|
Jak to vypadá s úrodou meruněk?, 17.7.2010 Dnes konečně u nás v Polabí pořádně prší, snad se stromy trochu z toho sucha vzpamatují. Už začaly usychat i letos naroubované stromy. Co se úrody meruněk týká, letos mám pár plodů na jediném stromě, ostatní nula. Ještě že mám od loňska... celý příspěvek > |
 |
Zrušení žumpy, 17.7.2010 Přesně tak, bez znalosti stavu žumpy a druhu podloží poradit nelze. Také je celkem důležitý parametr velikost žumpy. V každém případě bych zasypání volil jako poslední, nejhorší možnost. |
 |
|
 |
Životnost a úrodnost pravokořených sazenic, 16.7.2010 Pokud tím předchozím příspěvkem myslíte ten můj, asi jsem se špatně vyjádřil. Pěstuji révu na dvou pozemcích ve stejné lokalitě - jeden je s těžkou, vlhkou, jílovitou zeminou s vysokou hladinou spodní vody, druhý má písčitou sprašovitou zeminu... celý příspěvek > |
 |
Dobarvování vína, 13.7.2010 Žádné dobarvování, červené víno bylo vyrobeno z odrůdy, které se říká "barvířka". Jsou to odrůdu révy vinné, které mají v bobulích tolik barviva, že z nich nelze vyrobit bílé víno.
Při výrobě červených vín z některých odrůd se... celý příspěvek > |
 |
Životnost a úrodnost pravokořených sazenic, 13.7.2010 Mám malý vinohrad převážně z pravokořenných sazenic, ale mimo vinařské oblasti. Záleží na konkrétní odrůdě, ale myslím, že rozdíly v růstu či chuti mezi pravokořennou a roubovanou rostlinou jsou obecně výrazně menší, než rozdíly způsobené... celý příspěvek > |
 |
Jakou technikou a kdy roubovat?, 12.7.2010 Minulý měsíc jsem našel ve sklepě zapomenuté rouby, zkusil jsem kopulaci a nyní mi všechny naroubované větve krásně kvetou. Pokusím se vypěstovat jablko na letošním roubu, ať příroda ukáže co umí |
 |
Prosím poraďte - nemoc nebo škůdce, 11.7.2010 Asi před dvěma týdny jsem na jednom keři (Regent) objevil něco podobného. Během několika dnů napadené listy (asi patnáct listů) celé zčervenaly a upadly. Vypadá to, že dál se to nešíří. Ničím jsem nestříkal, jen jsem napadený keř pohnojil popelem ze... celý příspěvek > |
 |
Navážka hlíny na zahradu, na kterou není přístup - jak na to?, 5.7.2010 Bohužel, z fotek nejsem schopný odhadnout šířku pozemku a druh podloží. Podle mého názoru by asi nejlepším řešením byl systém teras. Určitě bych zvážil možnost vybudování sklepa (víno, ovoce, posezení) uvnitř terasy. Sklep by výrazně redukoval... celý příspěvek > |
 |
Shrabání posečené trávy, 2.7.2010 Udržovaný pozemek (bez krtin a hrbolů) jde shrabat obracečem sena VARI. Pro neudržovaný pozemek doporučuji hrábě - pozemek je to maličký, jeden člověk to má v kupkách za dvě hoďky. |
 |
Navážka hlíny na zahradu, na kterou není přístup - jak na to?, 1.7.2010 Já mám větší vozík, mě se tam vešlo osm koleček.
Vozil jsem to jen asi 1km, přemístil jsem takto asi 150m3, včetně poloviny opukového domu i s terasou. Nejhorší je, jak vykopaná zemina nabývá na objemu. |
 |
|
 |
Zapěstování kmínku z výhonu, 1.7.2010 Pokud bude dost vláhy a tepla a pokud nebudete sazenice vysilovat ponecháním mnoha výhonů, těch 60cm by mohlo být reálných.
Mě bohatě stačí když sazenice přežije první sezonu, někdy je úspěch i přežití dvou sezon. Věřte, že v dalších letech se... celý příspěvek > |
 |
Přeseknutý kmínek révy, 28.6.2010 Není problém, ale je lepší je vylomit, rána se lépe hojí. |
 |
Jak na hruškový sad cca 50let starý a cca 20let neudržovaný, 28.6.2010 Zkuste do sadu vysadit oskeruše. Je to velice zajímavý strom a případné problémy s nadměrnou úrodou přesunete na své vnuky. |
 |
Přeseknutý kmínek révy, 28.6.2010 Před pár lety se mi také "podařilo" useknout kmínek a další sezonu už keř zase měl úrodu. Letos jsem se pokusil zmladit starý usychající keř s průměrem kmínku asi 10cm... nový výhon už má 1,5m a má se čile k světu. |
 |
Přeseknutý kmínek révy, 27.6.2010 Spící očka vidět nejsou, také je možné že keř obrazí z kořenů. V každém případě je třeba nechat růst jen jeden nebo dva nejsilnější výhony a ostatní pravidelně ulamovat. |
 |