|
Uschnutí jabloně, 21.6.2011 Blahopřeji k úspěchu, Rony. Váš postup ale u mne uplatnit nejde. Než jsem začal vysazovat okrasné keře, nechal jsem si přivést do této části zahrady veliké kameny. A to byl ten malér. Pod těmi obrovskými balvany má hryzec ideální místo na hloubení... celý příspěvek > |
 |
Uschnutí jabloně, 21.6.2011 Myslím si, že to je kombinace obojího. Mrazových desek i hryzce. Letošní únor mrazovým deskám docela přál.
Hryzec vodní dokáže zlikvidovat i 5 letý stromek. Zvláště pak mu chutnají kořeny slaběji rostoucích podnoží s větším počtem jemnějších... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nemoc švestky - Čačanská Lepotica, 21.6.2011 Ty skvrny na letorostech p. Mittwocha jsou, podle mne, důsledkem čerpání nadměrného obsahu N z půdy a tím se snižuje transport přijatelného K.
Také se mi to už stalo, protože při výsadbě dávám pod kořeny hodně kompostu.
Poškození plodu... celý příspěvek > |
 |
Nemoc svestky Althanovy Renklódy?, 17.6.2011 Proti moniliové hnilobě lze u peckovin použít systemický přípravek Horizon, nebo lokálně systemický Teldor. Ošetření se provádí ihned po vzniku choroby, nebo preventivně asi tři týdny před sklizní. Ideální je oba přípravky prostřídat. Horizon má OL 7... celý příspěvek > |
 |
Č. rodná a ranná - nedostatky, 16.6.2011 Dávám za pravdu hostu 151.38. Tedy i, že Čačanská rodná je kříženec Wangenheimovya Stanley. |
 |
Kompost ke slivonim, 16.6.2011 Na podzim ho můžete volně rozházet pod korunami švestak. |
 |
Nemoc svestky Althanovy Renklódy?, 16.6.2011 Ty vpichy jsou právě příčinou moniliové hniloby. Mohou být od pilatky, ale spíše od obaleče. V pozdějším období tuto hnilobu vyvolává i píchnutí vosou, poranění kroupami a pod. |
 |
Granát - vhodná odrůda zrající mezi rannými a pozdními třešněmi, 16.6.2011 Granát jsem kdysi míval, zrál u mne ve4.třešńovém týdnu, když se nenechal přezrát, částečně unikal larvám vrtule třešńové. Nevím, kterou zimu u mne silně namrzl, trpěl poté dost klejotokem a jelikož jsem ho měl vysazený na ne zrovna... celý příspěvek > |
 |
Kordia je nepřekonaná, 16.6.2011 Burlat a Regina nemohou zrát za sebou. U mne zraje Burlat v 1.dekádě června a Regina v 3.dekádě července. |
 |
Nektarina - silný klejotok, 15.6.2011 Pokud není toho klejotoku moc, stromek neodejde. V místě, kde se výron vyskytuje, ho odřízněte až na zdravé dřevo a zetřete stromovým balzámem.
Mrazové desky se netvoří jen v zimách s velikými mrazy. Ale i v zimním období při intenzivním slunečném... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nemoc svestky Althanovy Renklódy?, 15.6.2011 Domnívám se, že Lepotica je napadena sviluškami. U Althanovy to bude zřejmě moniliová hniloba. |
 |
Červinost třešní, 15.6.2011 Červivost třešní způsobuje moucha zvaná vrtule třešňová. Spojitost s meruňkami a broskvemi to nemá.
V minulých letech to zde bylo často diskutováno. Zadejte do vyhledavače vrtule třešňová. |
 |
Choroba třešní, 15.6.2011 Stále si myslím, že u tazatele se jedná o houbu Blumeriella jaapii. Houba Stigma napadá listy třešní časněji a po objevení červených skvrn tkáň odumře a vypadne. Listy zpočátku vypadají jako prostřílené brokovnicí, posléze se nekrozy spojují, až z... celý příspěvek > |
 |
Choroba třešní, 14.6.2011 Ano. Je to suchá skvrnitost listů, následek napadení houbou Blumeriella jaapii.
Pomáhá postřik fungicidy asi 2-3 týdny po odkvětu, který je nutno cca po 14 dnech několikrát opakovat (podle infekčního tlaku).
U mne je silně citlivý k této chorobě... celý příspěvek > |
 |
Blaník, 14.6.2011 Blaník mi ještě nerodí. Podle informací z Holovous nejlepší chuti dosahuje na konci listopadu, na vánoce už takové chuti nedosahuje a v lednu už to není ono.
Informaci podávám tak, jak jsem ji dostal. |
 |