|
Slivovice jak poznat archív, 2.6.2010 Bez chemického rozboru to se zárukou zjistit asi nejde. Laický test je jednoduchý, ale spolehlivost je ve hvězdách - kápnout malé množství pálenky na hřbet ruky a intenzivním třením druhé ruky vysušit - ruka musí vonět pouze po ovoci z něhož bylo... celý příspěvek > |
 |
Úplný amatérský začátek, 31.5.2010 Mám desítky odrůd různého stáří, celkem asi 300keřů. V zimě jsme měli nejnižší teplotu minus 27C a i když některé odrůdy dost namrzly, zimu nepřežil jen jeden jediný, čtyřletý keř (Ametyst). Pokud je réva dobře zakořeněná a dřevo stihne na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pannonia kincse?, 31.5.2010 Prohlédl jsem si vaše fotky P. Kincse ještě jednou a pořádně. Myslím, že zásadní chybou je pěstování tolika výhonů od jedné rostlinky. Možná kdybyste minulé jaro nechal jen jeden nejsilnější kmínek, mohl jste se dočkat první úrody už letos. |
 |
Vinná réva, 31.5.2010 Ono je to s tím severem a jihem poměrně jednoduché, pokud člověk nemá hlavu jen pro čepici.. Jde o dobu slunečního svitu na konkrétní místo.
Pokud mám jižní část zahrady například zastíněnou sousedovým domem, je logické že tam nebudou ideální... celý příspěvek > |
 |
Nemocný stromek, 29.5.2010 Nevím co to je, ale před lety jsem měl ten samý problém s jabloní také. Po dvou sezonách se to samo zastavilo a strom se začal rychle hojit.
Ale kmen byl tak zdevastovaný, že jsem stromek u země raději přerouboval.
Od té doby uplynulo asi deset... celý příspěvek > |
 |
Pannonia kincse?, 26.5.2010 A co byste chtěl od takové tkaničky? Buďte rád, že vám přes zimu moc nepomrzla. Mám čtvrtým (!) rokem odrůdu Premier a teprve letos nasadila na květ. |
 |
Jakou odrůdu révy na Vysočinu?, 26.5.2010 Já hrozny s Labrusco příchutí miluji. Víno z těchto odrůd se pít nedá, to uznávám, ale na stole je lepší snad jedině O. Irsay. |
 |
Oskeruše, 25.5.2010 Minulý rok jsem zasadil kontejnerovanou oskeruši, do podzimu krásně narostla do dvou metrů. Bohužel zimu přežily jen kořeny a nyní má čtyři asi deseticentimetrové výhony. Chci strom pěstovat jako solitér a napadlo mě nechat vyrůst... celý příspěvek > |
 |
Úplný amatérský začátek, 25.5.2010 Doporučuji nechat u každé rostlinky 1-2 nejsilnější výhony a ostatní vylámat. Za pár dní potom bude potřeba začít vyvazovat výhony k nějaké podpěře aby se nezlomily.
Do podzimu je daleko, ale vypadá to že sazenice jsou silnéa dobře rostou, takže... celý příspěvek > |
 |
Kdy sadit vinnou révu?, 18.5.2010 já jsem skončil s letošní výsadbou včera a nemám pocit, že jsem sázel pozdě. U některých odrůd jsou sice už asi 20cm výhony, ale v tomto počasí se ujmou bez problému. Některé odrůdy teprve začínají rašit, u nich je teď ideální čas na výsadbu. |
 |
|
 |
Slivovice jak poznat archív, 17.5.2010 Pokud obě láhve prošly ultrazvukovou stařičkou, je logické, že chuťově se liší minimálně.
Kdybyste měl obě láhve bez ultrazvukového staření, rozdíl byste poznal bez zaváhání. Ve skle se chuť znatelně mění v prvních šesti až dvanácti měsících, potom... celý příspěvek > |
 |
Hrozí ještě nyní něco meruňce?, 16.5.2010 Radil bych vysadit meruněk víc, tím se zbavíte strachu. Při více stromech také tolik nehrozí přílišná neodborná péče. |
 |
Réva zmrzla - zlikvidovat, nebo počkat?, 16.5.2010 Také čekám na probuzení několika keřů. Současné chladné počasí příliš nepodporuje rašení révy. |
 |
Merunka Radka, 9.5.2010 Zkusil jsem z té mé na podzim vysazené naroubovat větvičku na myrobalán a vypadá to že už mám Radky dvě. Přestože roub byl hodně slabý a podnož skoro deset roků stará, už mám skoro deset centimetrů dlouhé výhony. |
 |
Ako zachranit strom merunky?, 9.5.2010 Podobně postiženou meruňku mám také. Asi přer pěti lety jsem vysadil novou, z této mám několik úspěšně naroubovaných kopií. Přes své postižení strom stále plodí ovoce výborné chuti, takže stále má u mě své místo. |
 |