|
Ponravy, 9.3.2011 Já si myslím, že to nebudou ponravy brouků, ale spíše housenky některé můry, např. osenice zelné apod.
Josef. |
 |
Modřín převislý - Larix decidua Puli, 9.3.2011 Já bych pětiletý stromek raději již nechal na místě, nehýbal bych s ním.
napadá mne jiná možnost: špičku, která se Vám naklání nežádoucím směrem ustřihnout a z ponechaných výhonů anebo z těch, co začnou nově a silněji růst bych ještě zamlada vyvedl... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Likvidace náletů a pláňat, 9.3.2011 Nebo pravidelně (několikrát ročně) plochu sekat.
Josef. |
 |
Odstranění pařezu, 8.3.2011 Řekl bych, že jakoukoli snahou o zakrývání těchto pařezů je spíše ještě zdůrazníte a přiděláte si práci. Já osobně bych pařezy nijak nezakrýval ani bych z nich nedělal "květináče" (spíše pseudokvětináče). Ty budete muset hlídat, zalévat,... celý příspěvek > |
 |
Roční zaštěpená meruňka - řez?, 8.3.2011 Pane Wimpi. Myslím, že kůl u tohoto stromku bude nutný ne jednu sezónu, ale nejméně několik let - do úplného zavalení rána na podnoži. Zde je nejslabší místo stromku s možností vylomení - v případě velkého nárůstu zelené hmoty a plodů, případně... celý příspěvek > |
 |
Roční zaštěpená meruňka - řez?, 7.3.2011 100% se přikláním k názoru p. Vysloužila.
Výhledově (za několik let) ponechat pouze jeden výhon.
Hlavní výhon zakrátit - zastřihnout na korunku (osobně bych ji založil asi v 1-1,2m.)
Nyní dva "postranní" výhony zakrátit níže, než hlavní... celý příspěvek > |
 |
Perk, 3.3.2011 Ani při zadání do vyhledávače (a odclonění nežádoucích slovních spojení jako Central perk a perkusní pistole) mi to nevyhodilo žádný použitelný odkaz :-)
Třeba je to někjaký Váš krajový "terminus technicus" a my odjinud to neznáme... celý příspěvek > |
 |
Perk, 3.3.2011 Co je to perk? (Nebo co tím myslíte?). S tímto pojmem jsem se ještě asi nesetkal.
Josef. |
 |
Ako rezat, 2.3.2011 Máte asi dvě možnosti:
1. Pokud je konec výhonu vyzrálý, terminální (koncový) pupúen nepoškozený, pak nyní nemusíte stříhat: dá se předpokládat vyrašení tohoto (i dalších) pupenů. Během roku budete moci nepotřebné postranní výhony odstranit a nechat... celý příspěvek > |
 |
Ako rezat, 1.3.2011 Rozhodněte se, jak vysoký chcete mít kmen stromku. K tomu připočítejte cca 5-6 pupenů a nad vrchním spočítaným pupenem prut zastřihněte.
Z vrchních pupenů (možná i z deseti) Vám vyrostou během roku výhony; spodní odstraňte a nechte jenom... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ibišek ze semínka, 1.3.2011 Myslím, že by to ibišek mohl být. (A myslím, že mají ještě pár dnů čas.)
Proti plísni a padání klíčních rostlin kupte Previcur a podle návodu jej aplikujte.
Zdá se mi Vaše teplota až příliš vyoká.
Josef. |
 |
Kanadská a kamčatská borůvka - pomoc, 1.3.2011 Bohužel, mýlíte se; původní určení je správné. (Obrázky jsou dost malé i na "dospělém" monitoru)
Josef. |
 |
Jméno květiny, 28.2.2011 Myslím, že se jedná o květinu jménem Tibouchina.
Další si jistě vyhledáte na zahrada.cz či jinde.
Josef. |
 |
Nákup Rododendronu, 28.2.2011 Není mi jasné Vaše vyjádření: "Bal není možné bez větší újmy na kořenech rozdělat." Co tím, prosím, myslíte?
Proč rozdělávat bal. Jednoduše vyklepnete z květináče - anebo rozstříháte květináč, pokud jsou kořeny hodně prorostlé skrz jeho... celý příspěvek > |
 |
Roubovance Jacmenky, 21.2.2011 Obě hrušně bych sestřihl nad 5. pupenem shora (koncový pupen nepočítám): zásada střídavého řezu - aby poslední ponechaný poupen byl nad minulou řeznou ranou a aby se vytvořilo pokud možno rovné, plynulé pokračování kmene. (2. hrušeň může i nad 8.... celý příspěvek > |
 |