|
Ako strihať?, 19.3.2011 Odumírá níže položený obrost (monília laxa) a nahoře bují. Už mají kmen asi 3 m vysoký. Úplně zde pohořely Čačanské a vysázeno jich bylo tisíce, dokonce JZD likvidovaly celé sady a přitom ty švestky spočátku šly.
Samozřelmě monoliozu lze těžko... celý příspěvek > |
 |
Jabloňová stěna, 18.3.2011 Vaše jabloňová stěna pane Adame je mi příkladem.Moc se mi líbí.Líbí se mi i Vaše pojednání o ní, a Vaše znalosti čerpané systémem pokus omyl.Taky se o ní(stěnu) snažím.Loni i letos jsem nakoupil vybrané odrudy na požadovaných podnožích, udělal... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ako strihať?, 16.3.2011 Prostě "růstová dominace" není žáden výmysl. Mne osobně koruny špatného tvaru vadí nejenom jako růstová nedokonalost ale i opticky a nikdy "nepustím" stromek dále, pokud to nemá dobře nebo podle normy.
Rony myslím, že si tady... celý příspěvek > |
 |
Ako strihať?, 15.3.2011 A další hlavní úkon, který by se měl udělat je snížit výšku kůlu, nebo změnit jeho polohu na opačnou stranu kmínku.Tím se podpoří vyrůstání letorostu na té straně kmínku, kde dosud byl, a kde letorosty schází.Taky by mu slušela větší vzdálenost od... celý příspěvek > |
 |
Více odrůd na jednom stromě, 15.3.2011 Wiliamsová má slabší růst, a slabou tvorbu dřeva.I na semenné podnoži ji lze pěstovat jako zákrsek.Taktéž Karina má slabší, až slabý růst.Však též pochází z Wiliamsové č.a Konference.U mne i Dicolor slaběji roste, i když, nebo právě proto, že je na... celý příspěvek > |
 |
Ako strihať?, 14.3.2011 Mě se líbí taky.Je brán zřetel na budoucí tvarování kotlovité koruny s třemi, až čtyřmi hlavními větvemi.Rony -jak je vidět, zase upřednostnuje stromek s terminálem.Což je druhá varianta.
rostislavik |
 |
Réva do 620 mnm. u Jihlavy, Vysočina, 10.3.2011 Aji tunu, za dvacet let. |
 |
Roční zaštěpená meruňka - řez?, 7.3.2011 U meruněk nebezpečí rozlomení koruny pod tíhou úrody je větší než u jiných ov stromů.To rozhodně.Já bych prodloužil kmen pomocí těch tří výhonů, ale né moc do šířky.Korunce bych povolil větvení ve větší výšce(1 m).
rostislavik |
 |
Roční zaštěpená meruňka - řez?, 7.3.2011 Pakli-že chcete vytvořit korunku s jedním terminálem-můžete.Nechte jeden růst ostatní odřežte.Pomocí kůlu terminál přihněte více do středu.
Ale proč?Všechny tři rostou stejnoměrně silně.Není třeba s tím nic dělat.Můžete zapěstovat kotlovitou korunku... celý příspěvek > |
 |
Slivoň trnitá, 2.3.2011 Ano máte pravdu.Neuvědomil jsem si, že by někdo chtěl trnku planou-prunus spinosa sadit dobrovolně na zahradu.Snad jen jako podnož.Na Valašsku se ušlechtilým švestkám říká trnka, nebo trnečka, tak se omlouvám.Taky nevidím důvod proč si zaplevelovat... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Letošní boj se strupovitostí, 1.3.2011 Taky bude třeba upozornit sousedy, a když tak je donutit násilím, nebo po dobrým.Popřípadě se snimi i soudit, že neodvážejí odpad (spadané listí) na skládku, a podporují rozšíření chorob.Hranice pozemků spory nerespektují.Bylo by dobré vytvořit... celý příspěvek > |
 |
Letošní boj se strupovitostí, 1.3.2011 Prominte Palo, ale číst pozorně Vaše sáhodlouhé litánie vydrží snad Pán Boh.
Téma, o ktorej sa vedie diskusia, je ale chrastavitosť (strupovitost) jabloní a tam som odporúčal v malých záhradkách s vnímavými odrodami plnými chrastavých jabĺk a... celý příspěvek > |
 |
Slivoň trnitá, 28.2.2011 S trnkami na zahradě nebo v její blízkosti si to ještě rozmyslete - jsou zdrojem infekce virů vyvolávacích šarku.
Paní Zuzano to myslíte vážně?Kvůli možnosti nakažení šarkou by se každý měl rozmyslet, zda sadit slivoně, nebo né?Je to snad smrtelné... celý příspěvek > |
 |
Čačanská rodná, Katinka, 27.2.2011 Katinka mi rodí třetím rokem.Šarku na ni nemám.Zdroje uvádějí jeji toleranci, až mírnou rezistenci.Patří mezi nejlepší švestky dozrávající koncem července.
Čačanskou rodnou mám taky, letos by měla prvně zarodit.S jeji toleranci lze... celý příspěvek > |
 |
Letošní boj se strupovitostí, 26.2.2011 Dobrý den pane Vladislave.Dočítám se v různé odborné literatůře, časopisech,a diskuzích o podzimním postřiku močovinou listí ještě visícím na stromě.Ještě jsem to nezkoušel, ani nevím jak na to prakticky.Používá se k tomu močoviny komerčně prodávané,... celý příspěvek > |
 |