|
Bílá plíseň na růži, 13.6.2011 Různé odrůdy růží mají k padlí různý sklon. Některé se proti padlí vůbec ošetřovat nemusejí. Pokud se chcete postřikům vyhnout, musíte si odrůdy, které chcete pěstovat pečlivě vybrat (což platí nejen pro růže) a nespoléhat se pouze na údaje od... celý příspěvek > |
 |
Ptačí zob, 13.6.2011 Ptačí zob docela dost vydrží. Pokud je blízko solené cesty, mohla by ho zničit sůl. Pak už mě napadá jen hryzec nebo jiné poškození kořenů. Nevadil někdy někomu? Zuzana |
 |
|
 |
Ekologická ochrana rajčat, 8.6.2011 Nadpis je "Ekologická ochrana rajčat". Na základě čeho předpokládáte, že postřik rajčat směsí obsahující JOX je ekologický? Víte něco o tom, jaké má elementární jód vlastnosti? Že se v přírodě jako prvek vůbec nevyskytuje? |
 |
Ekologická ochrana rajčat, 8.6.2011 No, zrovna hypermangan (tj. manganistan draselný, který obsahuje mangan, draslík a kyslík) i jod jsou pro vodní organismy vysoce toxické (mrkněte se na bezpečnostní listy), takže by pro ně měly platit stejné podmínky jako pro... celý příspěvek > |
 |
Ekologická ochrana rajčat, 8.6.2011 Řešení přece není tak složité. Je nutno postřik provádět tak, aby nedocházelo k významnému skapávání na zem. Pokud přípravek neokape z rostliny nebo pokud ho nevylijete na zem nebo nebudete postřik provádět těsně před deštěm, nemůže se přeci do... celý příspěvek > |
 |
Moze nevykvetly petour na kompost?, 6.6.2011 Já naopak všechen plevel dávám do kompostu, bez rozlišování, o jaký druh se jedná. Kompostuji i plevele a trávy se semeny i kořínky. Kompost ale během roku několikrát přehodím, aby to, co bylo na okrajích a povrchu se dostalo do středu a popřípadě... celý příspěvek > |
 |
Přemnožené svinky, 3.6.2011 Hm, to je otrava, protože salát určený k brzké konzumaci nebude možno jen tak něčím postříkat.
Zkuste listy salátu něčím podložit či podepřít (třeba větvičkami), aby nepřiléhaly k půdě a dostalo se pod ně světlo a půda aby alespoň trochu... celý příspěvek > |
 |
Přemnožené svinky, 3.6.2011 Je opravdu jisté, že všechno sežerou právě ony? Já jich mám mraky v kompostech, kde je vítám. Na jiných místech občas nějakou objevím (pod kamenem ve skalce atd.), ale nikdy třeba v zeleninovém záhoně. Vůbec mě nenapadlo, že by mohly také... celý příspěvek > |
 |
Jak ochránit sakuru před housenkami, 1.6.2011 Deltamethrin má spektrum opravdu velmi široké. Jeho výhodou je, že kromě insekticidního účinku také působí na některé druhy hmyzu jako repelent. Je to totiž syntetický derivát přírodních sloučenin, pyrethrinů, které obsahují některé rostliny a... celý příspěvek > |
 |
Jak ochránit sakuru před housenkami, 1.6.2011 Na píďalku to má moc nožek a panožek, na bělásky je to málo chlupaté. Myslím, že to může být housenka můry zelné, kapustové nebo nějaké jiné jejich příbuzné. Já občas nějakou najdu na rybízu (kupodivu), ale na zelenině je nemám. Máte možnost buď... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zemina do nového skleníku, 1.6.2011 Aha, tak to je teda pech. Zuzana |
 |
Voňavá sadová růže, 31.5.2011 Zkuste se podívat na stránky ruze.wi.cz, jestli ji tam nenajdete. Je možnost růže setřídit podle barvy nebo velikosti nebo jiných znaků. |
 |
Zemina do nového skleníku, 31.5.2011 Běžně se uvádí, že komerční substráty mají příliš vysoké koncentrace solí, takže by se měly nechat rok volně ležet venku nebo smíchat (naředit) s chudší zeminou. Pokud jde o substrát obsahující kaly z ČOV, potom záleží na tom, zda měl atest... celý příspěvek > |
 |
Sázení stromků v červnu, 30.5.2011 Úplně jasné to není, protože pokud se stromky vysadí v říjnu-listopadu, tak se (až na úplné anomálie) kromě výsadby vlastně zalévat nemusejí. Půda je v tuto dobu dostatečně vlhká, je malý odpar z půdy a stromky nemají listy (tj. málo odpařují vodu).... celý příspěvek > |
 |
Sázení stromků v červnu, 30.5.2011 Ať už použijete kontejnerovaných stromků nebo budete přesazovat, počítejte s tím, že budete muset často a hojně zalévat. Taky bych počkala do října. Pokud máte pozemek odplevelený, můžete tam zatím zasít nějaké hnojení nazeleno... celý příspěvek > |
 |