|
Vypěstování pravokořenných sazenic s hotovým kmínkem, 2.2.2012 Relativně běžně se dělají roubované sazenice, které měří kolem jednoho metru a celý kmínek je pak tvořen jen podnoží. U takto vámi připravovaných sazenic bych se ale obával jedné věci - abyste přinutil vyrašit očko vzdálené 1,5m, musíte bezpodmíněčně... celý příspěvek > |
 |
Ochrana mladych sadenic pred mrazom, 2.2.2012 Zemina sice promrzá, ale 5cm pod povrchem je teplota až o 10C vyšší, než ranní teplota vzduchu. Zakrývání zeminou není kvůli vlhkosti (zmrzlá zem je suchá), ale právě pro zvýšení teploty. VJK |
 |
|
 |
Ochrana mladych sadenic pred mrazom, 1.2.2012 Dělám to stejně jako vy - první rok pěstuji révu v květináči a před silnými mrazy uklízím.
Co se týče ochranné funkce izolace před větrem - rostlina se větrem samozřejmě neochladí pod teplotu okolí, ale nesmíte zapomínat, že teplota přes den je... celý příspěvek > |
 |
Ochrana mladych sadenic pred mrazom, 1.2.2012 Měřil jsem teploty uvnitř izolačního tubusu na kmínku révy a jsou naprosto stejné jako okolního vzduchu. Význam má tato izolace v případě mrazivého větru, ale při klidném stavu v podstatě žádný. Navíc v případě slunenčního svitu je teplota kmínku... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 27.1.2012 Wimpi, Bred-ik: Plánuji co do celkového počtu keřů cca 20% stolních a 80% moštových odrůd, u moštových převážně interspecifických s vyšší odolností proti houbovým chorobám. Ze stolních v počtu větším než jednotkovém, výběr z toho, co mám již... celý příspěvek > |
 |
Stolové hrozno Nero, 27.1.2012 Přísně technicky vzato, lze na vertiku pěstovat téměř jakoukoli odrůdu - vertiko totiž není jen tvar s řezem na 2-očkové čípky, ale existuje i modifikace dle Cargnella, kdy se vertiko řeže na krátké tažně, už jsem to tu někde psal. Pokud odrůda má... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 27.1.2012 Mám možnost zbudovat malý vinohrádek, cca 8-10 arů, tudíž ve velkém bych to nenazýval. I když je pravda, že pokud to vyjde, tak co do rozlohy a počtu keřů budu asi šestý největší pěstitel na okrese :-))) Polovinu bych chtěl vysadit na jaře 2013,... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 27.1.2012 Déletrvající a neustávající negativní ohlasy na odrůdovou pravost u výše zmíněného pěstitele mě také již dříve donutili k tomu, abych začal pátrat, kde jinde nakoupit pár set kusů sazenic. |
 |
Vhodná odrůda, 22.1.2012 Jaká nadmořská výška? VJK |
 |
Skleník ze dřeva, 30.12.2011 Za mých dětských a mladých let jsme měli 2x skleník ze dřeva - poprvé vydržel cca 10-12 let, natřený byl jen jednou za novoty. Druhý skleník vydržel přibližně stejně dlouho, byl z vyřazených oken, takže o nějaké povrchové ochraně už u něj nemohla být... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co Vaše réva? (rok 2011), 30.12.2011 To je mi také záhadou. Nenašel jsem ale nikde registraci ani jako hnojivo, ani jako fungicid. Možná jsem ale nehledal dostatečně pečlivě... VJK |
 |
Co Vaše réva? (rok 2011), 30.12.2011 Já osobně bych byl se Síra SK 520 opatrný. Pokud vím, nemá registraci a ani není nikde dostupný technický či bezpečnostní list. Pro mě dostatečné důvody k tomu, abych jí nepoužíval. VJK |
 |
Co Vaše réva? (rok 2011), 30.12.2011 Přesný důvod proč Sulce skončila registrace nevím, ale bude to jeden z těchto důvodů: 1. Buď nařízení EU, nebo 2. dovozce nebo přebalovatel měl na Sulce malé zisky a proto bylo třeba ji nahradit něčím "účinnějším". VJK |
 |
Co začít pěstovat?, 23.12.2011 Tentokrát si s vámi, Wimpi, dovolím nesouhlasit, že doma vypěstované banány nejsou k jídlu - měl jsem známého, bohužel již zemřel, a ten několik let pěstoval banánovníky a sklízel chutné menší plody. Rostliny byly vysoké cca 150cm a pravidelně... celý příspěvek > |
 |
Z čeho (co lze "nasbírat" v přírodě) udělat živý plot?, 23.12.2011 Ten 20-ti a více metrový jap. topol po 5-6 letech si od vás rád nechám ukázat. Máte ale pravdu, že při 50,-Kč za sazenici je to darda. To ale není důvod k tomu někde je krást. Znovu si prosím přečtěte, co jsem napsal. A pak se podle toho... celý příspěvek > |
 |