|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 26.10.2010 A hned je tady logicky navazující otázka : jsou ovocné stromy, potažmo třešně, schopné vytvářet nové kořeny během pozdního podzimu? Pokud denní teploty nyní nepřesahují 10°C a noční klesají lehce pod nulu, předpokládejme teplotu v okolí... celý příspěvek > |
 |
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 26.10.2010 Rovněž se potýkám se zažitými zvyklostmi a bojím se něco udělat jinak, než jak praví "tradice". Co kdybych oné rostlině nějak ublížil? Nemám takové vzdělání v oboru ani zkušenosti, abych si každý netradiční krok dokázal validním způsobem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 26.10.2010 No nic - nechme pře. Já si dál budu zatvrzele lpět na svém postulátu, že kořeny by měly být v přibližné množstevní a kvalitativní rovnováze s korunou a to v kteroukoli roční dobu. A ostatní nechť si své stromky sázejí, jak uznají za vhodné. |
 |
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 26.10.2010 Orvané kořeny nemají všechny průmyslově množené. Orvané kořeny mají ty, které někdo brutálně vyrval pluhem nebo jiným nástrojem ze země. Názor "pokud chce růst, tak roste..." považuji za veselé zpříjemnění dnešního dne. |
 |
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 25.10.2010 Dobře, přijměmež postulát, že rány, způsobené řezem, provedeným v době vegetačního klidu se hojí "hůře". A s vizí jarního střihu zasaďme čerstvě zakoupený stromek do své zahrady. Typickým představitelem takového stromku, je stromek s plně... celý příspěvek > |
 |
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 25.10.2010 Trošku bych zapolemizoval o té "správnosti řezu školkaře při prodeji stromku". Co jsem já osobně několikrát viděl, jak se zastřihávají stromky při prodeji, tak je to takové rychlé šmik-šmik, jako u holiče. Jedno mrknutí na kořeny, druhé na větvě a už... celý příspěvek > |
 |
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 25.10.2010 Mohl byste sdělit PROČ až na jaře? (Bylo by to vhodné, aby informace byla komplexní). |
 |
Jak na kuny, 21.10.2010 Vypuzení kuny skalní z půdních prostorů domů, kde s oblibou škodí například likvidací tepelných izolací (skelná vata) je velmi jednoduché. Zapomeňte na všechny plašiče, odpuzovače, pasti, nástrahy a jedy. To všechno jsou metody s dočasnou, či zcela... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 18.10.2010 Zvláštní. Například letos jsem si tréninkově a jen tak pro radost namnožil několik desítek sazenic (pravokořenných), pocházejících z mých začátečnických keřů - čistých evropanek, čili citlivek. Sazenice byly určeny k rozdání sousedstvu a... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 17.10.2010 Solaris a C. Cortis vypadají velmi perspektivně i pro nevinařské oblasti. Jaké je z nich víno? Lze chuťově popsat či přirovnat? |
 |
|
 |
Jarní řez broskvoní, 17.10.2010 No, vy to máte pečlivě zpracované - dokonalost sama! To se to bude radit .
A nyní k dotazu : trochu mne mate váš požadavek, že chcete "pod broskvoní chodit" a dále ještě dodatek "hlavně z jedné strany". Pro chození pod stromem je ideální ořech.... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 16.10.2010 Sazenice a mladé keře bývají obecně proti plísni odolnější, než starší keře. Proč nevím. Holt asi genetika. |
 |
Co vaše réva?, 16.10.2010 Z Vašeho příspěvku vyplývá, že v podstatě proti plísni nestříkáte (nikdy) a to ani citlivé odrůdy. Závist! Opravdu jsem netušil, že se může najít oblast v ČR, kde plísně nejsou, a to i v situaci, kdy celá republika pláče. Já například pěstuji ve... celý příspěvek > |
 |
Zapěstování korunky u špičáku, 16.10.2010 Ano, korunka se vytvoří sama. Její tvar, výšku od země a uspořádání větví si určí sama příroda. Obrost po celém kmínku v prvém roce se vytvořit může a nemusí, může se vytvořit pouze ve vrcholové části, ale může se i stát, že špičák... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 15.10.2010 Pokud nepěstujete plísniodolné (rezistentní) odrůdy, tak jste byl letos s jediným postřikem už předem udsouzen k nezdaru. Proto je dobré sledovat, co se děje v moravských vinařských úvalech a podle toho zbrojit. Oni totiž jsou oproti nám horalům... celý příspěvek > |
 |