, 6.1.2011 Úžasný nápad - jedlý les nebo poloplanný les, lehce udržovaný les, les a v něm staré zapomenuté odrůdy adt. Opravdu je v přírodě hodně jedlých druhů plodů. Spodní patro jsou to jahody, borůvky, ostružiny maliny a houby. Drobet nad tím jsou šípky,... celý příspěvek > |
 |
Vrbové proutí pro živé stavby?, 6.1.2011 Tak jsem to celé přečetl. Na stavbu takových zahradních záležitostí pro děti i dospělé jsou velice vhodné silné a velice dlouhé pruty ze smutečních vrb. Dříve se tímto proutím oplétaly břehy potůčků. Velice příjemné posezení... celý příspěvek > |
 |
Živý plot do nadmořské výšky 520 m.n.m, 6.1.2011 Po dohodě s hajným tam dejte smrky. Krásné jsou i jalovce. Jestli máte v blízkosti zdroj trnek - jsou krásné dvakrát. Když kvetou a na podzim. Hloh taky není špatný. Podívejte se kolem co roste a potom sázejte. Možná by stálo za úvahu... celý příspěvek > |
 |
Výsadba smrků, 6.1.2011 Pokud máte stromečky v kontejnerech, nebo mají bohatý kořenový bal / vlhký / je to možné. Já bych sázel na jistotu a tou je podzim, nebo jaro. Pak máte jistotu, že i smrky s mizerným kořínkem se ujmou. |
 |
Jehličnan pro živý plot, 6.1.2011 Dejte tam jalovce. Dají se koupit v každé školce. Pozor na podloží nerostou všude, ale to vám řeknou v pěstírně. Zdeněk |
 |
Nejedovatý stále zelený živý plot, 6.1.2011 Mám živý plot - smrkový. Děti vám do něj nepolezou, protože píchá. Krávy to taky nežerou, proto si myslím že i koně to nebude zajímat. Náletových smrčku je všude mraky. Po dohodě s hajným se dájí získat kvanta stromečku vhodných pro... celý příspěvek > |
 |
Pecky ze švestek - a co s nimi?, 14.12.2010 Tak jsem to všechno přečetl. Pecky i skořápky od ořechů je dobré hodit do kotle a získat levné teplo. Popel pak dávám do kompostu. Tato surovina má ještě jedno využití. Topím s tím v kovářské výhni.Ohřívaný materiál se tolik nenauhličuje a plamen se... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Srp, který seká, 7.12.2010 Dobrý srp po babičce si každý hlídá jako oko v hlavě. Takový nástroj se dá najít někde zapomenutý a nevyužívaný na starých chalupách a ve šrotu. Dělám taky do kovařiny a dobrý srp vykovat to je opravdové řemeslo! Je to pracná záležitost a vyžaduje... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat mech, 7.12.2010 Rašeliník vyžaduje kyselou a chudou půdu. Hodně vody, opravdu hodně vody. Nejlépe vám poroste na kraji jezírka s kyselou vodou tak jako na Šumavě. Tato rostlina pojme do svého těla až 93 procent vody. Koukněte na slatě v čem to roste. Zdeněk |
 |
Sekvoj obrovská, 30.11.2010 Dobrý večer. Sekvoj obrovskou najdete ve čtyřech exemplářích na Šumavě v obci Kubova Huť. Tato obec je 1000m.n.m. Rostou na zahradách. Zde je velice hodně sněhu. Sníh končí kolem 5. května, půda je kamenitá a dobře rostou. |
 |
Co vše okouše lesní zvěř?, 30.11.2010 U nás zajíc okouše i břečťan a sežere ho.Šumava 750 m.n.m. |
 |
Zatuchlý sklep, 30.11.2010 Dobrý večer. Píšete, že vám tam stála 14 dnů voda a potom je tam zatuchlo. Za prvé - musíte udělat veškerá opatření k zamezení vníkání vody!!! To jsou různé drenáže, izolace , odklonění povrchové dešťové vody, oprava okapů, dále si dávejte... celý příspěvek > |
 |