|
Osvědčená odrůda cukety, 24.1.2011 Jsou místa i v Čechách, třeba jižní opukové svahy na Mělnicku, okolí Litoměřic, kde by možná lilky šly. Bývalý tchán měl zahradu na Mělníku nad soutokem Labe a Vltavy, a to je jak Středomoří. |
 |
Osvědčená odrůda cukety, 24.1.2011 No jo, Mičurinče, na to ale musíte mít skleník a Jižní Moravu! Ty lilky, kterým se daří u nás, by využila jen Maryša. |
 |
|
 |
Místo na dvě hrušně - poraďte, 24.1.2011 Máme Konferenci, asi 480 mnm, mírný severní svah, půda chudá (kyselá), kamenitá, srážkový stín. Rez se zatím neobjevila (jsme ale polosamota, v okolí jen divoké jalovce obecné). Naše péče je úplně minimální a úroda, co si pamatuji, za posledních... celý příspěvek > |
 |
Zelena strecha, 24.1.2011 Vycházím z mých skromných zkušeností pouze se zelenou nezateplenou střechou (je na hospodářské budově ve svahu) cca 6 x 6 m. Schopnost dobře zadržovat vodu a malé zatížení jsou protimluv - můžete mít jedno nebo druhé. 10cm vrstva se mi na trávu... celý příspěvek > |
 |
Snížení kyselosti substrátu, 21.1.2011 Měřím pH výluhu ze zeminy podle návodu k soupravě na měření pH, kterou jsem koupila před lety na Hlavním nádraží v Praze :-)). Fakt. Pořád si říkám, že si musím nechat udělat pořádný rozbor půdy, ale jaksi na to nikdy nedošlo. Zuzana |
 |
Keře, které budou vonět, 21.1.2011 Hlošina úzkolistá. |
 |
Legální znečištění zahrady, 21.1.2011 Já bych se neznepokojovala. Elementární olovo je za normálních podmínek docela stálé. Dříve se přece vyráběly olověné vodovody, a to je sakra jiný poměr, než 24 kg olova v tuhách vegetační vrstvy.Jiná by byla situace, kdy by došlo k... celý příspěvek > |
 |
Roubování na vzrostlejší ptáčnici, 20.1.2011 Tak do toho půjdu ještě letos. Ta ptáčnice je tak vitální, že snad přežije i mé "odborné" zásahy. Děkuji Zuzana |
 |
Poraďte s dřevinou do květináče, 20.1.2011 Taková kleč vydrží ledacos a vypadá pořád k světu. |
 |
Velké "truhlíky" na dřeviny, 20.1.2011 My jsme potřebovali nádoby na květiny o zcela přesném rozměru k vložení do zděných "truhlíků". Nechali jsme si je udělat od firmy, která vyrábí jímky. Fungují dobře, ale nebyly levné. Zuzana |
 |
|
 |
Roubování na vzrostlejší ptáčnici, 20.1.2011 Všem díky. Roubovat nazeleno jsem chtěla proto, že jsem propásla vhodnou dobu na odběr roubů z vyhlédnutých stromů. Asi to tedy rok počká. Už to ale bude podruhé a mám za to na sebe vztek. Zuzana |
 |
Roubování na vzrostlejší ptáčnici, 19.1.2011 Mám na pozemku několikaletou ptáčnici, která má nejširší průměr kmene asi 10 cm a větví se asi ve výšce 1,5 m nad zemí. Ráda bych na ni naroubovala některou ze starých třešní z okolí. Myslíte, že půjde roubovat nazeleno? Nebo se dá nazeleno jen... celý příspěvek > |
 |
Topí se jahody - záhon plný vody, 19.1.2011 Já jsem totiž řešila podobný problém se záhonem ve skále, který jsem později musela zvednout na jedné straně (je do ve svahu) o půl metru. Mám mrkve kverulantky. |
 |
Topí se jahody - záhon plný vody, 19.1.2011 Pokud jde o jahody, těm 20 cm odvodněná vrstva stačit bude, ale třeba u kořenové zeleniny už by mohl se zamokřením být problém. |
 |
Čím ohraničit trávník od kůry nebo kamínků, 18.1.2011 Já mám palisádové obruby z půlkuláčů, které jsem zakoupila v OBI. Byly tlakově impregnované. Po 12 letech jsou už na konci své životnosti a budu je muset vyměnit. Především je zvetšelé dřevo okolo kovových svorek, takže se jednotlivé díly... celý příspěvek > |
 |