|
Kvas z cca 20kg broskví, 17.8.2010 Prokvasit to půjde, ale pálit to je skoro škoda v tak malém množství. Já bych na vašem místě raději udělal broskvové víno. |
 |
Lis na ovoce - vyroba mostu/stavy, 16.8.2010 Představujete si to pěkně, ale tak to nefunguje. Myslím, že takový lis nikde na světě nenejdete.
Před lisováním musíte jablka rozdrtit na hrubou kaši, jinak nevylisujete skoro nic. |
 |
|
 |
Nerovnoměrný růst révy, 11.8.2010 Na řezu se pozná, zda je dřevo mrtvé. Pokud to nepoznáte a zastřihnete málo, tak po narašení střih opravíte. |
 |
Výsev meruněk, 8.8.2010 To je těžká rada. Mě letos poprvé zarodil jeden semenáč asi po osmi letech. Pokud máte na zahradě málo místa, nečekejte a roubujte hned příští jaro.
Některé z minulý rok roubovaných meruněk na asi 5-8leté myrobalány mají letošní přírůstky skoro tři... celý příspěvek > |
 |
Podnože meruněk a broskvoní, 7.8.2010 Jako bujnou podnož pod meruňky používám myrobalán. Po deseti letech zkoušení všeho možného jsem došel k závěru, že pro sucho-písek-opuku na mé zahradě to je jediná použitelná podnož pro meruňky i švestky.
Několik letos naroubovaných meruněk mi v... celý příspěvek > |
 |
Výsev meruněk, 7.8.2010 Vykopat je by byla obrovská škoda. Pokud nebudou rodit, stačí je naroubovat. Pokud je dobře zakořeněný semenáč, roste po naroubování neuvěřitelně rychle. |
 |
Nerovnoměrný růst révy, 6.8.2010 Často takový výhon částečně nebo i celý zmrzne, ale to uvidíte na jaře a podle potřeby ostříháte. Teď je nebezpečí zlomení výhonů vlastní vahou, takže vyvazovat, vyvazovat, vyvazovat. |
 |
Pomoc pri identifikácii hrozna, 5.8.2010 Ta stránka o labruscách je zajímavá, konečně jsem se dopátral mé neznámé odrůdy. Vypadá to, že mám doma Fredonii - pokud má někdo zájem o řízky, můžeme se domluvit. |
 |
Kde sehnat pražce, 3.8.2010 Lidé jsou nepoučitelní. Nechtěl bych být v kůži majitele takových schodů, ani v kůži sousedů dole po svahu... |
 |
Panašovaný břečťan, přísavník a vinná réva, 3.8.2010 Sice mám velice dobré zkušenosti s břečťanem na jižní zdi domu a malý vinohrad už pár let buduji, ale ve vašem případě bych radil zatím nesázet vůbec nic.
Já bych na vašem místě vybudoval několik teras, z těch fotek se to neodhaduje dobře - asi dvě.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zakládám zátiší - co Vy na to?, 3.8.2010 Neberte to ve zlém, ale mě se nejvíc líbí ten původní stav... můj vkus je přirozený trávník na lehce zvlněném terénu, velké ovocné stromy, i ten břečťan a přísavník mají na mé zahradě své místo. |
 |
Životnost a úrodnost pravokořených sazenic, 29.7.2010 S tou plísní nevím, ale pokud by podnož dokázala ovlivnit dřívější ukončení růstu a tím lepší vyzrávání letorostů, mohlo by to mít příznivý vliv na mrazuodolnost.
Ale pravokořenná rostlina po zmrznutí nadzemní části obrazí z kořenů plnohodnotnými... celý příspěvek > |
 |
Meruňka na broskvoni, 27.7.2010 Na zkoušku jsem jeden stromek (Harcot) koupil minulý rok na podzim. Zatím jsem mile překvapený, přes extrémní sucha stromek žije a letošní přírůstky jsou okolo dvaceti centimetrů. Broskev na stejné podnoži mi uschla. V porovnání s loni zasazenými... celý příspěvek > |
 |
Přeseknutý kmínek révy, 22.7.2010 Pokud jsou všechny stejně silné, hoďte si korunou... Teď poctivě vyvazujte, ať se nezlomí a vylamujte další výhonky které se budou tvořit. Asi za měsíc je zaštípněte, aby snadněji vyzrály. |
 |
Navážka hlíny na zahradu, na kterou není přístup - jak na to?, 20.7.2010 Pokusím se to popsat, ale spíš by to chtělo nakreslit... Princip je jednoduchý - postavíte zeď terasy a uvnitř budoucí terasy vyzdíte "místnost", část bude zapuštěná do svahu, vchod uděláte v opěrné zdi terasy. Po provedení izolace proti... celý příspěvek > |
 |