|
Moštoměr versus Cukroměr, 22.10.2010 Pro Vás je samozřejmě vhodný moštoměr - měří obsah cukrů v moštu
Cukroměr měří zbytkový cukr v kvasu. |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 21.10.2010 To je dotažené opravdu k dokonalosti, to se musí uznat, byť rok 2007 není až tak dávno. Já jsem si pořídil raznice s písmeny, ale kvůli pracnosti jsem to opustil a vrátil se k vyrývání odrůd hřebíkem. S raznicemi se nedalo pracovat... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kráska, Hargrand, Sylvercot, Sylred, 21.10.2010 Postupné nakvétání může mít svůj význam. Například, když v době květu celou dobu prší, tak ani samosprašné druhy se dobře neopylí - nelétá hmyz a navlhlý pyl nemá dobrou klíčivost. A tady může pomoci právě postupné nakvétání. Těm odkvetlým a opyleným... celý příspěvek > |
 |
Pančovaný med, 21.10.2010 Těch somarin je tam plno, na tom odkaze. Většina tam uváděných testů na pravost medu testuje obsah vody v něm.
I pravý med, než vyzraje v plástvích má nadbytek vody a naopak i nastavovaný med se dá upravit na optimální... celý příspěvek > |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 21.10.2010 Cedulky vypadají pěkně. Nevím jen, jestli jsou praktická ta čísla. Když budete chodit po zahradě a ukazovat kamarádovy své odrůdy, budete s sebou nosit notebook? Jsou i další otázky. Jaká je trvanliovost nátěru na PVC krytině?... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy Vitos a Beforest, 20.10.2010  Fantazia má skutečně velmi dobrou chuť. Trochu připomíná Čistecké |
 |
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 20.10.2010 Je-li dřevo původních odrůd zdravé, není třeba je vykopávat. Navíc, výsadba a následný růst a plodnost stromů vysazených ve zrušeném sadu nemusí být bez problémů.
Ve stejné době (před 30 lety) jsem přerouboval strom jaderničky na Idared. Celý... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Idared, 20.10.2010  Docela podobné Idaredu je Švýcarské oranžové a taky méně známá odrůda Roanoke.
U nás vyšel nejlíp ze zimních odrůd Angold. Veliké plody a mimořádná úroda. Škoda, že nechutná třeba jako Goldstar nebo Rubinola |
 |
Náhrada za Idared, 20.10.2010 Melrose mají oproti Bancroftu u kalichu naznačené žebrování. Foto přiložím později |
 |
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 20.10.2010  Goldstar jsem donedávna považoval za ikonu mezi rezzistenty - pro skvělou chuť, nezjistil jsem, dokdy by vydržel, snědl se dřív.
Nacházím ale i nectnosti. Po Bohemii zdědil sklon k vyholování a plodnost na koncích větví. Plody jsou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 20.10.2010  Blaník vypadá jako docela perspektivní odrůda |
 |
Podzimní postřik proti kadeřavosti, 19.10.2010 Nebuďte přehnaně nároční. Stačí si vybrat odolnější odrůdy a k nim nějaké rezistenty. |
 |
Odrůda Admirál, 19.10.2010 Nebyl náhodou Admirál vyšlechtěn Petrem Kumštou ve Voticích? |
 |
Náhrada za Idared, 19.10.2010  Melrose by mělo mít menší nároky na teplo a větší odolnost na strupovitost. Pak by patřilo k nejlepším. |
 |
Náhrada za Idared, 19.10.2010  Letos jsou "Bláhovky" pěkné, strupovitosti (bez ochrany) minimum, nepadají. Škoda jen menší velikosti plodů.
Chuť je skutečně renetovitá. Coxova se nezapře. Ale druhého rodiče - Wagenerovo - v ní hledám trochu... celý příspěvek > |
 |