|
Jaro a strom jako v lednu, 24.4.2011  Je to asi 5-6 let po přeroubování jedné ze dvou kusů zakopených na trhu a ukázalo se, že je to ptáčnice. Není divu, že je na odchodu, protože asi 10 m je okrasná vrba i ta trpí monílií a odrůdy švestek Jojo a Stanley jsou v dohledu (asi 20 až 50 m).... celý příspěvek > |
 |
Jak zastříhnout slivoň, 24.4.2011  Představuji si to asi takto. Všechno níže pryč a nahoře jenom do rovnováhy a kdyby to byl moc vysoký kmínek, tak jej snižte, však on kmínek obrazí. |
 |
|
 |
Rubín a řez, 23.4.2011 Zde je jedno konstatování "o spodní větvičce" se kterým se nemohu ztotožnit a kde podle mne se dělá zbytečný a neúčinný zásah, který neprospěje mladému stromku. Proč odstraniít spodní, slabou a odkloněnou větev nebo ji hluboko zakracovat.... celý příspěvek > |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 23.4.2011 Zkouším na 5-ti stromcích Toptaste na odolnost vůči monílii ve dřevě a zatím 2 stromky druhým rokem nevykazují poškození, uvidíme za rok (moc jste mne nepotěšil). Mám to na foto zachycené. K té Durancii mohu jen poznamenat, že "za zelena" v... celý příspěvek > |
 |
Utopené místo roubování, 22.4.2011 "Loni sázena na jaře". Jenom kroutím hlavou, kde jsou přírůstky. Ten stromek není dobře zastřižen a takto korunu nedopěstujete. Podle mne zbývá jediné zakrátit ještě hlouběji, to co raší dovnitř vyštípnout, vodorovnou větev ponechat celou, dobře... celý příspěvek > |
 |
Rubín a řez, 22.4.2011 Jelikož jste dodal poměrně kvalitní náhled, tak budete "trpět". Pokusím se na tomto řezu něco nastínit pro budoucí řezy. Celkem ty postraní větve jsou správně posazeny níže terminálu ale my víme, že ta co roste strměji má více... celý příspěvek > |
 |
Třešeň dvoják, 21.4.2011 Beru na vědomí a možná dostane "milost". Mám na ní naroubované extra velké srdcovky až 30 mm v srdíčku je maximum. On ten stromek má pohnutou histori. Byl zakoupen jako ušlechtilý ale vyklubal se z toho podvod a je to ptáčnice a když jsem... celý příspěvek > |
 |
Třešeň dvoják, 21.4.2011 Tento stromek je potřeba zachránit a tak květení nebudeme řešit. Řezat hned a na větevní kroužek a zavoskovat. Tu ponechanou (terminální) o něco zakrátit na nižší odbočení do korunky. Musíte přinutit na tom co ponecháte aby vyrašily nejméně 4... celý příspěvek > |
 |
Třešeň dvoják, 21.4.2011  Jedna strana musí pryč. Nic jiného zatím nebylo "vymyšleno".
P.S.
Toto je ukázka mého dvojáku, který mám dočasně na ukázku a pokusy. I když jsem se snažil ji trochu usměrnit, budoucnost to nemá. K ní jsem přišel na trhu a ačkoliv to měla být nějaká... celý příspěvek > |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 21.4.2011 Podle mne napadnuté větve zachránit nejde, měl jsem možnost to zkoušet asi na deseti stromech různých variet. Nejde ani zvládnut tvar koruny, prostě chybí dvouleté a víceleté dřevo v nižší části habitusu. Navíc ten zbytek koruny ještě nezasažený je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 20.4.2011  Potvrzuji, mne to kromě jiného napadlo i okrasnou vrbu. Takže zatím jsme už druhým rokem odstranily ty uschlé větve ale nevidím její budoucnost. Známky poškození ze začátku napadení ještě za zelena. |
 |
Jak zastříhnout slivoň, 20.4.2011 Specielně pro Váš případ doporučuji. Vybrat silnou větev co nejvýše odbočující z kmenu. Odpočítat od toho odbočení 5 oček - pupenů nebo dnes už rašících, to nevadí a zbytek odřezat - zkrátit a nejlépe za pupenem směřujícím ke kmeni. Vše ostatní... celý příspěvek > |
 |
Tragédie jménem Monília laxa, 20.4.2011  Letošní překvapením není ještě konec. To, že jsem předpovídal konec šlechtěných švestek na Valašsku není nic nového a jen mne další léta utvrzují, že existuje zákeřný nepřítel, který se běhel vegetace neprojeví ale po zimě je to jasné, viz... celý příspěvek > |
 |
Jak zastříhnout slivoň, 20.4.2011 To se používá u výchovního řezu špičáku aby založil jen určitý počet větví, tak se mu nechtem vylomí spodní pupeny. Takže rostou především ty ponechané i když on může nějaké "schované" probudit ale už budou slabší opožděné a dají se... celý příspěvek > |
 |
Jaro a strom jako v lednu, 19.4.2011  Mám taky "třešeň jako v lednu", viz foto z dneška. |
 |