|
Novinky jabloní 2012, 14.3.2012 Judita byla registrována letos v lednu. Je to letní odrůda, sklízí se začátkem srpna.
O Golidě nevím nic. Není ani registrována, ani nebyla podána žádost o její právní ochranu, je tedy množena ve stupni CAC. Jak píše pan Víítek, dle názvu lze... celý příspěvek > |
 |
Da sa este teraz zparvit do pody granulovane hnojivo Veget?, 13.3.2012 Samozřejmě, že se dá zapravit. Třeba tím rotavátorem |
 |
|
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 13.3.2012 Pupeny na obou obrázcích jsou ve fázi, kde už je použití Syllitu oprávněné. Otázka o případném předčasném použití je na místě, pokud předchozí ošetření měďnatým přípravkem bylo dříve, než před 7 dny.
Přípravek Efuzin není u nás registrován a... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 13.3.2012 Syllit i Delan jsou oba kontaktní přípravky. To, že Syllit má hloubkový účinek, tedy jakýsi lokálně systemický, začal tvrdit loni nový majitel přípravku. Syllit proniká až do častečně otevřených pupenů. Pokud jsou pupeny uzavřeny, zůstává účinná... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 12.3.2012 Mirkovi.Trochu nerozumím té Vaší otázce, že rašení broskví neumožní třetí postřik ve správném termínu a jestli bude účinný.
|
 |
Hruška + Tůje = skvrnitost?, 11.3.2012 Jestli je ten tlak rzi u Vás velký, tak musí být postřiky 3. Těsně před květem, nebo na jeho počátku, uprostřed květu a hned po odkvětu. Záleží také na počasí v tomto období a na použitých přípravcích. |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 11.3.2012 Musím opravit své hodnocení údajů z grafu SAT 7 ze středy 7.3. Údaje z blízké stanice v Malus Choust. Hradišti i ZD Dolany udávají dnes sumu asi 400 °C. Když jsem před obědem kontroloval pupeny broskví, zjistil jsem znatelné hnutí šupin.... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 9.3.2012 Všechny kontaktní přípravky by měly zaschnout, tedy i Kocide. Dosti odolný proti smyvu je Funguran-OH 5OWP. Obsahuje specielní aditiva a lepidla. V tom vyniká před ostatními měďnatými přípravky.
Hydroxid měďnatý v něm obsažený je ve formě... celý příspěvek > |
 |
Fosfátové sklo, 9.3.2012 Bohužel v těch horninách je P přítomen často v takových vazbách a formách, které značná část kuturních rostlin nedokáže přijmout. O něco lépe jsou na tom dřeviny.
Fosfátová skla obsahují fosfor, který se uvolňuje velice pomalu a hodí se... celý příspěvek > |
 |
Hrušeň Dicolor, 8.3.2012 Asi jsem to napsal nepřesně, ale myšleno bylo to, co píše p.Vysloužil. |
 |
|
 |
Vaše zkušenosti - Pražákovi Droždín u Olomouce?, 8.3.2012 Ano, také mohu ptvrdit, že problémy s roztoči ve školkách jsou dlouholeté, především u hrušní a švestek. Ne vždy a všude se ochrana úplně povede. A při koupi stromku se to nepozná.
|
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 8.3.2012 Já to mám do Svobodných Dvorů cca 25km, ale jsme výš a hlavně blízko Krkonoš. Dokud v Krkonoších je souvislá sněhová pokrývka, bývá u nás na jaře chladno. Především při severním a severozápadním proudění.
Mám angrešty Industrie a Pax a... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 8.3.2012 Tu pomůcku, o začátku rašení angreštu, mi poradil někdy před více než 20 lety, jeden, tehdy zde dost známý, školkař. A samozřejmě myslel tím tehdy angrešt štěpený na meruzalce. |
 |
Hrušeň Dicolor, 7.3.2012 Obecně se u malopěstitelů vliv opylovačů dost přeceňuje. Vím o několika naprosto osamělých třešních v okolí a pokud nenamrznou květy, tak rodí.
Právě na osaměle kvetoucí třešeň se slétnou opylovači z daleka.
Daleko... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 7.3.2012 Zatím musím říci, že graf sum aktivních teplot odráží reálný stav vegetace (alespoň u nás). Stav pupenů broskví, angreštů i jehněd lísek tomu odpovídá. Sady ZD Dolany jsou o něco blíž, než HK (okolo 20 km), sady Malus v Choustníkově Hradišti jsou do... celý příspěvek > |
 |